19 oktober 2011

Kleopatras grönsakstoppar

Juice, smoothies, russin och en halv tekaka. Det är vad Vera har ätit de senaste dagarna. Med 40-graders feber har hon inte haft någon aptit över huvudtaget. Men lilla damen verkar trots tillståndet rätt nöjd med att halvligga i soffan, sörpla juice och se på Miyazakifilmer.

Febern bröt ut i söndags då hon sov i fem timmar på eftermiddagen. Under tiden passade jag på att laga Kleopatras grönsakstoppar som jag tänkte överraska henne med. När hon till slut vaknade var hon varm som en kamin och ville inte ens provsmaka. Istället åt jag upp dem till mellanmål. När Vera har tillfrisknat så ska jag laga en ny omgång. Topparna är lämpliga att ge småfolk från sex månaders ålder. Jag valde att göra mina med morötter och broccoli men prova gärna med ärtor, sötpotatis eller varför inte butternut squash. Tillsätt salt och peppar för vuxnare smak.
Nu är det även dags att rösta fram årets matblogg! Omröstningen är på gång för fulla muggar och du har fram tills 6:e november på dig att lägga din röst på vem du vill se vinna årets matblogg samt årets dessert & bakblogg.

6 port.
250 g broccoli
250 g morötter
2 ekologiska ägg
½ dl kokt quinoa, valfri färg
1/8 tsk torkad timjan
1 tsk riven parmesan
rapsolja till formarna

1. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Skala broccolistammen och skär broccolin i mindre bitar. Ångkoka var för sig i 10 minuter och spola därefter i kallt vatten.
2. Mixa morötterna släta med en stavmixer tillsammans med ett ägg och hälften av parmesanosten. Mixa på samma sätt broccolin tillsammans med timjan och resten av osten. Fördela quinoan i rörorna och blanda väl.
3. Smörj 6 portionsformar av glas eller porslin med olja. Fördela ett lager med morotsmassan i varje form. Släta till ytan och fördela ett grön lager ovanpå. Släta till ytan och grädda två och två ca 1,5 minuter i mikron på full effekt. Om du inte har en mikro kan du istället grädda topparna i vattenbad i ugnen på 175° i 25 minuter eller tills de har stelnat.
4. Låt svalna och stjälp sedan upp på en tallrik. Klart för servering!

13 kommentarer:

Lisa sa...

Röstat på din blogg!

Matarkivet sa...

Så söta!!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Vad snygga de blev! Och bara gott i, som vanligt! Såg förresten att jag ALLTID lyckas sätta dit min apostrof över fel e i ditt namn - suck! Det får jag fixa till ;)

Kim sa...

Sörpla smoothie och kolla på anime - det låter rätt lockande. Passar på febern dock. Hoppas Vera mår bättre snart!

Vilka fina toppar och vad gött att man kan göra dem i mikron. Äter man dem helt kalla, eller ljumma?

Ann-Louise sa...

@ Lisa: Tack snälla du! :)

@ Matarkivet: Tack och förhoppningsvis kommer Vera att vilja provsmaka snart.

@ Alex: Haha... stavningen är lite märklig. När jag hämtar från franskan så jag får väl skylla mig själv. Tack för inlänkningen!

@ Kim: Vera mår mycket bättre idag men är fortfarande lite slö. Topparna smakar bäst ljumna så de behöver bara svalna av lite så att de stelnar till ordentligt och kan stjälpas ur formen.

month day year sa...

Röstat på din blogg med :) Förresten, jag blir så nyfiken, vad har du för kamera?

Cecilia sa...

Stackars liten. Låter annars som goda toppar, för både små och stora :)

Ann-Louise sa...

@ Month day year: Yay! Tack snälla du för rösten. Jag använder en ganska basic kamera - Canon EOS Rebel T3 införskaffad på B&H Videos i NY. Till den har jag satsat på en bra lens - Canon EF 50 mm 1:1.4. Vad använder du för kamera till alla dina fina foton?

@ Cecilia: Tack för omtanken och Vera mår mycket bättre igen. Hon hade drabbats av den ökända 3-dagarsfebern.

month day year sa...

Jag uppgraderade i våras från en Rebel Xsi till en 60D men drömmer om en 5D eller vad den nu kan heta när uppföljaren troligtvis snart släpps. Oftast använder jag mitt EF-S15-85mm f/3.5-5.6 objektiv eller mitt makro men drömmer så klart om L-serie objektiv. Ville bara säga att jag blir så glad av dina bilder, de är så fina. Hoppas helgen varit bra!

Charlotta sa...

Åh, vilka finfina toppar! Jag känner att jag har en förkylning på g - du får gärna komma hem och laga mat till mig också :=)

Ann-Louise sa...

@ Month day year: Tack snälla du! Vad glad jag blir. :)

@ Charlotta: Så kommer jag på störten med en massa ingefära och vitlöksmat!

Anonym sa...

Nu har jag röstat på dig!!!
love från ul

Ann-Louise sa...

@ U: Tjohoo! Tack snälla! :)