28 augusti 2011

Pasta med broccoli för små

En av de första rätterna jag bjöd Vera var på var pasta med broccoli. Vi det laget hade hon provsmakat palsternacka, sötpotatis (yuck!), potatis, broccoli, ärtor, majs, blomkål samt en del frukter. Smaken på rätten är mild och konsistensen len. Kesellan ger rätten ett bra tillskott av protein samt gör den krämig. Det ursprungliga receptet hittade jag i ”Andra mosboken” och den blev en stående rätt länge. Numera har Vera gått vidare till mer smakrik mat men som en första måltid är den svårslagen. Andra bra vegetariska rätter att ge bebisen vid 6 månaders ålder är banantofupudding, en enkel äggröra eller en blandning av olika ångkokta grönsaker tillsammans med en rejäl klick smör. Du kan även prova att byta ut broccolin mot gröna ärtor eller ugnsbakad butternutsquash. Piffa gärna till maten med lite örter också.
Från 6 månader
2 port.

ca 1 dl broccolibuketter
½ dl liten pasta sort ex risoni
½ vitlöksklyfta
ca ½ msk olivolja
ca 1 tsk riven parmesan
några msk kesella 10%

1. Ångkoka broccoli tills buketterna är mjuka.
2. Koka upp vatten i en liten kastrull och lägg i vitlök och pasta. Koka tills pastan är mjuk.
3. Spara lite av kokvattnet och häll av resten i ett durkslag. Plocka bort vitlöksklyftan.
4. Mixa ihop broccolin, pastan och kesellan med stavmixer eller matberedare. Tillsätt lite kokvatten (några teskedar i taget) tills du får en slät konsistens. Ringla över olivolja och strö över lite parmesan. Servera!

9 kommentarer:

Maria @ Scandi Foodie sa...

I've been eating more broccoli this season than ever before! It's such a gorgeous vegetable and the way I make it (steam until tender, then purée in a food processor with olive oil, lemon, salt and pepper) is a great addition to many dishes. This sounds delicious!

Ann-Louise sa...

Oooo, that sounds like an awesome way of preparing broccoli! Loaded with vitamin C and iron. Must give it a go!

Sara sa...

Vilket gott och enkelt recept Ann-Louise!! Den här rätten (och förmodligen de flesta av dina andra recept för små) kommer Blenda att få mumsa på inom en snar framtid..

Ann-Louise sa...

@ Sara: Ååå... lilla fina Blenda! Hoppas att hon kommer att godkänna mina rätter. ;)

Helena sa...

Jag har mosboken, men läser gärna din blogg och provlagade detta igår, men jag förstår faktiskt inte hur jag skulle fått det 6-mån-slätt utan dubbla omgångar i potatispressen och sen passerat. Skulle jag kokat pastan väldigt mycket längre? Tror ändå att det kokade över 15 min? Hur gjorde du? Några tips/trix?

Ann-Louise sa...

@ Helena: Pastan ska inte behöva kokas över. Välj en liten sort ex. små stjärnor eller risoni. Efter att du har pressat pastan och broccolin igenom en potatispress så behöver du späda ut det med kokvatten/mjölk och gärna lite mer kesella tills du får en lös och slätt konsistens. Hoppas att detta hjälper. :)

Helena sa...

Jag hade risoni, men tyckte det var svårt ändå. Glömde att ta bort vitlöksklyftan, så jag misstänker att det var smaken och inte konsistensen som lilla A reagerade på. Hittills har hon snällt svalt allt, men det här var ingen hit (broccoli har dock gått bra). Skam den som ger sig. En ny potatispress kanske skulle kunna vara en vettig investering också.
Tack för svar och en bra blogg!

Unknown sa...

Så gott att jag åt en del själv. :-)

Unknown sa...

Hejsan
Tack för att du delar med dig av dina härliga recept.
Jag lyckades dock inte med broccolipastan. Det blev som klister. Har ingen potatispress hemma utan körde risonin i matberedaren. Kan det vara därför?

mvh
Maria