22 november 2012

Den svarta kardemummans återkomst


Vad händer om man blandar curry, timjan, ingefära och svart kardemumma? Jo, man får en grymt god kryddblandning att smaksätta sin pumpa med. Smaken blir både söt, fyllig och mustigt rökig. Butternut squash i sig är väldigt söt, liksom curry och ingefära. Timjan och kardemumman bidrar med en både exotisk men samtidigt familjär smak. Den svarta kardemumman fick jag av snällaste Åsa för ett tag sen och är en himla rolig krydda att trolla med. Om du inte får tag på någon kan kryddan ersättas med antingen vanlig kardemumma eller några nypor rökig chipotle. Resultatet blir ett värmande tillbehör som passar fint ihop med en bit fisk, i en chiliburrito eller som meze.

För små barn kan det ta ett tag för dem att vänja sig vid nya smaker. Ibland har jag fått erbjuda Vera en rätt eller råvara mängder med gånger innan hon ens har smakat. Trots att hon varken har ätit curry eller svart kardemumma särskilt mycket tidigare åt hon alla sina pumpabitar som hon doppade i en liten skål med turkisk yoghurt.

Currydoftande pumpa med timjan och svart kardemumma
4-6 port.

1 butternut squash, ca 1 kg, skalad, urkärnad och skuren i mindre bitar
2 msk extra virgin olivolja
2 tsk färsk riven ingefära
2 tsk curry
½ tsk svarta kardemumma frön
½ tsk torkad timjan
flingsalt och nymalen svartpeppar


Gör så här:

Rosta kardemumma fröna i en het panna och mortla dem därefter tillsammans med timjan. Rör ihop kryddorna och olivoljan i en stor skål. Ner med pumpan och blanda runt tills bitarna är täckta med kryddblandningen. Sprid ut på en bakplåt och grädda i ugnen på 225° i 30 minuter. Rör runt lite då och då. Smaka av med salt och peppar. Servera.


5 kommentarer:

Katarina sa...

Det ser väldigt gott ut och en spännande kryddning!

Sara på Vardag.nu sa...

Låter väldigt gott! Går nog på dotterns linje och doppar i turkisk yoghurt. Mmm :)

Anonym sa...

Vilken inspirerande blogg! Ska läsa igenom mer ikväll. Vet du om svart kardemumma är samma som paradisfrön? Har letat efter detta i kryddaffärer men inte lyckats hitta. Finns på internet bara.
/Hanna

Anonym sa...

Du, det lät inte illa!! Just för tillfället är butternut squash en av mina storfavoriter, helst ugnsbakad med olivolja, flingsalt och honung- lawd have mershy!

Charlotta sa...

Gaaah. Det här låter ljuvligt! Gjorde dina burritos med rödkål och jordnötssås i helgen, de var sååå goda!