Med glassäsongen precis runt hörnet tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept på en hälsosam ”glass”. Basen i efterrätten är skivade frysta bananer och Elvis favorit - jordnötssmör. Därefter har jag lagt till frysta ekologiska jordgubbar. Jordnötssmöret ger både de övriga smakerna en hejdundrande skjuts samt är proteinrikt. Glassen innehåller inget tillsatt socker och du skulle egentligen kunna äta den till frukost, mellanmål eller mumsa i dig en skål framför TV:n. Har du prickiga övermogna bananer och funderar på att slänga dem? Stopp genast! Skiva upp dem och lägg dem i frysen och så gör du denna glass istället. Du kan ge din bebis efterrätten från 6 månaders ålder förutsatt att du inte har nötallergiker i familjen. Om du misstänker att ditt barn skulle kunna vara allergisk så byt ut jordnötssmör mot dubbla mängden kesella som också är proteinrikt. Jag och Vera brukar äta glassen ur samma skål med var sin sked. Andra goda smakkombinationer är banan-mango, banan-blåbär eller banan-hallon. Nästa gång ska jag nog göra banan-mango…
2 port.
2 skivade frysta bananer
10 frysta ekologiska jordgubbar
1 msk ekologiskt jordnötssmör utan socker eller salt, ex. Kung Markattas
Ta fram bananbitarna och jordgubbarna ur frysen och låt dem tina i några minuter. Mixa ihop frukten tillsammans med jordnötssmöret i en blender tills du har en jämn massa. Fördela i två skålar och toppa gärna glassen med extra frukt och pumpafrön. Servera genast.
29 maj 2011
26 maj 2011
Lat lyxlax
Denna vecka har jag inte haft mycket tid över till matlagning. Vad gör man då om man fortfarande vill äta gott? Jo – lat lyxlax! Den här pastarätten tog helt ärligt max 10 minuter att göra. Du kan enkelt byta ut grönsakerna mot dina favoriter eller vad som du råkar ha hemma. I en liten kastrull bredvid stekpannan gjorde jag en portion till Vera som inte innehöll salt, peppar och chili. Hon tyckte rätten smakade så där… Efter några tuggor av lax och pasta ville hon hellre ha den sista crêpesen som gömde sig i kylen. Nå ja - jag och Veras pappa tyckte i alla fall att det blev gott.
4 port
350 g pasta, gärna parpadelle
4 laxfiléer, ca 400 gram
1 knippe sparris
½ zucchini
½ purjolök
8 champinjoner
3 vitlöksklyftor
½ - 1 chilifrukt, beroende på hur stark den är
saften från ½ citron
2,5 dl riven parmesanost
2 dl hackad bladpersilja
olivolja att steka i
flingsalt och nymalen svartpeppar
Börja med att tillaga pastan enligt förpackning. Medan pastan kokar skär du grönsakerna i mindre bitar, skivar purjolöken fint, finhackar vitlöken, strimlar chilin och skär laxfiléerna i bitar på ca 2 x 2 cm. Värm lite olivolja i en stekpanna och stek försiktigt vitlöken och chilin. När de börjar ta färg häller du ner samtliga grönsaker i pannan. Stek dem på hög värme i några minuter tills de har fått fin färg. Häll över dem i en stor skål. I samma stekpanna steker du nu laxbitarna. När pastan har kokat klart häller du över den i samma skål som grönsakerna. Tillsätt laxen, persiljan och parmesanosten. Pressa över citronsaften, salta och peppra och blanda ihop allt. Nu är maten klar!
4 port
350 g pasta, gärna parpadelle
4 laxfiléer, ca 400 gram
1 knippe sparris
½ zucchini
½ purjolök
8 champinjoner
3 vitlöksklyftor
½ - 1 chilifrukt, beroende på hur stark den är
saften från ½ citron
2,5 dl riven parmesanost
2 dl hackad bladpersilja
olivolja att steka i
flingsalt och nymalen svartpeppar
Börja med att tillaga pastan enligt förpackning. Medan pastan kokar skär du grönsakerna i mindre bitar, skivar purjolöken fint, finhackar vitlöken, strimlar chilin och skär laxfiléerna i bitar på ca 2 x 2 cm. Värm lite olivolja i en stekpanna och stek försiktigt vitlöken och chilin. När de börjar ta färg häller du ner samtliga grönsaker i pannan. Stek dem på hög värme i några minuter tills de har fått fin färg. Häll över dem i en stor skål. I samma stekpanna steker du nu laxbitarna. När pastan har kokat klart häller du över den i samma skål som grönsakerna. Tillsätt laxen, persiljan och parmesanosten. Pressa över citronsaften, salta och peppra och blanda ihop allt. Nu är maten klar!
