10 augusti 2011

Superenkla äppelkex med kanel

Vera älskar kex. Både före, efter och mellan måltiderna. De man köper i affären är ofta antingen fyllda med onödiga tillsatser eller är väldigt dyra. Det här fina receptet innehåller enbart fem ingredienser och är både snabbt och enkelt att göra. Äppelkexen har en diskret sötma samt kanelsmak och är populära både bland stora och små. Jag förknippar smakerna med hösten och idag när det regnade ute blev det desto mysigare inne i vår lägenhet då kaneldoften spreds. Kexen är lämpliga att ges från 10 månaders ålder och är även roliga att baka tillsammans med lite äldre barn.

ca 2 plåtar

2,5 dl dinkel mjöl, siktat
1 msk chiafrön
2 tsk malen kanel
1,25 dl osötat äppelmos
4 msk smält smör alt. kokosnötsolja

Värm ugnen till 175°. Pensla 2 bakplåtar med lite rapsolja.
Blanda alla ingredienser i en stor skål. Om degen känns för kletig blanda i mer mjöl, en msk i taget tills den känns torr men inte smulig. För över degen till ett mjölat bakbord.
Ett bra tips är att tejpa fast en stor bit bakplåtspapper på bakbordet som du sen kavlar ut degen på. På detta vis blir det betydligt enklare att få loss de ogräddade kexen. Kavla ut degen och gör den så tunn som möjligt. Ju tunnare deg desto knaprigare kex. Du kan skära kexen i precis vilken form som helst eller exempelvis trycka ut figurer med pepparkaksformar.
Jag valde att skära små rektanglar. Vissa bitar blev lite längre och de valde jag att göra snurror av. Nagga kexen med en gaffel för att undvika att de sväller i ugnen. Detta behöver du inte göra med snurrorna. Grädda i ugnen i 10 minuter. Vänd därefter kexen och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Låt dem svalna helt innan du äter dem.

12 kommentarer:

Moma sa...

Du gör så mycket fina, och för mig, annorlunda saker.

Jag blev väldans sugen men är för lat för att dra igång ett bak.Kan du skicka lite äpple- och kanelkex till mig ärru snäll?

mumsfillibaba sa...

Skulle jag absolut gilla!! Ja, det blev visst höst!! Men tror det kommer en sväng sommar till!!:)

sandra sa...

gud så gott det ser ut :D

Ann-Louise sa...

@ Moma: Ett paket kommer snart på posten! Om du nån gång får en bit karribisk kaka över så få du gärna skicka ner en bit. ;)

@ Sofie: Nu är sommarn tillbaks. Hurra!

@ Sandra: Tack! Prova vetja!

SARA sa...

Nu doftar det kanel och äpple i hela vårt hus också. Och kexen blev ju farligt goda!! Bara att hålla tummarna för att jag lyckas spara några tills Vilgot kommer hem från dagis..

Ann-Louise sa...

@ Sara: Vad glad jag blir över att du provade receptet! Våran kexburk är snart tom så att det får bli en ny omgång snart.

Unknown sa...

Bakade dessa tillsammans med Mir i dag. Piffade till dom med lite extra "sötma" med en dutt lönnsirap och lite kokospalmsocker, det blev jättegott. Kex är nämligen "lördagsgodis". Om det inte finns fruktremmar eller russin osv hemma. 😊

Matildan sa...

Bakade precis dessa. OMG så goda de blev, och så enkla! underbara!

The Nicols sa...

Hej! Bakade dessa idag som en "treat" till min dotters lunchlada pa forskolan (bor utomlands), jag gjorde pureen pa bade paron och apple och hade i lite vanilj. Supergott!
Men! Jag har inte lyckats hitta dinkelmjol har an. Har du tips pa andra mjolsorter som har liknande egenskaper men ar nyttigare an vetemjol? Mandelmjol har jag, men det binder ju inte. Bovete kanske?

Ann-Louise sa...

@ Matildan: Hurra!

@ The Nicols: Du skulle kunna byta ut dinkelmjölet mot hälften fullkornsmjöl och hälften vetemjöl. Du skulle även kunna blanda i rågmjöl eller göra eget havremjöl genom att mixa havregryn (okokta) i en matberedare tills du får ett pulver. Precis som du skriver så binder inte mandelmjöl vätska och dessutom har många skolor nötförbud. Vissa kan uppleva en viss bitter bismak av bovetemjöl och jag vet inte om den binder vätska lika bra som vete- eller dinkelmjöl. Hoppas att detta var till nytta och lycka till!

The Nicols sa...

Tack! Idag lyckades jag hitta Dinkel i en halsoaffar, woho! Ska gora en sats av dina dinkel-och dadelkanelbullar i helgen. Haller dessutom just pa att koka linser for en sats citronlinser. Tack for alla nyttiga och smarriga recept!

Ann-Louise sa...

@ The Nicols: Kul! Hoppas hela familjen blir nöjda med resultatet! :)