11 juli 2012

Mango madness på pinne


Under ett helt år har jag väntat på att den pakistanska mangosäsongen ska infinna sig. Och nu äntligen är den här! En godare frukt finns inte och varje säsong blir jag helt svag i knäna av den första frukten jag äter. Smaken är söt och konsistensen silkeslen och den är helt ljuvlig att göra glass på. Riktigt fint sitter glassen efter flera timmars intensiva utomhuslek med Vera. Då sjunker vi gärna ner på en bänk på gården och bara tar det lugnt ett tag. Prova gärna att byta ut jordgubbarna mot blåbär eller hallon. Om du utesluter agavesirap och honung så är glassen lämplig att ge från 8 månaders ålder.

Mango- & jordgubbsglass
8 st
1 välmogen mango, helst pakistansk
2,5 dl grekisk yoghurt
2 dl tärnade färska jordgubbar
3-4 tsk agavesirap alt. honung (justera mängden beroende på hur söta gubbarna är)

Gör så här:
1. Mixa mango och 2 dl yoghurt till en slät smet i en blender eller mixer.
2. Gör rent blendern och mixa jordgubbar, agavesirap och den resterande yoghurten till en slät smet.
3. Fyll 1/3 av isglassformarna med jordgubbssmeten och fyll därefter resten av formarna med mangosmeten.
4. Gör försiktigt en snurr med en pinne i formarna för att ge glassen ett marmorerat mönster.
5. Ställ i frysen i minst 3h före servering.

17 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Vilka ljuvliga färger och den mangon är så söt och god!

Jenny sa...

Jag jobbade på Pakistans Ambassad förrut, och för några veckor sedan hade de "mango madness" i Kungsträdgården där de bjöd på massor av olika mangogrejer. Varje år skickar de ut hundratals lådor med mango till dignitärer, det är deras stolthet! :)

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Om jag någon gång kommer till Pakistan kommer jag att äta mangos till jag sprängs.

@ Jenny: Med all rätt! :)

Martina sa...

Var hittar man dessa mangos????

Amy's piece of cake sa...

De mangona är bara SÅ ljuvligt goda! Fick ett helt paket för ett tag sedan, som vi frossade må du tro. Tänkte göra glass på dem men jag älskar de som de är... :D

Caroline (Maggies syster) sa...

Måste ju testa pakistansk mango! Tror aldrig jag gjort det... Är en typ som den man hittar i Asien (t.ex. Thailand och Filippinerna)? I så fall blir jag lycklig!

Ann-Louise sa...

@ Martina: De brukar finnas hos de flesta grönsakshandlare eller asiatiska butiker. I Göteborg säljs de bl a på 4 Frukt i Annedal och den asiatiska affären på Nya Allén i Haga.

@ Amy: Vilken lyx att ha en hel kartong mangos! Det är lätt hänt att man bara mumsar i sig de som de är...

@ Caroline: Hej! Jag vet inte om de är de samma som man hittar i Asien men prova vetja för de är sjukt goda!

Kim sa...

Det är samma som honungsmango eller? Hursomhelst, är det god god god!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Korrekt uppfattat! Honungsmango och pakistansk mango är samma sak.

Åsa sa...

Mmmmm, är inne på min andra låda! Gudomligt god. Hinner knappt göra ngt med den för jag äter nästan omedvetet upp den medan jag skalar och skivar den :)

Mat för en dam sa...

Åh vad gott! Och dessutom väldigt fint=)

tina sa...

Hurra! Smoothieglass är snudd på snäppet vassare än isglass faktiskt.

Anonym sa...

Vart har du köpt glassformarna?

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Åhlens

Helena sa...

Det blev gott med hallon också, fast jag kan tänka mig att köra bara mango nästa gång - den blev ju fantastiskt. Bra att få använda formarna som faktiskt fanns hemma också. De på Åhléns är på halva reapriset just nu!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Finns det någon särskild anledning att ha hallonen först? Jag läste receptet medan jag gjorde och direkt efter att jag mixat mangon så hällde jag upp den. Tänkte om det hade något med rinnighet etc att göra vilken ordning som är bäst?

Ann-Louise sa...

@ Helena: Yay!

@ Jenny: Enbart av estetiska skäl. ;)