30 maj 2012

Spiffig stir-fry med spenat och tofu

Nu är jag gravid i v. 24 och börjar verkligen känna mig gravid. För det mesta mår jag bara fint och magen växer så det knakar. Hormonella förändringar gör att jag kan bli oerhört emotionell och brista ut i gråt över det minsta lilla. I förra veckan började tårarna trilla till intron av Prinsessan Estelles dop vilket jag är tveksam till att de hade gjort i vanliga fall...
Matmässigt mår jag bäst av att äta flera mindre måltider än några få stora. Jag försöker även få i mig så mycket järn som möjligt och det är då spenaten kommer in i bilden. Idag blev det en enkel stir-fry med spenat och tofu som jag stekte ihop med vitlök. Snabbt, enkelt och himla gott! Till Vera stekte jag tofubitar utan chiliflakes vilket hon åt glatt av efter att ha petat bort alla spenat.

3-4 portioner

400 g fast tofu
1 paket färsk spenat (ca 70 g), väl avsköljd
4 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja att steka i
1/8 tsk chiliflakes
flingsalt

Gör så här:

Pressa ur så mycket vätska som möjligt från tofu genom att lägga den mellan två tallrikar med en tyngd på ovanpå. Låt tofun pressas i minst 5 min. Badda den torr med hushållspapper. Skär tofun i mindre kuber. Värm lite olivolja i en stor stekpanna och stek vitlöken och chilin på medelvärme i någon minut. Tillsätt tofun och stek i ytterligare några minuter tills bitarna har fått fin färg. Häll i spenaten och stek ihop allt samman. Smaka av med salt och servera!

11 kommentarer:

Mat för en dam sa...

Åh jag älskar tofu! Ett tips är att låta tofun rinna av mellan två kaffefilter med tyngd på.

Gillade också ditt inlägg om nässlor förut. Jag blev så inspirerad att jag gick ut och plockade och har hunnit göra både soppa, pesto och smoothie. Nässlor är ju helt fantastiskt! Kolla gärna in min blogg "Mat för en dam".

Bästa hälsningar

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Haha, ååh, men jag grät också under dopet och jag är inte gravid, vad lider jag av för hormonrubbning? O.o Fast vackert var det - helt klart :)

Härligt med påökning förresten - grattis! <3

Tack och bock för tofurecept - älskar tofu men vet sällan vad jag ska göra med den :)

Katarina sa...

Tofu och spenat är båda goda och de tillsammans med vitlök och chili låter toppen!

Ann-Louise sa...

@ Mat för en dam: Tack för tipset och jag ska definitivt kolla in din blogg!

@ Alex: Haha! Då kanske det inte berodde på hormonerna och tack för gratulationen. :)

@ Hovkonditorn: En bra smakkombo!

Amy's piece of cake sa...

Här görs det tofu alldeles för sällan tyvärr men det är ju så gott och din rätt här ser jättegod ut.

Nu har du kommit en bit in i graviditeten, härligt när du skriver och man kan relatera och minnas själv :)

Hedda sa...

Jag ätit det här tre gånger senaste veckan tillsammans med lite quinoa....

Ann-Louise sa...

@ Amy: Det är helt klart en speciell period man går igenom. Varje dag pendlar jag mellan att känna mig superduper gravid till helt normal, fast med en stor mage. ;)

@ Hedda: Vad kul! De senaste två dagarna har jag ätit sesampanerad tofu. Recept kommer snart...

Ann-sofi MATSAFARI sa...

Gott:)

Anonym sa...

Spenat är tyvärr ingen bra källa för järn. Det stämmer visserligen att spenat inehåller en massa järn, men det är uppbunden av en antioxidant som gör järnet oåtkomligt för kroppen. Önskar jag kunde ange källa men jag finner inte boken, men det är en sorts läkarlexikon över mat.

Ann-Louise sa...

@ Ann-Sofi: :D

@ Anonym: Tack för upplysningen! Känner du till några andra järnkällor där kroppen enklare kan ta till sig järnet? Grönkål eller nässlor kanske?

Lotte sa...

Vilken fin blogg! Hit kommer jag oftare! :)