11 juni 2012

Asiatiskt smörrebröd med sesampanerad tofu


Ett smörrebröd som är asiatiskt och vegetariskt? Javisst! På en skiva grovt rågbröd möts både sältan och sötman från det asiatiska köket. En perfekt lunch fullproppad med fibrer, protein och välgörande fetter. Jag har precis upptäckt hur vansinnigt gott det är med cashewsmör och vi lyckades göra slut på nästan hela burken i förra veckan. Mackan gick hem hos hela familjen, men Vera ville ha sin utan avokado och koriander...

4 smörrebröd
1 paket marinerad tofu, ex. Kung Markattas
1 ekologiskt ägg, lättvispat
ca 1,5 dl oskalade sesamfrön
ca 1 dl cashewsmör
1 avokado, skivad
½ fast päron, tunt skivad
1 morot, strimlad
½ kruka färsk koriander, avsköljd och grovt hackad
kokosolja att steka i
sesamolja att ringla över
4 skivor extra grova rågbröd

Gör så här:
Skiva tofun i ½ cm tjocka skivor. Vänd dem i det lättvispade ägget och därefter i sesamfröna så att alla sidor blir vältäckta. Värm lite kokosolja på medelvärme i en stor stekpanna. Stek tofun några minuter på varje sida tills skivorna får en gyllenbrun färg.
Montera ihop smörgåsen genom att först bre ut ett tjockt lager med mandelsmör. Täck detta först med päronskivor och sen avokadoskivor. Montera därefter tofun som du toppar med morotsstrimlor och koriander. Ringla slutligen över lite sesamolja. Servera.


12 kommentarer:

Megan sa...

Där har vi den: Koriandern! Åh så gott det här verkar!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Men GUD vad gott det låter, det vattnas i munnen på mig! Älskar alla dina fina tofurecept - det här SKA jag testa <3

Hovkonditorn sa...

Vilken god smörgås!

Hedda sa...

Jag gjorde din green hurricane hummus igår! Tycker så mycket om den så jag gjorde ett blogginlägg om den....

Ann-Louise sa...

@ Megan: Jag är helt såld för koriander och skulle kunna äta kryddan till (nästan) allt.

@ Alex: Tack! Jag har ett till paket i kylen och med lite tur så hinner jag använda upp den innan bäst-före datumet går ut... ;)

@ Hovkonditorn: :D

@ Hedda: Jag blir alltid lika glad och förvånad när jag hör att det faktiskt finns personer där ute som lagar mina recept. Jätteroligt att du gillade den och fint inlägg!

KIm sa...

Det smörrebrödet äter jag alla där i veckan! Sill och ägg kan slänga sig i väggen!

Amy's piece of cake sa...

Detta ser grymt gott ut. Älskar dina foton och den inspiration du ger, härligt!

Ann-Louise sa...

@ Kim: ;)

@ Amy: Tack så hemskt mycket för de snälla orden!

Rebecka sa...

Det här ser ju helt fantastiskt ut Ann-Louise! Kanske något att göra när jag är gräsänka i helgen, eftersom sambon inte är så förtjust i tofu, den tål att tänkas på! :)

Charlotta sa...

Förlåt för vad jag kommer att skriva men det här låter SÅ JÄVLA GOTT!

Ann-Louise sa...

@ Rebecka: Då har du ju ett ypperligt tillfälle att frossa i en eller flera av dessa mackor. :)

@ Charlotta: Svär på du - här är det bara reklamförbud som råder. ;)

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

Vilket smarrigt smörrebröd, kul med lite asiatiska influenser till något så nordiskt :)