21 januari 2012

Chockerande Chokladcookies med svarta bönor

Vera har fått smaka på sin allra första chokladcookie! Som du kanske redan anar handlade det inte om en vanlig kaka, gjord på raffinerat socker och vitt mjöl. Nej, tack. Efter att länge har funderat över hur och när Vera skulle få börja äta kakor visste jag att jag hade funnit exakt vad jag letat efter när jag hittade Sarah Bs Black Bean Chocolate Chili Cherry Cookies.

Helt ärligt så trodde jag faktiskt inte att kakorna skulle bli goda när jag läste ingredienserna. Men oj vad fel jag hade! Istället för mjöl, socker och ägg består kakorna av svarta bönor, lönnsirap och chiafrön. Låter inte gott, eller hur? Till min förvåning blev resultatet sega, chokladiga och helt ljuvliga kakor. Jag arbetade om receptet en aning för att göra kakorna barnvänligare.

Jag är fortfarande selektiv med när Vera får kakor men det känns otroligt bra att jag har hittat ett nyttigt och gott alternativ till traditionella bakverk. Kakorna är lämpliga att ge från ett års ålder och tänk på att kakao innehåller koffein. Med andra ord servera dem inte för tätt inpå läggdags…

Chockerande Chokladcookies med svarta bönor
(ursprungsrecept från MNR)

ca 10 st
4 dl väldigt mjuka svarta bönor (1 burk), avsköljda och avrunna
2 msk kokosolja
0,75 dl kakao, gärna ekologisk
¼ tsk flingsalt + mer att strö över
en liten nypa kayennpeppar

0,75 dl lönnsirap (alt. honung eller agavesirap)
2 msk chiafrön (alt. 2 msk krossade linfrön eller 2 ägg)
1 tsk äkta vaniljpulver

0,75 dl hackad mörk choklad (70% eller högre)
0,75 dl hackade valnötter (valfritt)

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180°. Täck en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda ihop chiafrön, lönnsirap och vaniljpulver i en mindre skål och låt svälla. Om du använder dig av ägg kan du hoppa över detta moment.
3. Häll ner bönor, kokosolja, kakao, salt och kayennepeppar i en matberedare eller blender. Mixa tills allt är väl ihopblandat. Tillsätt lönnsirapblandningen (eller äggen) och pulsera ihop ingredienserna. Smeten kommer att vara ganska lös men ändå hålla samman. Blanda i chokladbitarna och nötterna med en slev.
4. Skeda ut kaksmeten på bakplåtspappret. Platta till kakorna med hjälp av baksidan av skeden. Kakorna kommer inte att flyta ut medan de gräddas. Toppa varje kaka med en nypa flingsalt. (Mycket viktigt!)
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills kanterna börjar ta färg. Låt kakorna svalna innan du äter dem. Om det blir några kakor över förvara dem i kylen.

25 kommentarer:

Emma sa...

Gjorde dessa kakor för några veckor sedan. Riktigt goda! Bytte precis som du ut torkade körsbär mot valnötter.

Ann-Louise sa...

@ Emma: Det är rena rama magin som sker i ens ugn. :)

Amy's piece of cake sa...

Oh, spännande det här gillar jag skarpt!

Trillingnöten sa...

Jag måste testa detta alltså :) Ut och handla i veckan och så på lördag! Ska bli spännande. Är fortfarande aningen skeptisk, men vad tusan!

Ann-Louise sa...

@ Amy: Kul! Testa vetja!

@ Trillingnöten: Jag förstår din skepticism och jag lovar dig att du kommer dansa av glädje när du smakar på resultatet!

Gloria sa...

Ja, de här är jättegoda!! Min 2-åring gillar inte choklad alls och de stora barnen tyckte att de här (originalen alltså) hade för stark chokladsmak, antar att du gjort de mindre starka, så nästa gång provar jag ditt recept. :)

Remsan sa...

Åh, dessa måste jag prova.
Och du, testa dessa bean brownies (från green kitchen stories) i länken om du inte redan gjort det! http://remsansbistro.blogspot.com/2010/09/skordefest-och-kakatartavling.html

Ann-Louise sa...

@ Gloria: Första gången Vera åt choklad var när hon hittade en bit 85% råchoklad i min jackficka som hon slukade. Med andra ord har hon inga problem med stark choklad. ;) Jag gjorde dock mina kakor med 70% choklad vilket jag tyckte blev bra.

@ Remsan: Deras brownies har jag missat helt och hållet. Tack för tipset och jag ska genast spana in receptet!

Moma sa...

Hm, det kasnke är det här som jag ska ta med mig till nästa jobbfika, jag håller ju på att få mina kollegor i fördärvet av allt onyttigt (men gott) jag bakar och stoppar i dem!

Malin`s Diner sa...

Oj, vad annorlunda. Bönor i kakor har jag aldrig hört tidigare.

Ha en skön söndag!
Kram Malin

Plommonet sa...

