31 juli 2012

Beer-Glazed Black Beans


På kvällen innan jag ska somna brukar jag ligga och läsa kokböcker. Tidigare trodde jag att jag var ensam om mitt märkliga beteende men genom flera nyfunna matvänner har jag förstått att jag inte är ensam. How to Cook Everything Vegetarian av Mark Bittman är en stående favorit. Tjock som en bibel hittar jag alltid nya recept som jag vill prova.

Det senaste jag fastande för var Beer-Glazed Black Beans. Om jag inte får dricka öl så kan jag åtminstone använda den i matlagningen. Ett enkelt recept där resultatet blir en söt och mustig bönröra med en diskret hetta. Här serverat tillsammans med vitlöksfräst spenat, fetaoströra, avokado och tomater. Alltsamman ovanpå en majstortilla. Snart är det dags för mig att ladda frysen med färdiglagad mat inför när bebisen har kommit och den här rätten ska definitivt vara med.

4 port.
Tid: 20 min.

2 msk extra virgin olivolja
1 gul lök, finhackad
1 msk vitlök, finhackad
2,5 dl öl, gärna porter
7,5 dl svarta bönor, kokta
1/5 tsk chipotlechili alt. 1 tsk paprikapulver
1 msk honung
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek löken försiktigt tills den blir mjuk, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Häll därefter i öl, bönor, chilipulver, honung samt salt och peppar.
2. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt puttra under lock tills vätskan reducerats och röran tjocknat till, ca 15 minuter. Smaka av och justera kryddningen. Serveras varmt. Bönorna kan förvaras i kylen i upp till tre dagar.



4 kommentarer:

Anonym sa...

Öl och bönor var ju en otippad kombo, men låter gott!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Jag blir så glad när jag ser allt fler vegetariska recept! Mer av denna vara :) Vekar förövrigt jättegott!

Helena mitt i smeten sa...

Nej, du är inte ensam om att läsa kokböcker i sängen. Här har du en till! Jag får många kreativa matidéer vid den tiden på dygnet och lite inspiration skadar inte för att få igång hjärnverksamheten :)

Det låter väldigt gott med öl och bönor, särskilt med så goda tillbehör!

Ann-Louise sa...

@ i love fruktsallad: Ölen ger verkligen en mustig och djup smak utan att vara för tungt. Prova vetja!

@ Marja: Kul att du gillar receptet och de vegetariska rätterna. :)

@ Helena: Ah - en till kokboksläsare! :)

Finns det något bättre sätt att avsluta dagen på än att fundera kring all mat man skulle vilja prova och recept som man kan experimentera med??