1 april 2012

Äppel-, mango & aprikoskola

Tanken var att dessa små godingar skulle bli årets påskgodis till Vera. Men efter att hon hade fått provsmaka en bit gav hon den tillbaka till mig och sa ”Inte goda mammi.” Jag blev minst sagt förvånad och förstår henne inte. Hon älskar allt sött och dessa är inte bara söta utan jättegoda! Ursprungsreceptet som innehåller grapefrukt och aprikoser kommer från Green Kitchen Stories och jag kan knappt sluta äta dem.

Nå ja – jag har fram tills påsk på mig att fortsätta experimentera i köket och förhoppningsvis lyckas jag trolla fram andra nyttiga godis som Vera gillar. Till mig själv kommer jag att laga det här receptet flera gånger om och godiset är lämpligt att ge från ett års ålder.

Ca 30 st

3,75 dl (250 g) torkade ekologiska aprikoser
2,5 dl Saltå Kvarns äppel- & mangojuice (eller likvärdig)
1,25 dl (100 g) rostade mandlar (eller annan nöt)
2 msk kokosflingor (osötade)

Gör så här:

1. Blötlägg aprikoserna i juicen i 3 h.
2. Rosta nötterna i ugnen på 150° i 7-8 minuter. Ta ut dem ur ugnen (låt värmen stå på) och häll ner dem i en blender eller matberedare. Pulsa i 20 sekunder, tills mandlarna har blivit till ett grovt mjöl. Häll över i en liten skål.
3. Häll ner de blötlagda aprikoserna i blendern tillsammans med hälften av juicen. Pulsa tills allt har bildats en kletig massa. Tillsätt ev. mer juice om aprikoserna inte vill blandas ihop.
4. Tillsätt mandelmjölet och kokosflingorna och pulsa ihop allt i blendern tills ingredienserna är väl ihopblandade och har bildats en kletig massa.
5. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och sprid ut massa på plåten. Använd en slickepott för att jämna till smeten och forma den till en kvadrat ca 1,5 cm tjock.
6. Grädda i ugnen i 20 minuter. Plocka ut plåten och skär bitarna i mindre rektanglar och grädda i ytterligare 7-8 minuter. Passa dem noggrant så att bitarna inte bränns vid.
7. Medan kolabitarna fortfarande är varma är de mjuka men när de har svalnat av så stelnar de.
8. Slå in i papper och förvara kolorna i en lufttät burk i kylen i upp till en vecka.

15 kommentarer:

Fummelfot sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Plommonet sa...

Om inte Vera vill ha dem som påskgodis så kan du få laga dem till mig sitället! ;) Tror du att det går att göra om jag stoppar ner lite äpple och mango i min mixer och gör äpple-och-mangopuré, eller måste det vara verkligen flytande, som juice? Har två mogna mangos(ar?) som det måste bli något av och tja, påskgodis är definitivt ett alternativ! :)

Ann-Louise sa...

@ Plommonet/Fummelfot: Du får avvakta och se vad påskkaninen har med sig för godis till dig. ;)
Jag tror säkert att det går bra att använda äpple- & mangopuré istället. Kanske att aprikoserna behöver ligga i blöt någon timme extra. Under tiden som jag skrev inlägget igår mumsade jag i mig typ 10 stycken. Så goda!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Vilket toppen tips. Har funderay en del på om E skulle få något påskägg och något sånt här skulle ju verkligen vara ett bra "godis".

Anonym sa...

Men OJ vilket skoj recept, det måste jag prova!

Fru Fruktsallad (som av någon anledning inte kan kommentera som sig själv...)

Ann-Louise sa...

@ Ekomamma: Idag erbjöd jag Vera en kola igen och denna gången tyckte hon att den var god! Småbarns smakpreferenser skiftar verkligen från dag till dag... Kul att du gillar receptet och hoppas att lilla E gillar godiset!

@ Fru Fruktsallad: Prova vetja! :)

Charlotta sa...

Jag tycker de låter alldeles ljuvliga! Har varit på jakt efter lite nyttigare godis att mumsa på, och de här åker såklart upp på listan direkt.

Amy's piece of cake sa...

Skriver som alla andra, låter så gott!

Plommonet sa...

Nu har jag gjort kolorna! Det funkade jättebra att göra egen mango/äpplepuré, kolorna blev lite väl blöta bara, så jag fick stoppa in dem i ugnen en stund till. Supergoda, mycket nöjd med mitt påskgodis! =D

Millas Hälsoblogg sa...

Vilka fruktsöta kolor dessa ska jag prova att göra.

Emelie H sa...

Måste börja med att gratulera till bebisen i magen! Har förstått detta ganska länge, eftersom du skrev någon kommentar hos Olga för länge sen :)
Har nu gjort kolorna till min lilla skrutt (som också ska få ett syskon snart!). Jag gjorde med granatäpplejuice och cashewnötter isf mandlar och mango/äppeljuice, blev väldigt gott det med! Fick dock grädda mina kolor rätt så länge för att få dem fasta.
Glad Påsk!

minea sa...

Hej!
Jag undrar vad ni gjort rätt som jag måste missat med detta receptet....

Mina kan inte ens med god vilja kallas "kolor",
de blev mer som uppblött bröd med aprikossmak :/

Hade osvavlade aprikoser och alla övriga fina ingredienser.
Hade dem längre i ugnen och när de vart i ganska mycket längre, var de fortfarande degiga.

Nu är de i frysen, men upplever smaken som väldigt fadd. Vad kan ha hänt?

Tack i övrigt för en mycket fin blogg!

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Hoppas att din påsk blev bra trots förkylning och att aprikoskolorna kan hjälpa dig tillfriskna.

@ Amy: :D

@ Plommonet: När jag gjorde min första omgång blötlade jag aprikoserna över nattenb vilket gjorde dem betydligt blötare än vad de behövde bli. Andra gången blötlade jag dem i h och då blev kolorna fastare. Kul att du gillade resultatet!

@ Milla: Prova vetja!

@ Emelie: Tack tack! Din kombo lät jättegod och det ska jag definitivt prova nästa gång!

@ Minea: Vad tråkigt att dina kolor inte blev bra. Hur länge du blötlägger aprikoserna påverkar resultatet. Likaså i vilken ordning du mixar ingredienserna. Rostade du mandlarna innan du gjorde dem till ett grovt mjöl? Smaken påverkas även av vilken juice du använder. Vilken använde du?

minea sa...

Tack för svar!

Tror att det kan bero på aprikoserna, de var från Turkiet och blötare i konsistensen än vanliga torkade, så det hade kanske räckt med endast 1 timme blötläggning...

Äppeljuice använde jag en eko ur en 1-literskartong, köpt på gårdsförsäljning.

Såg att en annan blogg använt grapefruktjuice också, kanske det hade piggat till smaken lite om man har en snällare äppeljuice?

Vill prova igen, verkar ju så gott...!

Ida sa...

Nu har jag gjort dessa och mina blev som marmelad nästan, haha. Men det jag funderar över är om de går att frysa in?