6 oktober 2011

Spaghettisquash med kantareller och halloumi

Oh my God vad jag är proppmätt! Hela veckan har jag gått och klurat på en ny rätt med spaghettisquash och äntligen fick jag möjlighet att provlaga den idag. Och maten blev så himla god. Inte förrän jag hade tagit tre omgångar kunde jag sluta äta. Vera slukade också maten – framför allt kikärterna… Till henne lagade jag en portion i en liten kastrull bredvid min stora stekpanna där jag uteslöt salt, peppar, och chiliflakes men hon ville hellre äta av maten på min tallrik.

Halloumin blir som små salta och krispiga inslag i denna höstiga rätt. Persilja, citron och kantareller är som gjorda för varandra och tillsammans med spaghettisquashen blir det triumf! Anpassa rätten enkelt till bebisar under ett år genom att utesluta salt, peppar, chiliflakes och spenat. Stek bebisens portion försiktigt utan att ingredienserna tar färg och hacka eller mosa maten.
4 stora port.
1 spaghettisquash
8 dl kokta kikärter alt. 2 burkar, avsköljda
200 g färska kantareller, avbortsade
2,5 dl färsk slätbladig persilja, använd hela kvisten och hacka grovt
½ purjolök, fint skuren
3 vitlöksklyftor, fint hackade
olivolja
50 g färsk babyspenat (ca ½ paket)
10 körsbärstomater
1 paket ekologisk halloumi, skuren i små kuber 0,5 x 0,5 cm
1 citron, saften
flingsalt och nymalen svartpeppar
ca ¼ tsk chiliflakes
kokosnötsolja alt. olivolja att steka i

1. Värm ugnen till 200°.
2. Förbered spaghettisquashen genom att dela den på längden, ta bort fröna, gnida insidan på varje halva med en skvätt olivolja och sen smaksätta med salt och peppar. Lägg halvorna med skärsidan neråt på en bakplåt med bakplåtspapper. Tillaga i mitten av ugnen i ca en timme.
3. Medan squashen tillagas förbereder du resten av ingredienserna.
4. 15 minuter innan squashen är klar värmer du kokosnötsolja eller olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt purjolök, chiliflakes samt en nypa salt. Stek på medelvärme i två minuter, tills det börjar dofta. Häll i den hackade vitlöken och stek i ytterligare någon minut. Häll över löken i en mindre skål.
5. Stek kantarellerna i samma stekpanna tillsammans med en nypa salt. När svampen är färdigstekt tillsätt peppar, persilja, citronsaft, kikärter och lökblandningen. Stek alltsamman tills bönorna blir varma. Ta bort från värmen.
6. Värm en klick kokosolja i en annan stekpanna på medelvärme. Häll i halloumibitarna och stek dem försiktigt på alla sidor så att de får en fin gyllene färg. Se upp så att de inte klibbar ihop sig.
5. Ta squashen ur ugnen när köttet är helt mjukt. Med hjälp av en gaffel drar du loss köttet i smala strimlor från skalet in mot mitten, precis som spaghetti. Placera squashstrimlorna i en stor skål och blanda ihop dem med kantarellröran, babyspenaten, tomaterhalvorna och halloumin. Vänd försiktigt ihop allt och smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Klart för servering.

14 kommentarer:

Emelie sa...

Hej!
Alltid lika roligt att kolla in dina nya skapelser :)
Var har du hittat spaghettisquashen? Bor också i Göteborg..

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Det låter alldeles ljuvligt, precis varenda ingrediens skulle jag ha kunnat välja ut och blandat ihop själv! Klockrent recept - tack <3

Matarkivet sa...

Vilken rätt - låter fantastiskt gott!

Ska leta reda på spaghettipumpa och sen jäklar! :)

Ha en trevlig helg!

Unknown sa...

Vad ÄR spaghettisquash? :-)

Ann-Louise sa...

@ Emelie: Jag köper mina på Bondens marknad i Haga på lördagarna och i Butiken "Fram" på Nordenskiöldsgatan. Om du har en bra grönsakshandel nära dig är det alltid värt ett försök att be dem ta in pumpan. Den är suverän!

@ Alex: Vad kul att du gillar smakkombon. :D

@ Matarkivet: Den borde vara lätt att hitta på en bra marknad i London. Denna helgen har jag tänkt laga din morotssoppa. :)

@ Jalapeno: Jag har lagt till en länk i inlägget där du kan läsa vidare om denna grymma pumpa!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Okej, jag kunde inte hålla mig längre - jag har nominerat dig till matbloggspriset 2011. Din blogg är så inspirerande och du delar med dig av recept som är enkla men nyskapande, kreativa och spännande. Jag hoppas verkligen det är okej <3

Ann-Louise sa...

@ Alex: Vilken ära! Tack så hemskt mycket och det känns oerhört givande om jag kan inspirera genom bloggen. :)

Åsa sa...

Alltså, jag var på marknaden igår men gick tomhänt där ifrån. Vet egentligen inte varför men står inte ut med alla äldre damer som tränger sig före hela tiden och de totalt ointresserade försäljarna som inte verkar bry sig det minsta. Handlar heller utanför saluhallen. Där har jag aldrig upplevt samma jag-ska-ha-först-mentalitet som råder i Haga. Jag knuffades undan flera gånger av damer med dramaten, hundar och annat skräll. Tyvärr. Gillade marknaden där mycket mer för några år sedan. Men då var jag ofta där tidigare på dagen än nu då jag inte hinner förrän till tidigast vid 12-tiden.

Men visst ä det gott att handla höstens alla godsaker utomhus. Känslan är iaf att det är bättre än inne på stormarknaderna.

MrsSunshine sa...

Fin höstinpirerad rätt du har komponerat! Blir riktigt sugen:-)

mumsfillibaba sa...

Du är ju så kreativ! Måste ju jaga rätt på den där pumpan!

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Aj aj... de där damerna får man se upp för. Tråkigt att höra att ditt besök blev en besvikelse. Med en morgonpigg Vera så var jag på marknaden kl 10 i lördags. Spaghettisquashförsäljaren var tyvärr inte där denna veckan men på tisdag ska butiken "Fram" på Nordenskiöldsgatan få in ett nytt parti så då ska jag köpa veckans ranson där. :)

@ Mrs. Sunshine: Hösten är min absoluta favorittid och jag skulle kunna frossa i höstsmaker i det oändliga...

@ Sofie: Vad snällt av dig. :) På tisdag kommer en ny leverans med squash till ekobutiken Fram på nordeskiöldsgatan. Hint hint...

Tove sa...

Gjorde detta till lunch idag fast körde med vanlig pasta eftersom jag inte hunnit leta upp spaghettisquash ännu. Men är mycket nyfiken på den! Blev iaf kanongott även med vanlig pasta! Tack för en härlig och inspirerande blogg! :)

Charlotta sa...

My lord, vad gott! Och vilka fina bilder du har tagit - ska läsa mig igenom de senaste inläggen direkt och se vad jag har missat :=)

Ann-Louise sa...

@ Tove: Det är alltid lika kul att höra om när ni provar recepten och framför allt när det blir gott! :)

@ Charlotta: Tack finaste Charlotta! :)