6 januari 2012

Hello Yotam!

Innan jul, då jag var på jakt efter julklappar gjorde jag klassikern. Istället för att köpa presenter till min nära och kära köpte jag nya kokböcker till mig själv. Efter att ha trånat efter Yotam Ottolenghis prisade bok Plenty beställde jag äntligen hem ett eget ex. Jag känner mig som ett barn i en godisbutik när jag bläddrar igenom den och först ut bland Yotams recept blev denna linssallad med grillad aubergine. Resultatet blev löjligt gott med smaker som var så rika och välkomponerade att jag knappast kunde tro att det var jag själv som hade lagat maten. Boken är sprängfylld med vackra och originella vegetariska recept och det svåraste nu är att bestämma i vilken ordning jag ska laga allt...

Hemligheten med att lyckas få en rökt smak på aubergineröra är att du måste våga bränna dem ordentligt. Helt svarta utanpå ska de vara. Receptet kan enkelt anpassas till småkompisar genom att lägga undan en skål med linser innan du smaksätter med salt, peppar och vinäger. Plocka även undan lite grönsaker i en separat ugnsform som du ugnsrostar utan salt och socker. Servera tillsammans med en stor klick yoghurt och skippa aubergineröran.
Linser med grillad aubergine
4 port.

2 medelstora auberginer
2 msk rödvinsvinäger, ju bättre kvalité desto bättre
200 g gröna alt. svarta linser, avsköljda och rensade
3 medelstora morötter, skalade
2 selleristjälkar
1 lagerblad
3 timjanskvistar alt. 1 tsk torkad timjan
½ gul lök
3 msk olivolja, plus lite extra att ringla över salladen
12 körsbärstomater, halverade
1/3 tsk muscovadosocker alt. rårörsocker (jag använde Sucanat)
1 msk vardera av färsk grovt hackad persilja, koriander och dill
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering:

ca 2 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
Sätt på grillen på ugnen. Stick auberginerna ett par gånger med en gaffel och lägg dem på en bakplåt täckt med aluminiumfolie. Grädda dem högst upp i ugnen så att alla sidor blir ordentligt brända och svarta vilket tar ungefär en timme. Vänd auberginerna ett par gånger under tiden.

Plocka ur auberginerna och sänk temperaturen på ugnen till 140°. Gör ett snitt längs med dina auberginer och gröp ur innehållet. Undvik det svarta skinnet. Låt massan rinna av i ett durkslag i 15 minuter innan du mixar det till en slät massa tillsammans med salt, svartpeppar och ½ msk vinäger.

Medan auberginerna grillas koka linserna i en medelstor gryta. Skär ena moroten och en halv selleristjälk i grova bitar och släng ner dem i grytan. Tillsätt lök, lagerblad, och timjan och täck allt med vatten. Koka upp och sänk därefter värmen så att linserna får småputtra i ca 20-25 minuter eller tills de är mjuka. Var mycket noggrann med att inte överkoka dem. Häll av vätskan i ett durkslag och plocka bort grönsaker och kryddor och häll över linserna i en stor skål. Tillsätt den resterande vinägern, 2 msk olivolja, salt och peppar och förvara salladen på ett varmt ställe.

Skär de återstående morötterna och selleristjälkarna i små tärningar om 1 cm. Blanda ihop tärningarna, tomaterna, den återstående olivoljan, sockret och lite salt i en ugnssäker form. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills morötterna är mjuka men fortfarande spänstiga.

Blanda försiktigt ihop linserna, grönsakerna och örterna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Skeda upp en generös portion linssallad i en djup tallrik och toppa med auberginröra och till sist en rejäl klick turkisk yoghurt. Om du är på humöret kan du även ringla över lite olivolja. Salladen håller sig ett par dagar i kylen och kan serveras både kall eller varm. Dig in!

11 kommentarer:

Plommonet sa...

Åh, det här är precis i fas med det humöret jag är på nu! Har varit hängig och utan energi i flera dagar nu och då brukar jag alltid försöka packa in så mycket grönsaker jag kan i min mat. Det här låter suveränt!

Jag har förresten prövat din lemony lime hummus - ätit den som kvällsmat två dagar i rad i sällskap med en quinoasallad med grönkål från Green Kitchen Stories (http://www.greenkitchenstories.com/vegan-gf-christmas-2011/). Epic match! =D

Ine sa...

Mm, ser fantastisk ut!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Åh, jag kan tänka mig att det här är jättegott, linser är ju toppen och aubergine likaså! Ja, och det andra också förstås ;)

Maria sa...

I love Yotam's recipes! This is delicious!!

Amy's piece of cake sa...

Så gott det både ser ut och låter. Detta sparas ner för att göras lite längre fram! Precis som Alex älskar jag både linser och aubergine!

Fröken Dill sa...

Aha, detta ser verkligen ut att vara värt att testa! Grillad aubergin! Linser! Min J har bojkottat linser fram till för ett tag sedan då han själv lagade en rätt med de nötiga små godsakerna..

Moma sa...

Fy JÄKLARS vad gott det ser ut!!

Åsa sa...

Ah, min absoluta favoritkokbok! Har inte fått beblanda sig än med de andra kokböckerna utan har den fortfarande på nattduksbordet (fick den i somras!) och bläddrar i den varje vecka :)

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Åååå jag har spanat in deras sallad men inte provat den än. Då ska jag definitivt testa din kombo.

@ Ine: ;)

@ Alex: Det är bara att instämma. Det tog ett tag innan jag förstod mig på just gröna linser men numera älskar jag dem.

@ Maria: Yotam, Swanson and Bittman are my favorites at the moment. Such inspiring foodies. :)

@ Amy: :D

@ Fröken Dill: Då har du en viktig uppgift framför dig! Du måste linsfrälsa J igen och jag tror att denna rätt kommer att göra susen.

@ Moma: Oh yes....

@ Åsa: Haha! Jag har oxå haft den på nattduksbordet tillsammans med ett gäng andra. Superb kvällsläsning. ;)

Matarkivet sa...

Det var dig väl förunnat, ÄLSKAR den kokboken och hans mat!

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Framför allt älskar jag alla hans recept med aubergine och annorlunda koktekniker. Mycket spännande. :)