24 maj 2011
Minicrêpes för små
Det var inte helt enkelt att hitta bra bebismat till Vera under vår vistelse i NY. Jag har inte tidigare gett henne burkmat (förutom en och annan Ella’s Kitchen) och ville inte börja nu. Dessutom fyller hon två år i augusti och klarar egentligen av att äta det mesta. Så utmaningen var att hitta något hälsosamt och som hon dessutom ville äta. Utanför ett crêperi i Park Slope hittade jag min räddning – matcrêpes där man själv kunde välja innehåll. Jag snickrade ihop en crêpe med mozzarella, oliver och kikärtor till Vera, vilket hon åt med god aptit. Vilken lättnad! Efter hemkomsten provade jag att göra minicrêpes här hemma och Vera har slukat dem till middag både igår och idag. Kikärtor är en suverän proteinkälla för både stora och små. Jag hade även med rivna morötter i smeten vilket gör crêpesen både nyttigare och saftigare. Plättarna är lämpliga att ge från ett års ålder och är även goda att äta som vuxen…
6 st
2 ekologiska ägg
2 dl mjölk
1 dl dinkelmjöl, siktat
1 riven morot
1 pkt mozzarella, skuren i små bitar
10 urkärnade och hackade kalamataoliver
1 dl kikärtor, mosade med en gaffel
rapsolja att steka i
Knäck äggen i en bunke och vispa ihop. Häll i hälften av mjölken och mjölet. Vispa ihop till en jämn smet. Blanda ut med resten av mjölken och vispa tillslut ner de rivna morötterna. Värm lite rapsolja i en liten stekpanna och häll i ca ½ dl smet. Crêpesen ska vara ska vara ca 8 cm i diameter. När smeten har stelnat vänder du på plätten och medan den gräddas på andra sidan fördelar du innehållet jämt över hela ytan. Vik din crêpes i mitten en gång och sen en gång till. Servera!
6 st
2 ekologiska ägg
2 dl mjölk
1 dl dinkelmjöl, siktat
1 riven morot
1 pkt mozzarella, skuren i små bitar
10 urkärnade och hackade kalamataoliver
1 dl kikärtor, mosade med en gaffel
rapsolja att steka i
Knäck äggen i en bunke och vispa ihop. Häll i hälften av mjölken och mjölet. Vispa ihop till en jämn smet. Blanda ut med resten av mjölken och vispa tillslut ner de rivna morötterna. Värm lite rapsolja i en liten stekpanna och häll i ca ½ dl smet. Crêpesen ska vara ska vara ca 8 cm i diameter. När smeten har stelnat vänder du på plätten och medan den gräddas på andra sidan fördelar du innehållet jämt över hela ytan. Vik din crêpes i mitten en gång och sen en gång till. Servera!
Etiketter:
barnmat,
bebismat,
ekologiskt,
New York,
vegetariskt
22 maj 2011
Marockansk bulgur- och rödbetssallad
Under vår vistelse i NY så utforskade vi nyfiket matutbudet i kvarteren runt vårt Bed & Breakfast. En sen kväll stapplade vi oss till Mimi’s Hummus för att smaka på lite marockansk mat. Denna charmiga lilla restaurang som drivs av en kvinna med rötter i både Israel och Marocko har så mycket mer än bara hummus att erbjuda. På ett mästerligt sätt och i en trivsam lokal kombinerar hon de två matkulturerna. En kväll då vi besökte den så provade vi ljummen hummus gjord på favabönor, aubergineröra med honung på samt en helt ljuvlig bulgur- och rödbetssallad. Till detta serverades oliver, inlagda gurkor och nygräddade pitabröd. Så gott! Salladen hade en perfekt balans mellan salt, sött och hett sting vilket jag har försökt återskapa i mitt recept. Eftersom det är sparrissäsong tog jag även med ett knippe sådant. Om du vill att rätten ska nå fulländning servera den tillsammans med en klick turkisk yoghurt, hummus och nygräddade pitabröd. Och gärna en Red Stripe till…
Marockansk bulgur- och rödbetssallad
3-4 port. beroende på hur mycket tillbehör du har
3 rödbetor
1 knippe sparris
100 g chère
2 dl fullkornsbulgur
½ grönsaksbuljong
1/8 tsk chiliflakes
nymalen svartpeppar
saften från ½ citron
2 msk olivolja
1 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 dl grovt hackad citronmellis alt. mynta
nymalen svartpeppar
1. Skala och tärna rödbetorna i mindre bitar på ca 2x2 cm. Lägg dem i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Grädda i ugnen i 20 min på 225°.
2. Koka upp vatten till din bulgur tillsammans med buljong, chiliflakes och peppar. Häll i bulgurn och tillaga enligt förpackning.
