6 december 2011

Sydindisk currygryta med svart ris

Äntligen har snön kommit till Göteborg och som ett ljust vitt puder lyste det upp Slottsskogen i morse. Då kan det passa extra fint med en värmande currygryta när man kommer hem. Om du har ont om tid kan du med fördel hacka alla grönsaker och lök dagen innan. Du skulle även kunna koka ihop såsen i förväg för att därefter bara behöva tillsätta grönsakerna och låta allt puttra tills bitarna blir mjuka. Svart ris blir oerhört vackert till men du skulle även kunna servera rätten tillsammans med quinoa, bulgur eller varför inte nudlar.
Du kan enkelt anpassa rätten till bebisar över 6 månader genom att i en lite kastrull låta grönsakerna (ingen spenat till bebisar under ett år!) och kikärtorna puttra i kokosmjölk, lite ingefära, lite vitlök, lite kanel och en stor klick jordnötssmör. Om du har nötallergiker i familjen vänta med att servera nötsmör tills din bebis har fyllt ett år. Rör ner det färdigkokta riset och mosa med en gaffel till önskad konsistens.

6 port.

1 sötpotatis, skalad
½ blomkålshuvud
2,5 dl broccolibuketter
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, skalad
2 svartrötter, skalad
1 paket färsk spenat, ca 1 liter
4 dl kikärtor, kokta
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
2 msk jordnötssmör, utan salt
1 msk korianderfrön, mortlade
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1/4 tsk kajennpeppar (eller mer…)
3 msk riven ingefära
1 kanelstång
juice från ½ citron (ca 2 msk)
rivet skal från ½ citron
kokosolja att steka i
2 tsk flingsalt

Till servering:

6 dl svart ris, kokt enligt förpackning

Hacka grönsakerna i mindre bitar och dela blomkålen i små buketter. Värm kokosolja i en stor kastrull på medelvärme och stek försiktigt löken tillsammans med koriander, spiskummin, gurkmeja och kajennpeppar i ca 5 minuter, tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i ytterligare 1 minut. Häll på buljong, jordnötssmör, kokosmjölk och salt och lägg i kanelstången. Koka upp allt och låt det sedan puttra i 10 minuter så att smakerna hinner utvecklas. (Nu är det även dags att sätta på riset.) Häll i grönsakerna och låt grytan koka upp igen och sänk därefter värmen och låt puttra 20 – 25 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Fiska upp kanelstången och rör ner spenat, kikärtor, citronjuice och citronskalet. Låt puttra till spenaten har vissnat, ca 2 – 3 minuter. Garnera gärna med färsk koriander och servera.

13 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Mycket spännande rätt! Sötpotatis är så gott.
Svart ris har jag sett men ej testat... ännu.

Kim sa...

Åh jag gillar det mesta med en indisk twist, det verkar riktigt gott. Och fina färger i bilderna. Svart ris alltså, vart köper du det?

Ann-Louise sa...

@ Amy: Det är bara att instämma. Sötpotatis is da shit! :)
Du måste prova svartris. Den har en nötig och aningen söt smak och bra tuggmotstång.

@ Kim: Tack tack! Du hittar svart ris i de flesta hälsokost- och ekologiska affärer. Ica Fokus borde också sälja det, liksom Saluhallen. Helt klart en skattjakt värt mödan. ;)

Ine sa...

Mm, dette så kjempegodt ut! Det vil jeg lage til middag i morgen :)

Moma sa...

Du kan få komma hem till mig och laga mat, tänk att få komma hem till det här efter en slitsam dag på jobbet- himmel!

Hovkonditorn sa...

Ser så gott och fräscht ut! Svart ris har jag inte ätit, borde testa!

Vardaxlyx sa...

Vilken smarrig rätt. Ser kanon gott ut =)
Kramkram

Ann-Louise sa...

@ Ine: Kul! Berätta gärna hur det gick.

@ Moma: Vi får skicka matleveranser till varandra. Jag beställer gärna nån god grillad fisk med en av dina friska röror. :)

@ Hovkonditorn: Prova vetja! Med lite tur kan man även hitta nudlar gjort på svart ris. Så snyggt!

@ Vardaxlyx: Tack snälla! :D

Matarkivet sa...

Det ser jättegott ut! Mat man blir glad av. :)

Sofie sa...

Vilka härliga smaker! Och så snyggt med svart ris!

Anonym sa...

Du är grym! I helgen skall det lagas!
<3
u

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Yay!

@ Sofie: Inget ris slår det svarta. :)

@ U: Varsågod! Hoppas maten blir god. <3

Fröken Dill sa...

Stiligt värre med svart ris! Hur smakar det? Som vanligt ris???