2 augusti 2011

Babus kokoscurry med quinoa för små

Idag trotsade jag det varma vädret och lagade en värmande kokosgryta till Vera. Därefter promenerade vi långsamt till Plaskis i Majorna för ett svalkande bad.
Rätten är en perfekt puré att ge din bebis när den har börjat vänja sig vid mer avancerade smaker. Kokosmjölken, kanelen och curryn ger rätten en mild och rund sötma som förstärks med en liten bit äpple. Quinoan kan bytas ut mot couscous, bulgur eller ris och rätten är lämplig att ges från 8 månaders ålder. Toppade den gärna med en stor klick turkisk yoghurt också.

ca 5 port
½ dl röda linser, avsköljda
½ burk kokosmjölk
1 dl vatten
½ morot
½ dl ärtor
¼ gul lök, finhackad
1 potatis, skalad
¼ äpple, skalat & urkärnat
en nypa kanel
en nypa curry
olivolja att steka i
½ dl quinoa, valfri färg

Tillaga quinoan enligt förpackning utan salt. Hacka grönsakerna och äpplet så smått som möjligt. Värm olivoljan i en liten kastrull och stek försiktigt löken i några minuter. Löken ska bli genomskinlig men inte ta färg. Tillsätt kokosmjölk, vatten, grönsaker, äpple, linser och kryddor. Låt grytan koka upp och sänk därefter värmen. Låt maten småputtra på svag värme i 20-30 minuter, tills grönsakerna är genomkokta. Rör om då och då så att maten inte bränns vid och späd eventuellt ut med mer vatten. När grytan är klar rör du ner den färdigkokta quinoan. Om din bebis föredrar väldigt slät mat så puréa maten med hjälp av en stavmixer tills du får önskad konsistens. Servera.

3 kommentarer:

Katarina sa...

Mycket goda smaker i denna gryta!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Tack! Men om jag skulle laga den till vuxna så skulle jag skippa äpplet och hotta till den med ett par nypor chilipulver.

Unknown sa...

Så fina barnmatsrecept du har, tack för inspirationen.