3 januari 2013

Sedona Stew


Sedona är ett förtrollande vackert område några timmars bilfärd från Grand Canyon. New Age-människor och Yogis har vallfärdat dit i årtionden då det sägs vara rikt på vortex points. Maten som serveras är hälsofrämjande och energirik, liksom denna gryta. Efter all extravagant mat under december månad brukar detta sitta fint i januari.

Den här mustiga grytan är ypperlig vardagsmat då ingredienserna är få och den går snabbt att koka ihop. Dessutom är den ännu godare dagen efter. Vera åt en stor portion toppat med turkisk yoghurt som tonade ner hettan.

Om du har svårt att finna tiden till att koka råris kan jag tipsa om att göra ett storkok och frysa in i tillplattade portionspåsar. De tar nästan ingen plats i frysen och är enkelt att plocka fram vid behov.

3-4 port.

6 dl kokta vita bönor
¼ butternut squash, skalad, urkärnad & tärnad (ca 3 dl)
5 dl tunt skivad vitkål
1 gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
några kryddmått chipotle (rökt paprikapulver)
½ tsk paprikapulver
1 burk ekologiska krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong
4 lagerblad
salt och nymalen svartpeppar
kokosnötsolja att steka i
extra virgin olivolja att ringla över maten
2 dl råris, avsköljt

Gör så här:

Koka råriset enligt förpackning. Värm kokosnötsoljan på medelvärme i en stor kastrull. Stek löken försiktigt i några minuter tillsammans med kryddorna och en nypa salt. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Häll i alla de övriga ingredienserna förutom bönorna och låt puttra i 20-25 minuter. Rör ner bönorna. Servera grytan tillsammans med råris och ringla över lite god olivolja.


3 kommentarer:

Kim sa...

Övernattade i Flagstaff en gång. Tänk om jag vetat att den här goda grytan fanns i närheten :)
Precis sån här man jag är sugen på efter alla helger. Jullov i all ära, men nu behöver man bra rutiner och bra mat!

Hovkonditorn sa...

Vilken god gryta, en maträtt jag gillar!

Charlotta sa...

Låter som en gryta p-r-e-c-i-s i min smak! Vilket kan, precis som Kim skriver ovan, behövas efter alla helger... Kram!