3 juni 2012

Sneaky broccolimuffins

Barn och grönsaker. Inte den enklaste ekvationen. Ibland, när minsta lilla gröna bit ska petas bort så kan det underlätta att bli lite sneaky. Genom att ångkoka grönsaker & puréa dem så kan jag enkelt smyga ner exempelvis broccoli, blomkål eller morötter i allt möjligt. Dessutom gör puréerna bröd och bakverk extra saftigt.

Förvisso äter Vera morotspinnar, majs och en och annan bit broccoli men inte i de mängder jag skulle vilja. Men dessa broccolimuffins slukar både hon och jag. Om din lilla kotte inte gillar oliver så uteslut dem bara. Bakverken är rika på kalcium, C-vitamin, protein och goda fetter och är ett perfekt mellanmål att ha nära till hands. Dem är lämpliga att ge från ett års ålder och muffins för yngre bebisar hittar du här och här.
12 st
4 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 msk krossade linfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ekologiska ägg
½ dl extra virgin olivolja
½ dl mjölk, valfri sort
2 dl broccolipuré
1 burk kesella, 1%
1 dl riven parmesan
15 ekologiska kalamata oliver, urkärnade & grovt hackade
1 näve färsk basilika, alt. ½ tsk torkad
ca ½ dl oskalade ekologiska sesamfrön

Gör så här:

Rör ihop mjöl, linfrön, bakpulver, salt, parmesan och basilika i en stor skål. Vispa äggen pösigt i en annan skål och vispa sedan försiktigt ner olja, mjölk, kesella och broccolipuré. Rör därefter ner oliverna. Rör försiktigt ner allt i mjölblandningen. Pensla dina muffinsformar med olivolja. Skeda upp smeten i formarna. Strö på sesamfrön. Grädda i 200° i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna i minst 5 minuter innan du stjälper upp dem. Servera gärna tillsammans med soppa, sallad, eller som ett mellanmål när du är på språng.

12 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Det är alltid smart att "gömma" grönsaker i bakverk. Jag har ibland rivit ner zucchini i ex chokladkaka... :) Tycker dessa muffins ser riktigt fina ut.

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Håller med Amy om zucchinin i chokladkaka, underbart gott, och kan tänka mig att det inte är den enda grönsaken som passar i bakverk :D Tycker att lilla Vera är väldigt duktig på det där med grönsaker även utan de här muffinsen, men de verkar otroligt goda så jag förstår att de också slinker ner!

Mirjam sa...

Jag har ju inte smakat men de ser i alla fall hemskt goda ut! kram.

Viktoria sa...

Smart! Och det ser gott ut också!

Moma sa...

Mitt i prick! Jag letade efter något brödigt muffinsrecept här i helgen men hittade inget skoj, men nu så! Nästa gång jag bakar blir det de här!

KIm sa...

Åh, nu kom jag att tänka på de där minipajerna du gjorde till bloggträffen förra året. Vad goda de var!

Dessa ser inte så dumma ut de heller...

Tant Gul sa...

Kul idé! Min killa gillar inte alls att äta grönsaker. Det gäller att dölja så mycket man bara kan för han är smart och märker lätt att man försöker stoppa i honom något som han inte vill ha egentligen. Kanske jag kan prova med såna här muffins.

mumsfillibaba sa...

Ska jag komma i håg. Kan man gömma grönsaker även för sin sambo?!;)
Matiga muffins är ju underbart gott!

tina sa...

Och hur lämpliga är dom inte att ge till mig? Säkert 10/10 va? Ska nog tipsa C!

Anonym sa...

HEJ. Hur mycket ar det i en burk kesella ? bor inte i sverige sa jag far ersatt det med quark antar jag. Hur mycket okokt broccoli behovs till c2dl puree?

mvh Gunilla

Ann-Louise sa...

@ Gunilla: En burk Kesella innehåller 250 g. Jag brukar använda den 1%-iga men den med 10% funkar också bra. Till ca 2 dl broccolipuré skulle jag gissa på att du behöver 200-300 g färsk broccoli. Jag brukar alltid ångkoka ett helt broccolihuvud och frysa in det som blir över i iskubsformar. Lycka till med receptet!

Unknown sa...

Måste ha blivit nått galet, mina muffins blev torra, kompakta och tråkiga. Nu ligger dom bara i
frysen. :-(