24 januari 2013

Snabblunch med grönkål & tofu


Vissa dagar har jag i princip ingen tid över varken till att laga eller äta mat. Men för att inte förvandlas till en knäckehäxa så m-å-s-t-e jag äta. Och även om måltiden både ska gå fort att tillaga och förtära så vill jag att den ska vara bra för mig.

Ett smart knep är att alltid ha färdigkokt quinoa och råris i frysen. Tillplattat i portionspåsar värmer man det på nolltid. En annan livräddare är att ha färdigkokta ägg i kylen att döva den värsta hungern med.

Min favorit snabblunch just nu är stekt grönkål, morötter och tofu tillsammans med quinoa. Allt samman toppas med en len och krämig jordnöts- och ingefärssås. Såsen håller sig i kylen i minst en vecka vilket innebär att maten blir klar på knappt fem minuter. Till Vera brukar jag steka ihop vitkål, morötter och tofu, efter att jag har stekt min mat. Idag ville hon dock äta precis samma mat som mig och till min stora förvåning gick både chilipepparn och grönkålen ner.

1 port.
några nävar färsk grönkål, vitkål eller rödkål, avsköljd
1 morot, strimlad
150 g marinerad fast tofu
1 vitlöksklyfta, finhackad
några nypor malen ingefära
chiliflakes eller finhackad färsk chilipeppar
flingsalt

Till servering:
quinoa och jordnöts- och ingefärssås

Gör så här:

Skär grönkålen i mindre bitar. Om du använder vit- eller rödkål, strimla den tunt. Värm kokosolja i en stor stekpanna och stek vitlöken och chilin tills det börjar dofta. Stek kålen, morötterna och tofun tillsammans med malen ingefära och salt i några minuter. Servera tillsammans med quinoa och jordnötssås.

9 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Quinoa i frysen var ju ett toppen tips! Ska nog härma det.. :-)

Mat för en dam sa...

Åh grönkål och tofu! Mina favoriter! Mums:)

Kim sa...

Brukar du köpa färdigmarinerad tofu? Vilken är bäst egentligen? Jag tycker mig inte riktigt hitta någon fast som faller mig i smaken...
Fin lunch!

tina sa...

Hur är det möjligt att dina foton blir snyggare för varje inlägg? Matfotograf är vad du är! <3

Ann-Louise sa...

@ Jenny: Det är supersmidigt!

@ MFED: :)

@ Kim: Det blir godare att göra egen men jag köper ofta färdigmarinerad oxå. Kung Markattas är min favorit.

@ Tina: Du e la för go'. ;)

Helena Ljunggren sa...

Tofu är något som jag aldrig har smakat även om jag väldigt länge haft planer på det. När jag ser bilden inser jag att jag nog måste skärpa mig och komma till skott :)

sussie sa...

hej! älskar din blogg, varje recept känns mer klockrent än det förra:) jag upptäckte hur fantastiskt grönkål är alldeles för sent (nån månad sen), men nu har jag varit runt i flera matbutiker och det verkar inte finnas nånstans längre. brukar säsongen vara över i februari? om du har tips var man kan köpa i gbg let me know:)

Anonym sa...

Hej! Vet du om det går att få tag i färsk grönkål i Göteborg så här års?

Ann-Louise sa...

@ Sussie & Anonym: Tyvärr så tror jag inte att man kan få tag på färsk grönkåli Göteborg så här års. Ecostore & Fram sålde grönkål importerat från Tyskland en bit in på februari men nu är den slut. Om ni hittar grönkål någon annan stans i stan så vill jag veta!