23 juli 2012

Healthy Elvis muffins


Österlen är så vackert. Vår lillsemester uppfyllde alla våra önskemål och dagarna fylldes med besök i de gamla fiskesamhällena, kalla (tå-)dopp längs med de otroligt vackra och sandstränderna och promenader i den oslagbart sköna naturen.

Att resa med en rastlös snart treåring och jag - en höggravid hormonell mammi är dock inte alltid det enklaste. Men med en massa tålamod och bra team-work så funkade det riktigt bra. Inför resan passade jag på att baka ett gäng saftiga jordgubbsmuffins som vi åt på min traditionsenliga rastplats Susedalen. Låt er inte avskräckas av de hälsosamma ingredienserna. De blir både saftiga och söta och om du får några över passar de fint till frukost tillsammans med en skål turkisk yoghurt och starkt kaffe. Fler matskildringar från Österlen kommer inom kort.

Ursprungsreceptet hittar du hos Happy Healthy Mama.
12 st
5 dl dinkelmjöl, siktat
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
0,75 dl Sucanat alt. rårörsocker
3 fair trade bananer, mosade (~ 2,5 dl)
1 ekologiskt ägg
2,5 dl ekologisk yoghurt, 3%
½ tsk vaniljpulver
2,5 dl tärnade jordgubbar

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Gör i ordning din muffinsplåt med bakformar eller pensla den med lite rapsolja. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor skål. I en mindre skål blanda ihop bananer, ägg och yoghurt. Häll de blöta ingredienserna över de torra och blanda ihop allt väl. Vik ner jordgubbsbitarna i smeten. Fördela smeten i dina förberedda muffinsformar och grädda i ugnen i 20 – 25 minuter eller tills en provsticka kommer ur torr. Låt svalna i några minuter och hugg i!

13 kommentarer:

Kim sa...

Fina och säkerligen goda! Jordgubbar, det tröttnar jag nog aldrig på. Himla snyggt med bakplåtspapper i muffinsformen, känns rustikt på något sätt.

Katarina sa...

Ser fina ut och goda också!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Tack! Muffinsarna släpper bakplåtspappret betydligt enklare jämfört med vanliga muffinsformar och så blir det mindre disk än om man gör dem direkt i formen.

@ Hovkonditorn: Tack tack!

Anonym sa...

Åh! Verkar gott! Just nu är jag dock på jakt efter recept med (mogna) krusbär. Vore ju fiffigt med ngn fruktpuré eller något annat som kam funka som efterrätt / mellanmål till A som hunnit bli 15 månader, men krusbärskräm på traditionellt sätt är ju mest socker... / Helena

Ann-Louise sa...

@ Helena: Krusbär är tyvärr inget jag tillagar särskilt ofta men banan brukar funka bra tillsammans med de flesta bär. Kanske tillsammans med några medjooldadlar oxå?

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

SKA testas. Ingen diskussion och inget snack om saken. De låter himmelska och ååh vad snygga de är! Mums :D

Ann-Louise sa...

@ Alex: Tack tack! Vera fick en med cashewgrädde och ljus på i morse på hennes treårsdag. Den slank ner illa kvickt.

Anonym sa...

Ser supergoda ut! Hur mycket youghurt? Saknar youghurten i ingredienslistan...

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Tack för upplysningen! Det ska vara 2,5 dl yoghurt. ;)

Anonym sa...

Kan man ersätta yoghurten med något för att göra dem mjölkfria?

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Det borde funka att ersätta yoghurten med soyayoghurt. Återkom gärna med resultatet!

Unknown sa...

Dessa var kalasgoda och ganska mättande också.

Skin Hair And You sa...

Delicious! Nice blog! Thanks for sharing recipe with us.
Here I'm also sharing my website related to Skin and Hair problems, visit once for better and safe treatment as well as for free consultation with an expert Docter Skin Whitening Clinic in East Delhi