3. Skölj av sparrisen och bryt av de grova ändarna. Skär dem i mindre bitar. När rödbetorna har varit i ugnen i 20 min tillsätter du sparrisen och rör om. Tillaga grönsakerna i ytterligare 15 min.
4. Blanda ner citronsalt, olivolja, salt, peppar och de färska örterna i den färdigkokta bulgurn. Rör ner grönsakerna och blanda. Smula tillslut över chèvren och servera salladen tillsammans med några citronklyftor som du pressar över.
Marockansk bulgur- och rödbetssallad
3-4 port. beroende på hur mycket tillbehör du har
3 rödbetor
1 knippe sparris
100 g chère
2 dl fullkornsbulgur
½ grönsaksbuljong
1/8 tsk chiliflakes
nymalen svartpeppar
saften från ½ citron
2 msk olivolja
1 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 dl grovt hackad citronmellis alt. mynta
nymalen svartpeppar
1. Skala och tärna rödbetorna i mindre bitar på ca 2x2 cm. Lägg dem i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Grädda i ugnen i 20 min på 225°.
2. Koka upp vatten till din bulgur tillsammans med buljong, chiliflakes och peppar. Häll i bulgurn och tillaga enligt förpackning.
3. Skölj av sparrisen och bryt av de grova ändarna. Skär dem i mindre bitar. När rödbetorna har varit i ugnen i 20 min tillsätter du sparrisen och rör om. Tillaga grönsakerna i ytterligare 15 min.
4. Blanda ner citronsalt, olivolja, salt, peppar och de färska örterna i den färdigkokta bulgurn. Rör ner grönsakerna och blanda. Smula tillslut över chèvren och servera salladen tillsammans med några citronklyftor som du pressar över.
Etiketter:
marockanskt,
New York,
sallad,
tilltugg,
vegetariskt,
vuxenmat
19 maj 2011
Quinoa-majsmuffins
Cornbread är för mig något typiskt amerikanskt och är inte särskilt nyttigt men väldigt gott. I sydstaterna serveras det i princip till allt och när jag besöker den veganska restaurangen Angelica Kitchen i NY så beställer jag alltid en stor skål chili med cornbread till. När jag nyligen hittade ett recept på quinoa-majsmuffins på en av mina favoritbloggar My New Roots visste jag genast att det där var ett recept för mig. Hennes variant på cornbread är fortfarande fluffig och med en aning sötma samtidigt som muffinsarna är fyllda med nyttigheter som quinoa, chili och bra fetter. Dessutom är de glutenfria och orginalreceptet är även veganskt. Jag mumsade i mig tre stycken på raken men en stor klick keso och kalamataoliver till. Ren njutning! Om du vill bjuda en bebis på dem måste han/hon ha fyllt ett år först eftersom receptet innehåller ingredienserna salt, honung och chili vilka man inte ska ge bebisar under ett år. Dessa kommer helt klart att åka ner i picnickorgen ofta denna sommar…
12 st
2,5 dl polenta majsmjöl (den kornigare sorten)
1 dl finmalen majsmjöl, exempelvis Saltåkvarn
2,5 dl färdigkokt svart quinoa
1 msk bakpulver
½ tsk baking soda
¾ tsk flingsalt
2,5 dl mjölk (valfri sort)
2 ägg
1 dl olivolja
1 msk honung
1,5 dl hackad färsk koriander
½ finhackad chili
½ tsk finmalen chipotle
1. Värm ugnen till 200°. Om du inte redan har färdigkokt quinoa så börja koka den nu.
2. I en stor skål blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt den kokta quinoan.
3. I en separat skål blanda ihop de våta ingredienserna.
4. Rör försiktigt ner de våta ingredienserna i de torra med så få tag som möjligt. Vik ner koriandern och chilin.
5. Sleva upp smeten i 12 muffinsformar och grädda i ugnen tills kanterna är gyllenbruna och de klarar av tandpetarprovet (ca 20-25 min). Nu kommer den svåra biten – låt muffinsarna svalna i minst 5 minuter innan du stjälper upp dem och börjar äta.
12 st
2,5 dl polenta majsmjöl (den kornigare sorten)
1 dl finmalen majsmjöl, exempelvis Saltåkvarn
2,5 dl färdigkokt svart quinoa
1 msk bakpulver
½ tsk baking soda
¾ tsk flingsalt
2,5 dl mjölk (valfri sort)
2 ägg
1 dl olivolja
1 msk honung
1,5 dl hackad färsk koriander
½ finhackad chili
½ tsk finmalen chipotle
1. Värm ugnen till 200°. Om du inte redan har färdigkokt quinoa så börja koka den nu.
2. I en stor skål blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt den kokta quinoan.
3. I en separat skål blanda ihop de våta ingredienserna.
4. Rör försiktigt ner de våta ingredienserna i de torra med så få tag som möjligt. Vik ner koriandern och chilin.
5. Sleva upp smeten i 12 muffinsformar och grädda i ugnen tills kanterna är gyllenbruna och de klarar av tandpetarprovet (ca 20-25 min). Nu kommer den svåra biten – låt muffinsarna svalna i minst 5 minuter innan du stjälper upp dem och börjar äta.
