18 augusti 2011

Scheherazades sagolika sesambollar

I Haga ligger ett av mina favoritfik – En deli. Inne i deras charmiga café/butik kan du plocka ihop en tallrik eller pitarulle fylld med färggranna, vegetariska fyllningar till en billig peng. Ägarna har sina rötter i Turkiet. Med inspiration hämtat därifrån erbjuder de läckerheter som dinkelyoghurtsallad, grotmos, quinoatabbuleh och min favorit cike nisk - röda linsbollar.
Inför Veras födelsedag gjorde jag en egen variant av dessa ofriterade falafelliknande bollar. För att få en god och knaprig yta valde jag även att rulla dem i mängder av rostade sesamfrön. Jag parad ihop bollarna med min dragonsallad, en rödbets- och bulgursallad samt en klick tzatziki och bollarna blev en succé! Eller tja… Vera tog ett bett och ville inte ha mer, men vi vuxna gillade dem…

4 pers

2,5 dl avsköljda röda linser + 4,5 dl vatten
½ rödlök, finhackad
3 msk extra virgin olivolja
1 msk tomatpuré
2 tsk citronjuice
½ tsk paprikapulver
½ tsk torkad timjan
1/8 tsk chiliflakes
1 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
en stor näve färsk persilja, grovt hackad
rostade sesamfrön

Koka vattnet och linserna på hög värme under lock (rör absolut inte runt) tills det blir en tjock smet, ca 12-15 minuter. Fräs rödlök, timjan, tomatpuré, chiliflakes och paprika i olivoljan. Tillsätt salt och peppar. När linssmeten har svalnat blanda ner kryddblandningen och smaka av med salt. Rör ner persiljan och rulla till bollar som är lite mindre än golfbollar. Ställ in i kylen på en tallrik i minst en timme eller tills de har stelnat. Rulla dem därefter, en och en i rostade sesamfrön. Servera i ett liba bröd tillsammans med en massa grönsaker och en yoghurtsås, som tillbehör tillsammans med en sallad eller som meze. Smula gärna över fetaost också om du skulle råka ha lite till hands.

12 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Tackar och bockar för ännu ett fantastiskt recept, det här måste jag laga snarast, låter ju på tok för gott för att inte provas! Den delin skulle jag också vilja besöka, låter väldigt spännande =D

Katarina sa...

Ser väldigt goda ut och de här är helt i min smak. Jag skall spara receptet, tack! Ha en fin helg!

Plommonet sa...

Jag har bara spanat nyfiket och inte ens gått in i En Deli hittills - det var ju uppenbarligen vara ett fett nerköp. Jag får bättra mig snarast! Apropå deras sortiment - är grotmos ett felstavat rotmos eller något spännande? :)

Ann-Louise sa...

@ Alex: Mycket glädjande att du gillar receptet. :) Om du har vägarna förbi Haga så måste du dit!

@ Hovkonditorn: Tack och ha en strålande helg i Singapore!

@ Plommonet: Maten är verkligen superfin på En Deli och det känns väldigt ogöteborgskt. Du måste dit! Grotmos är inte felstavat - det är en grov rotmos med mängder av rosmarin i. Sååå gott!

Moma sa...

Ja, säg den succén som smäller i alla läger :-)
Trevlig helg!

Millas Hälsoblogg sa...

Spännande, har inte sett något liknande

sara sa...

Ser fantastiskt gott ut! Måste prövas snarast. Tack för receptet!

karin - trattoria sa...

åh tack för receptet! de där bollarna i Haga var verkligen supergoda :)

Charlotta sa...

Men, men, men! En Deli har jag ju helt missat! Sen är jag ju iofs inte speciellt ofta i Haga. Ska bli ändring på den saken!

Hoppas ni hade en finfin träff idag, önskar att jag kunde vart med!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Att alla alltid ska älska allt är nog lite för mycket begärt. ;)

@ Milla: Du får prova och återkomma med en recension.

@ Sara: Tack och varsågod!

@ Karin: Det var jättekul att ses igen och vi får planera in en skördefest snart!

@ Charlotta: Vi hade det supertrevligt men vi saknade dig! Ta en sväng förbi En deli snart - du kommer att bli lyckligt förvånad över hur bra det är. :)

Kim sa...

En Deli Haga var verkligen super! Och linsbollarna var nog min favorit tror jag.

BTW, majsen är redo att plockas på Bärby.

Tack för igår!

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Det stämmer! Numera gör en Deli sina utan tomatpuré i så att de har en ljusare färg men jag gillar mina rödorange.