Efter en vecka med croissants, nybakta baguetter och avslutningsvis 27 timmars bussresa (och en chokladkaka med hasselnötter) så längtar jag så HIMLA mycket efter eget kökspyssel och att stoppa nyttigheter i all min mat. Istället för att abrupt avbryta min chokladkonsumtion tror jag det är bäst att långsamt trappa ner den... med de här chokladkakorna till exempel. Abstinenesbesvär är inget att leka med. ;P

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Åh vad trevligt! Kanske är de här jag ska göra till E:s ettårskalas. Är tveksam till att låta henne äta choklad än så länge, men det kommer lite större barn också.

Ska nog kolla in dina andra sötsaksrecept också, de där bollarna du gjorde av kikärtor såg ju smarriga ut.

Ann-Louise sa...

@ Moma: Då tycker jag absolut att du ska baka en omgång till jobbgänget!

@ Malin: Det här är det enda receptet jag har provat. Tidigare har jag även blivit bjuden på tunisiska kakor gjorda på kikärtsmjöl. Såå gott!

@ Plommonet: Välkommen hem! Man ska aldrig köra cold-turkey med chokladavvänjning. Du ska helt klart göra dig en omgång av kakorna istället.

@ Jenny: Vad roligt med ettårskalas! När Vera fyllde ett så förvandlade jag en morotsbulle till tårta till henne genom att fylla mitten med mosad banan och sen toppa dem med en massa grädde och färska hallon. När hon fyllde två så bakade jag pannkakstårtor som både hon och alla gäster mumsade i sig.

Du hittar receptet här:

http://lillamatderiven.blogspot.com/2011/06/pannkakstarta-med-jordgubbar.html

Snälla godisbollar är också suveräna att ha på barnkalas.

Lycka till och ett stort grattis till lilla E!

Matarkivet sa...

Kul! Sånt här skulle jag ju inte få för mig att testa om inte en matbloggare jag litade på gick i god för dem! :) Bokmärker!

Viktoria sa...

Mmm, de blev jättegoda! Men väldigt mjuka och inte så cookiesliknande. Gjorde jag något fel tor du? För kort gräddning kanske?

Eftersom jag tyckte att det smakad kladdkaka, ska jag prova att grädda i rund form nästa gång (för jag gör absolut om detta). Jag vill se om "kladdkakekänslan" förstärks.

carolina - med Lo:s syskon i magen sa...

Haha, Lo älska choklad, Lindts Madagascar 70% =)
Mig gör det inget om det är socker i, men jag försöker att ha hembakat, det är roligast =)

Emelie H sa...

Hej!
Är sugen på att testa dessa, tror du att det går att byta ut chiafrön mot fiberhusk (=psylliumfrön)? Psylliumfrön får ju också ett gelatinöst hölje runt sig..

Tack för alla goda recept du delar med dig av! :)

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: :D

@ Viktoria: Du hade nog behövt grädda dem liiite till. Att göra en kladdkakavariant låter supergott.

@ Carolina: Lilla Lo har mycket god smak. :)
I love hembakat och då vet man också vad en små kompisar får i sig, vilket jag gillar.

@ Emelie: Hej! Det tror jag säkert kan funka, då de precis som du skriver bildar ett geléaktigt hölja och har en bindande effekt. Berätta gärna om hur det gick!

Frida sa...

Hej!

Tack för en massa bra recept:)
Har prövat att göra kakorna 2 ggr men mina blir inte sega, de blir väldigt mjuka och håller precis samman när de är klara. Vad gör jag för fel?:)
// Frida

Viktoria sa...

Nu har jag provat att baka i rund form och det blev en jättegod kaka. Inte kladdig som i rinnig, utan mer kompakt och "saftig" - vilet jag gillar. La till en banan och tog bort 0,5 dl av honungen och allt kokosfett, och det fungerade det med. Bara så ni vet.

Nina sa...

Oj, det här låter ju hur spännande som helst. Gillar det här med att baka så det okej att ge småttingarna omkring en. Chiafrön upptäckte jag för första gången när jag var på raw food kurs härom veckan. Kul med nya användningsområden=)

Ann-Louise sa...

@ Frida: Hmm... kanske att du behöver ha dem i ugnen lite längre. Använder du hemmakokade bönor eller på burk?

@ Viktoria: Vad kul att kakan blev bra! Tack för tipset och jag ska definitivt prova din variant nästa gång. :)

@ Nina: Jag instämmer helt! Småkompisarna vill ju gärna smaka och det känns så mycket bättre när man vet att de får i sig en massa nyttigheter tillsammans med det söta. Vad roligt med Raw Foodkurs! Vart gick du?

Emelie H sa...

Hej igen!
Det gick hur bra som helst att byta ut chiafrön mot fiberhusk! Dock föll just dessa kakor inte mig i smaken. Hade nog gillat torkade körsbär bättre än valnötter. :)

Ann-Louise sa...

@ Emelie: Vad kul att det gick bra! Synd att kakorna inte föll dig i smak. Hoppas att de faller dig bättre i smaken med körsbär. :)

En äkta chokladälskare sa...

Underbart!!! Tack för att du öppnade en helt ny dimension för mig, bönor i kakor är en riktig vinnare!