17 juni 2012

Mama-to-be Power Bars


För två veckor sen bestämde jag mig för att sluta äta järntabletter. Jag hade tagit dem under tre veckors tid för att få upp mina järnvärden. Därefter ville jag göra ett försök att hålla värdena uppe genom blutsaft samt en järnrik kost. I fredags var jag på kontroll hos MVC och numera ser järnvärdena jättefina ut. Min utmaning framöver är att hålla dem uppe.

Torkade aprikoser, pumpafrön, sesamfrön och nässlor är suveräna järnkällor. Därför valde jag att göra en mama-to-be power bar sprängfylld med dessa nyttigheter. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn och det är då torkade blåbär kommer in i bilden. Och man behöver absolut inte vara gravid för att behöva en power bar. Det räcker med att bara vara lite trött och hungrig…


Ca 12 st
2,5 dl dinkel flingor
1,75 dl rispuffar, rostade
2 dl torkade aprikoser, skurna i mindre bitar
2 dl hyvlade kokosflingor, alt. 1,25 dl riven kokos
1 dl hampaprotein pulver
4 tsk nässelpulver (kan uteslutas om du inte är gravid)
0,75 dl oskalade sesamfrön
1,75 dl pumpafrön
3 msk torkade blåbär
2 msk agave sirap + 1 msk vatten
2 tsk kanel
2 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
3 mogna ekologiska bananer
0,75 dl rapsolja
2 msk chiafrön
6 msk vatten

Gör så här:

1. Blötlägg blåbären i agavesirapen och 1 msk vatten i minst 3 h.
2. Värm ugnen till 180°.
3. Rosta rispuffarna i ca 7 min. Passa dem noga så att de inte bränns vid.
4. Blanda ihop vatten och chiafrön i en liten skål och ställ åt sidan.
5. Ta fram en stor skål och blanda ihop alla torra ingredienser.
6. Ta fram en mindre skål och mixa ihop bananerna, oljan och blåbärsröran med en stavmixer.
7. Vispa ner de blötlagda chiafröna och vispa runt tills allt är väl ihop blandat.
8. Häll de blöta ingredienserna över de torra och rör ihop allt väl.
9. Klä en ugnsform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jämna till ytan med hjälp av en slickepott.
10. Grädda i ugnen i 20-25 min. eller tills kanterna är gyllenbruna.
11. Låt svalna i minst 1,5 h innan du skär upp kakan i mindre bitar. Förvaras i en väl försluten burk i kylen i en vecka. Barsen går även utmärkt att frysa in.



20 kommentarer:

Mat för en dam sa...

Åh vad goda de ser ut!

Plommonet sa...

Åh, och så du med din fina tjockismage! <3
Härligt att höra att järnvärdet är fint numera, det kan vara bra kämpigt att få dit det ska i vanliga fall! Hoppas du mår bra! :)

Amy's piece of cake sa...

Vilken fin och nätt mage du har. Power bars har jag velat göra länge... säkert i minst 2 år men det har inte blivit av. Nu får jag verkligen göra det när jag ser dina fina. Dock måste agavesirap inköpas.

Kim sa...

TUR att man inte måste vara preggo för de där bars:en, för de verkar nämligen suveräna. En sådan bör varje männska ha i sin handväska/manbag/vad-det-nu-kan-vara.

Och vilken rar första bild :)

Ann-Louise sa...

@ Mat för en dam: Tack! Vera säger att de är äckliga fastän hon inte har smakat på dem ännu... ;)

@ Plommonet: Igår var jag helklädd i svart och gick under alias Barbamamma. ;)
Jag känner mig verkligen piggare numera och ser det som en rolig utmaning att klara mig utan järntabletterna.

@ Amy: Tack för de snälla orden. :)
Jag började göra egna power/granola bars förra sommaren och har varit hooked sen dess. Agave sirap kan bytas ut mot 3 msk honung eller lönnsirap och man kan även skippa nässelpulvret och hampaprotein pulvret.

@ Kim: Världens bästa nödmat att ha med så slipper man bli eftermiddags-sur på allt och alla.

Beatatjata sa...

Åh, ge mig femtielva stycken!

(Inte gravid. Men trött och hungrig. Grattis till bebis i magen, jag ligger efter inser jag!!)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Underbar bild, helt klart! Fin mage och fina bars :) Håller med om att det är skönt att jag inte behöver vara gravid för att få äta dem - vet inte om det kanske vore värt det, men om jag slipper är jag glad ;) Däremot behöver jag alltid lite extra järn <3

Rebecka sa...

Ser riktigt goda och nyttiga ut! Och du är så fin med bebismagen! :) Hoppas du får en fantastiskt fin midsommar!

Ann-Louise sa...

@ Beatatjata: Det kan jag lätt ordna! Det är mycket energi i dem och en lite bit passar perfekt före träningen. Dock inte sent på kvällen precis innan läggdags. ;)

@ Alex: Tack snällaste du! <3 Även när jag inte är gravid behöver jag oxå se till att jag få i mig tillräckligt med järn.

@ Rebecka: Tack och ha en stört skön midsommar du med!

tina sa...

Fina magen!

Ann-Louise sa...

@ Tina: :D

Moma sa...

Titta, fina magen :-)

Anonym sa...

Det där vill jag göra! :)
Rostar man rispuffarna i ugnen?
Hur får man tag på hampaprotein,agavesirap och nässelpulver?
Låter himla gott, blev det det också? :)

/Gravid med lågt järnvärde :)

Ann-Louise sa...

@ Moma: :D

@ Anonym: Rispuffarna rostar man i ugnen. Min hampaprotein köpte jag på nätet - http://www.ravarubutiken.se/.
Där kan du även köpa agavesirap och nässelpulver. Annars brukar man kunna hitta ingredienserna i en hälsokostbutik.
Barsen blev jättegoda med tydlig smak av aprikos, kokos, kanel och lite banan.

Samtliga ingredienser är även toppen att blanda ner i en smoothie tillsammans med frukt och havre- eller nötmjölk. Prova vetja och grattis till graviditeten. :)

Anonym sa...

Tusen tack! :)
Gillar verkligen din blogg!
/den gravida

Maja sa...

Har du nåt tips för nåt mer användningsområde för hampaprotein? Utöver dessa bars och smothies då :)

Maja sa...

De blev superbra! Perfekta att ta när man behöver få lite energi.

Ann-Louise sa...

@ Maya: vad kul att du gillar dem! Jag har använt hampaprotein i knäckebröd också, med gott resultat.

Bluemalin sa...

Vad goda de låter! Jag var så himla försiktig med hälsokostgrejer när jag var gravid (barnmorskan skrämde mig), men det är alltså helt ok med både hampaprotein, nässlepulver och chiafrön? Skönt att veta om det skulle bli fler gånger :-)

Ann-Louise sa...

@ Bluemalin: Det är ingen fara att äta dem produkterna när man är gravid! Jag måste dock erkänna att nässelpulver smakar blä men innehåller en himla massa järn. ;)