3 augusti 2012

Bigarråer- & persikoglass


Nästa vecka börjar Vera på en ny förskola. Vi trivdes väldigt bra på den förra men då vi har blivit erbjudna en plats på vårt förstahandsval valde vi att chansa och ge den ett försök. Maten lagas på plats av en kock som tidigare jobbat på restaurangen 28+ och flera olika källor har prisat hennes mat till skyarna.

Här får barnen även lov att bjuda varandra på glass och bullar om någon fyller år. Jag vill fortfarande undvika att Vera äter dåliga sötsaker och raffinerat socker. Den förstående personalen erbjöd då att Vera får ha ett förråd i frysen med hemmagjorda glasspinnar och sockerfria bullar. Glad och tacksam över deras erbjudande har jag förutom mangoglass även gjort bigarråer- & persikoglass att ta med. Både bigarråer och persikor tar mig tillbaks till min barndom i Kalifornien. Bigarråsäsongen är kort och denna glass är ett utmärkt sätt att ta tillvara på bärens söta smaker. Om du råkar få en näve bigarråer över prova gärna det här ovanliga receptet!


8 st

2 mogna persikor
1,5 dl urkärnade bigarråer
2,5 dl grekisk yoghurt
2-3 msk agavesirap alt. honung, mängd beroende på hur söt frukten är

Gör så här:

Mixa ihop allt i en blender eller mixer. Smaka av och tillsätt ev. mer agavesirap. Häll upp i glassformar och låt stå i frysen i minst 3h. Om du istället vill stoppa ner träpinnar i formarna så ska du stoppa ner dem efter en timme. På så vis välter dem inte.

7 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilken härlig glass! Nyttig och verkar god :)

Beatatjata sa...

Sv: Inte klokt att tvåan snart kommer! Förstår att det är tungt ni, jag som legat illamående mina graviditeter kN inte alls förstå folk som orkar träna och hålla igång men det är såkert skönt, gissar jag...

Ser fram emot bebisrapport och framtida träningsrapporter (men starta lugnt!) :-)

Amy's piece of cake sa...

Så bra att ni får åtminstone bjuda på sånt... hos oss är det enbart frukt och bär som gäller... de är väldigt strikta! Glassen låter jättegod (fast jag tror nog att mangoglassen hade varit min absoluta favorit!)

Ett annat S sa...

Jag förstår att du vill att din dotter ska äta nyttigt, absolut, men samtidigt... Känner du inte att du "single her out" lite väl mycket? För barn brukar det vara väldigt viktigt att få samma som alla andra. Kanske vore det ok med sötsaker någon gång ibland på dagis, bara så att hon får vara "likadan" som de andra barnen?

Ann-Louise sa...

@ Amy: På Veras förra dagis var det enbart fruktsallad med yoghurt som gällde och inga sötsaker. Idag är barngrupperna många gånger väldigt stora i Gbg och till slut kunde det bli glass och kakor varje vecka, vilket varken föräldrarna eller personalen tyckte var bra. Mangoglassen är min favorit oxå. ;)

@ Ett annat S: Vi har inte upplevt att det har varit några problem ännu, utan hittills har det funkat väldigt bra.

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Vad bra att ni kan göra så! Nu påminde du mig dessutom att jag borde kolla upp hur det kommer att funka på E:s förskola. Vet jag jag frågade när jag var runt på alla visningar, men nu kan jag inte komma ihåg hur det var på just denna.

Ann-Louise sa...

@ Jenny: Vad spännande för E att börja förskolan. Vera stortrivs på sitt nya och har redan fått en massa nya kompisar. Tack för ditt stöd och bara man frågar brukar de flesta vara väldigt samarbetsvilliga. :)