18 maj 2011
Italiensk kycklingpasta för små
I New York har Vera verkligen fått prova på mängder med nya matupplevelser. Vissa har hon varit positiv till, andra har hon slängt ett halvt öga på och totalvägrat. När vi kom hem igår, trötta och hungriga, lagade jag en av Veras favoriträtter – italiensk kycklingpasta. Jag kände mig dock lite nervös. Skulle hon fortfarande tycka om den? Eller hade hon tröttnat på denna gamla goding och gått vidare med sina matpreferenser? Vera slukade allt i ett nafs och såg så himla lycklig ut. Med andra ord förblir rätten en av hennes favoriter, åtminstone ett tag till. Du kan börja ge den till bebisar från 8 månaders ålder. Om din bebis föredrar slätare mat så mixa såsen med en stavmixer innan du rör ner pastan. Jag använde mig av ekologiska råvaror till allt förutom risonin som jag hittills inte har hittat ekologisk.
8 portioner
1 stort eller 2 små ekologiska kycklingbröst skuret i mindre bitar
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
6 champinjoner
1 morot
1 palsternacka
½ skalat äpple, rivet
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
(6 kalamataoliver - om din bebis gillar oliver…)
1 pkt mozarella, skuret i mindre bitar
¼ tsk torkad basilika
¼ tsk torkad timjan
2 dl risonipasta eller någon annan liten pastasort
2 rejäla klickar smör, osaltat
1-2 msk olivolja
Hacka alla grönsaker så smått som möjligt.
Smält smöret tillsammans med 1 msk olivolja i en stor kastrull. Stek löken på medelvärme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 1 min. Häll över löken i en skål. Bryn kycklingen i samma kastrull. När kycklingen har fått färg tillsätt samtliga hackade grönsaker. Stek tillsammans i några minuter. Häll därefter i krossad tomat, vatten, mozarella, löken och kryddor. Låt såsen puttra på svag värme i 20 min. Under tiden koka pastan enligt förpackningen. När såsen och pastan är klara, rör ner pastan i såsen. Innan du serverar rätten till din lilla hungriga kompis, ringla över lite olivolja och toppa alltsammans med riven parmesanost.
8 portioner
1 stort eller 2 små ekologiska kycklingbröst skuret i mindre bitar
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
6 champinjoner
1 morot
1 palsternacka
½ skalat äpple, rivet
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
(6 kalamataoliver - om din bebis gillar oliver…)
1 pkt mozarella, skuret i mindre bitar
¼ tsk torkad basilika
¼ tsk torkad timjan
2 dl risonipasta eller någon annan liten pastasort
2 rejäla klickar smör, osaltat
1-2 msk olivolja
Hacka alla grönsaker så smått som möjligt.
Smält smöret tillsammans med 1 msk olivolja i en stor kastrull. Stek löken på medelvärme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 1 min. Häll över löken i en skål. Bryn kycklingen i samma kastrull. När kycklingen har fått färg tillsätt samtliga hackade grönsaker. Stek tillsammans i några minuter. Häll därefter i krossad tomat, vatten, mozarella, löken och kryddor. Låt såsen puttra på svag värme i 20 min. Under tiden koka pastan enligt förpackningen. När såsen och pastan är klara, rör ner pastan i såsen. Innan du serverar rätten till din lilla hungriga kompis, ringla över lite olivolja och toppa alltsammans med riven parmesanost.
17 maj 2011
Snart tillbaks...
Hej alla fina läsare! Vi är nyss hemkomna från vår resa till New York och Brooklyn vilken har varit helt grym! Vårt hem under vistelsen har vart ett Bed and Breakfast i ett vackert äldre trähus från tidigt 1900-tal i Brooklyn. Detta var vår första längre resa med lilla Vera och det var inte helt enkelt att hitta bra mat till en 1 1/2-åring. Men med lite fantasi och mycket experimenterande så gick det bra. Huvudet är fyllt av mängder med nya idéer och inspiration så att så fort min brutala jetlag lättar så kommer det nya inlägg. Kubanska majskolvar, Brooklyn veggie burger, Dean and Deluca lentil salad, bebiscrêpes...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)