13 augusti 2011

Don Caminos Guacamole- the chunky, spicy & spiffy kind

För några veckor sen bjöd jag er på portobello fajitas. Då nämnde jag att guacamole hade passat fint till maten. Idag bjuder jag er på den godaste guacamole jag någonsin har ätit. Jag har säkert gjort denna gudomliga röra över hundra gånger och den blir alltid lika god. Receptet kommer ursprungligen fån restaurangen Don Caminos i New York. Mitt framför ögonen på dig slänger kokarna ihop denna klorofylgröna röra. Till småkompisarna brukar jag servera en variant med tomat, avokado och lite lime. Ät, njut och skåla in helgen!

3-4 avokados
2 plommontomater
½ lök, finhackad
½ lime
2 tsk havssalt
1-2 msk skivade jalapenos (spicy)
2 msk koriander (spiffy)
svartpeppar

Finhacka dina jalapenos & stöt dem tillsammans med löken, hälften av koriandern & saltet i en mortel tills smakerna har blandats. Hacka tomaterna. Dela & hacka avokadon. Detta gör du lättast genom att först halvera avokadon och plocka ut kärnan. Därefter skär du avokadon i ett rutnätsmönster då det fortfarande är i skalet. Gröp sedan ur innehållet med en stor sked. Blanda försiktigt avokadon med tomaterna och jalapenoröran, chunky style. Peppra ordentligt, kör i limejuicen & koriandern. Rör om en sista gång. Låt stå 10 min och dekorera sedan med korianderblad.

Och nej, jag har inte glömt vitlöken. Detta recept är redan tillräckligt spicy & spiffy utan.

16 kommentarer:

Kim sa...

Guacamole är en av mina svagheter. Man kan ju ha den till (nästan) allt!
Jag ska testa det här receptet nästa gång, tackar och bockar!
Ha en bra helg.

month day year sa...

Åh, stark guacamole är ju så gott! Det här receptet måste jag prova. Kan jag ersätta koriandern med något annat eller fungerar det att bara utesluta den?

Sofie sa...

Det var någon som skrev någonstans att man aldrig ska utesluta koriander. Bara att lära sig att äta det...;)
Jag gillar det och inte en tanke på att utesluta...

Ann-Louise sa...

@ Kim: Tack det samma! Jag har en kompis som testade min guacamole tillsammans med svampar (skumgodiset alltså) och även den kombinationen funkade.

@ month day year: Jag är en koriandermissbrukare och har aldrig provat receptet utan koriander. Men... om man inte uppskattar korianders unika smak så uteslut den bara. Jag tror att guacamolen kommer att bli grymt god ändå. Så småningom kanske du kan börja smuggla i koriandern. Blad för blad... :)

@ Sofie: Jag hör redan nu att du kommer bli en suverän koriandermamma. :)
Jag låter day month year prova receptet utan kryddan men så kan vi ju alltid hoppas på att hon en vacker dag kommer att lära sig älska den. :)

Millas Hälsoblogg sa...

Vad gott kul men en ny variant

Maria sa...

We've had the best home-grown avocados (from my partner's mum's garden) this year and I've been eating them every day! This salad sounds like a perfect way to enjoy this delicious fruit!

Ann-Louise sa...

@ Milla: När du väl har provat denna varianter så kommer du aldrig att testa någon ny...

@ Maria: You have got to be kidding me?! Home-grown avocados? You are one lucky girl. :)

Bettina sa...

Det ser riktigt gott ut att den är så chunky! Måste testas i veckan!picong

Bettina sa...

Ser nu att ordet jag skrev in för att få publicera kommentaren även följde med i kommentaren, konstigt. Med "picong" menar jag alltså ingenting!

Matarkivet sa...

Fullkomligen älskar guacemole, låter riktigt gott med jalapenos i!

Coquina sa...

Ser smarrigt it, är ju så gott med guacamole =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min 1 års tävling =)

Anna sa...

Älskar guacamole! Oj vad fräscht och gott det ser ut :-)

karin - trattoria sa...

men jösses så gott det ser ut, det här ska jag testa :)

Ann-Louise sa...

@ Bettina: "Picong" kan bli det nya "ciao". ;)

@ Matarkivet: Jalapenos ger röran en god sting utan att ta död på de övriga smakerna. Men om du gillar riktigt stark guacamole så är det bara att ta i så mycket som du vågar. :)

@ Coquina: Tack för tipset!

@ Anna: Tack snälla!

@ Karin: Prova! Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

I huvudet på Elvaelva sa...

Men, på Don Caminos i NYC har ju jag varit:-) Och hade helt glömt bort det där med koriandern, det är ju DET som är pricken över i:et! Tack snälla för receptet (och fantastiskt foto – som vanligt). /Sofija.

Emelie H sa...

Fruktansvärt god guacamole (får man skriva så!?)!! Tog dock röd chili isf jalapenos. tack för receptet!