3 maj 2012

Krispig grillad polenta

När vi var i Brooklyn förra året åt jag en gudomligt god veggieburger. Nu när grillsäsongen är i gång för fulla muggar är mitt grillmål denna sommar att återskapa en lika god variant. På Valborg gjorde jag mitt första försök. Smaken på burgaren blev bra men jag var inte riktigt nöjd med konsistensen. Lite finslipning kvarstår med andra ord innan receptet är redo för bloggen. Däremot blev den grillade polentan som serverades till klockrent. Konsistensen blev perfekt och höll ihop fint på grillen men utan att bli torr. Med sin milda och snälla smak är polenta den ultimata comfort-maten och ett perfekt alternativ till bröd. Om det mot all förmodan skulle blir några trekanter över kan både jag och Vera rekommendera att bre lite smör på och äta dem rakt upp och ner.

4 port.

2,5 dl polenta
5 dl grönsaksbuljong
2,5 dl vatten
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
en nypa salt

Gör så här:

Värm lite olivolja i en medelstor kastrull. Stek lök och vitlök i kastrullen i några minuter utan att ta färg. Tillsätt vatten och buljong. Vispa ner polentan och låt koka upp. Sänk därefter värmen och låt puttra i 15 minuter. Vispa runt med några minuters intervaller. Smaka av med salt. Smörj in en rektangulär form (ca 25 x 15 cm) med olivolja. Häll polentan i formen och låt svalna i kylen i minst en timme, gärna längre. Skär i trianglar och grilla. Servera tillsammans med burgare, fisk, grönsaksspett eller annat gott!

9 kommentarer:

Charlotta sa...

Vad gott! Åt grillad polenta när vi var ute i Malmö förra helgen, var riktigt gott! Lagat det hemma en gång endast, får bli skärpning på det...

Matarkivet sa...

Polenta är verkligen riktigt gott! Krämig polenta är ultimata comfortfooden under vintern, så då måste ju grillad vara sommarens. :)

Kim sa...

Polenta... har både goda och mindre goda minnen av detta. Men jag tror minsann att efter din beskrivning och bild, så vinner det goda... Ser förträffligt trevligt ut. Ser även fram emot burgarna, för där går jag bet varje gång!

Mat för en dam sa...

Vilken fantastisk blogg du har! Jag går in här jämnt för inspiration. Så vackert och bra :)

Amy's piece of cake sa...

Polenta kan jag inte minnas att jag har smakat... spännande och gott ser det ut iallafall!

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Jag har nog aldrig ätit det ute men om du har några tips på var det serveras i stan så är jag mycket nyfiken.

@ Matarkivet: Instämmer helt!

@ Kim: Prova den här polentan så kommer din säkert att lyckas sudda bort dina tidigare associationer. Burgarna jobbar jag på med!

@ Mat utan djur: Tack för dina snälla ord och vad kul att du gillar bloggen. :)

@ Amy: Då m-å-s-t-e du prova polenta genast!

tina sa...

Vad kul att polentan gick hem! Jag gillar grillad polenta mycket! <3

karin sa...

älskar grillad polenta med har aldrig tänk på att använda det som altnerativ till bröd, det är ju perfekt! Brukar blanda ner finriven parmesan i min polentasmet :)

Åsa sa...

Alltså jag och polenta är inga kompisar. Konstigt nog får du precis allting att verka gott här i din blogg!
Det var ett tag sedan sist så det är väl dags att kavla upp ärmarna och testa igen...