18 april 2012

Falafelbollar med sötpotatis

Sarah B, tack för att du finns! På grund av dig fick jag nyligen möjlighet att äta världens godaste falafelbollar. Detta matgeni har kommit på att man kan blanda ihop ugnsbakad sötpotatis och kikärtsmjöl som tillsammans förvandlas till gudomligt goda bollar. Nu när jag har börjat göra eget kikärtsmjöl har en helt ny matvärld öppnat sig för mig som jag ivrigt äter mig igenom.

Vera är en brödmissbrukar utan dess like. Om jag hade serverat falafelbollarna tillsammans med pita- eller libabröd kan jag lova att hon bara hade ätit brödet. Istället gjorde jag en stor sallad med mängder av grönsaker och quinoa som jag ringlade tahinidressing över. Precis vad min gravida kropp behövde. Vera åt sina bollar tillsammans med quinoa, rödbetor, gurka och turkisk yoghurt och tyckte även hon att maten var god. Receptet räcker till fyra portioner och imorgon ska jag andaktsfullt äta upp de sista bollarna till lunch…

15 kommentarer:

Kim sa...

Ser förträffliga ut! Får mig att tänka på linsbollarna på en Deli Haga och inser att jag måste gå dit snart! Tack för att du introducerade det stället.

Ann-Louise sa...

@ Kim: Bollarna är lite åt det hålet men sååå mycket godare. Här kommer ytterligare två bollvarianter som jag gjorde förra sommaren - mississippibollar & scheherazades sagolika sesambollar:

http://lillamatderiven.blogspot.se/2011/06/mississippibollar-med-quinoasallad.html

http://lillamatderiven.blogspot.se/2011/08/scheherazades-sagolika-sesambollar.html

Irrhönan sa...

Hittade hit via en bloggkompis. Vilka underbart vackra och inspirerande bilder du har - man får ju verkligen lust att laga mat! :-)

Matarkivet sa...

Oj, så gott det ser ut! Jag har laddat kylen med sötpotatis för att testa dina enchiladas, men det kanske räcker till dessa med... *hoppas*

Sofie Johansson sa...

Hurra vilka goa bollar! Sötpotatis kan ju inte bli fel. Du har så mycket i ditt kök som inte jag har. Tahini har jag aldrig ägt. Får nog införskaffa. Har sett många goa grejer med det i.

Ann-Louise sa...

@ Irrhönan: Välkommen hit! Vad roligt att höra att du gillar bloggen och titta förbi snart igen vetja!

@ Matarkivet: Åååå... enchiladas. Jag lagade dem för några veckor sen och delade inte med mig av resterna. Hoppas att du fick sötpotatis över till falafelbollarna oxå!

@ Sofie: Det var först när jag började laga en massa hummus som jag införskaffade min första burk tahini. Numera har jag alltid en burk stående i kylen. Hoppas du gillar bollarna!

Moma sa...

Det där ser ju vansinnigt gott ut, fast dina bilder gör alltid att jag får lust att bada i gröna godsaker!

Åsa sa...

OMG! Jag har precis tryck i mig 8 små bollar! Och det trots att jag helt missade den färska koriandern (det är nästan smisk på det - liksom att jag fuskade med kikärtsmjölet och körde färdigt som jag hade stående i skafferiet). Superdupergoda!
Tur att jag har dig där ute i cyberrymden som får mig på fötter igen efter långrandig oinspirerad och ganska tafflig tid.

Ann-Louise sa...

@ Moma: Att bada i grönsaker kan bli en nytt spabehandling. ;)

@ Åsa: Tråkigt att höra att du har haft en seg period på sistone men jag känner mig stolt och glad över att jag har kunna sprida lite matglädje i ditt liv. :)

Hanna-chan sa...

Jag som vill testa falafel tycker att detta låter väldigt spännande, tack för tipset! :3

Ha en trevlig tisdagskväll! ^_^

Ann-Louise sa...

@ Hanna-chan: Det receptet slår alla andra falafelrecept med hästlängder! :)

Anonym sa...

Ser supergott ut! Kan man utesluta kikärtsmjölet? Eller början ersätta det med något? Tack för en toppenblogg!

Veronica Larsson sa...

Länken verkar inte fungera längre. Var sugen på att testa dessa. Har du receptet? 😊 mvh din fanclub

Emma sa...

Åh dessa skulle jag också gärna vilja ha receptet på. Möjlighet till att få till en fungerande länk?

Ann-Louise sa...

@ Veronica och Emma: Nu är länken uppdaterad! Tack för upplysningen. :)