I förra veckan besökte jag och min bror ett schysst ekologiskt café i Frölunda - Ängås. Verksamheten odlar grönsaker, frukt och kryddor på en gammal gård och bedriver både butikförsäljning och fik. Med mig hem hade jag både en stor burk honung som de själva producerat samt ett knippe färsk dragon - en krydda jag inte tidigare har använt så ofta. Med inspiration hämtat från ett recept jag hittade i Whole Living bestämde jag mig för att göra en krispig brytbönsallad med mina fynd. Vinägretten är både syrlig och söt och passar fint ihop med dragonen. Till salladen åt vi quinoa patties från boken ”Super Natural Every Day” samt en enkel sallad gjord på marinerade kronärtskockor och tomater. Tillsammans med ett par glas vin var det en skön avslutning på en lugn sommarvecka.
4 pers.
1 liter brytbönor
4 dl kokta bönor (ex. blackeyesbönor, borlottibönor, pintobönor eller kikärtor)
½ rödlök, finhackad
en bunt färsk dragon
1,25 dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
150 g chèvre
nymalen svartpeppar
Vinägrett:
3 msk extra vigin olivolja
1 msk honung eller lönnsirap
2 tsk stark fransk senap
1 msk äppelcidervinäger
en nypa salt
1. Skölj av och toppa brytbönorna. Ångkoka dem i 4-5 min. De ska fortfarande vara krispiga och var noggrann med att inte överkoka dem.
2. Kyl genast ner dem i ett stor skål iskallt vatten.
3. Gör vinägretten. Blanda ihop alla ingredienser i en glasburk och skaka ordentligt.
4. Blanda ihop alla ingredienser i en stor skål tillsammans med vinägretten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera.
6 kommentarer:
Vilken bra kombination!
Jag har gott om dragon och olika bönor i min trädgård så detta läggs på minnet.
Hälsningar från fröken Dill
Tack för besök hos mig! Allt ser så gott ut här! JAg blir sugen.
Mmmm, en av mina favorit"sallader". Brukar äta den utan bönor/linser och använder honungsdijon istället. Hasselnötter på maten borde användas oftare och dragon kan man aldrig äta för mycket av!
Tycker en som odlar egen dragon :)
Dragon är helt klart en ny favorit hos mig - jag har inte varit så förtjust innan, men den senaste tiden - ohlalaa, säger jag bara!
Ser underbart gott ut! Något som måste testas någon gång. :)
Vilken underbar blogg du har! Detta receptet snor jag rakt av, tack för det :-)
Skicka en kommentar