22 januari 2012

Mexikansk edamame- och avokadosoppa

Egentligen passar den här soppan bättre på sommaren. Men januari är en mörk månad och om du bor i Göteborg som mig så vet du att det för det mesta är väldigt grått ute. Tröttheten håller ett järngrepp om en och då gäller det att kämpa emot! Ett av mina knep är att laga mängder med färggrann och vitaminrik mat. Om rätten dessutom har smaker hämtat från det mexikanska köket så får den ytterligare ett plus i kanten. Denna svalkande soppa förflyttar mig till en varm och solig uteservering i Mexiko, där jag gärna drar mig ett tag. Du skulle även kunna halvera mängden vatten i receptet och servera soppan som en sås tillsammans med enchiladas eller doppa quesadillas eller en näve nachos i.

4 mindre port. alt. 2 större port.
½ avokado
2,5 dl babyspenat, avsköljt och löst packat
2 dl edamamebönor
1,25 dl färsk koriander
½ dl gräslök
1 schalottenlök
4 dl vatten
juice från 1,5 limefrukter
zest från 1 lime
1 msk färsk persilja
½ tsk chipotle peppers in adobo sauce alt. 1/8 tsk chipotlepulver
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en blender eller matberedare tills du har fått en slät soppa. Toppa gärna soppan med lite hackade tomater och färsk koriander. Serveras kall.

13 kommentarer:

Emma sa...

Jisses vad du levererar nu (och alltid)!
Har en fråga ang. edamame. Har du hittat ekologiska sådana? Jag köper oftast frysta i skida från ICAs egna märke och de är ju galet goda..men samtidigt vet man ju att sojabönor över lag besprutas mkt!
Återigen: keep it up :-)

Tant Gul sa...

Åh vad spännande och gott det låter. Både som soppa och sås. Måste jag prova.:-)

Hovkonditorn sa...

Jag blir så glad över dina färggranna och näringsrika recept!

Ann-Louise sa...

@ Emma: Tyvärr så har jag inte hittat ekologiska edamamebönor utan köper mina på diverse asiatiska butiker. Älskar dem för mycket för att kunna avstå...

@ Tant Gul: Igår serverade jag soppan i små shotsglas som en liten förrätt vilket uppskattades av mina gäster. :)

@ Hovkonditorn: :D Tack!

Fröken Dill sa...

Stilig och god soppa och du har helt rätt i att mustig, färgglad tex-mex är en bra uppiggare såhär i gråa januari.

Matarkivet sa...

Vilken sommarinjektion! Det behövdes... :) Ser jättegott ut - verkligen!

Kim sa...

Kan bara instämma med föregående talare! Fantastiskt uppiggande recept och bilder.
Jag är ju kär i mex-köket så jag sitter här och dreglar lite.

Ann-Louise sa...

@ Fröken Dill: Inget lättar upp januari bättre än lite tex-mex. ;)

@ Matarkivet: Man får använda alla knep man kan komma på!

@ Kim: Åååå.... nu fick du mig att tänka på den fantastiska peppriga tonfisken på Puta Madre. Måste dit snart igen...

Moma sa...

JA, tack, när kan jag glida förbi?

Ann-Louise sa...

@ Moma: När som helst - du är alltid välkommen!

Amy's piece of cake sa...

Instämmer med samtliga föregående talare! :) SÅ fina bilder och så himla gott det låter mmm. Sparar ner detta recept för att göra lite längre fram i vår!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Alltså ååååååh! Jag ÄLSKAR edamamebönor; äter dem ofta bara lättkokta med lite salt och njuter så jag nästan gråter en skvätt varje gång - till och med hunden älskar dem :D Vad gott det låter att använda dem till soppa!

Kira sa...

Ååhh, detta skall definivt provas på! Behövs verkligen något uppigande i detta vintermörker.