31 december 2011

Förkylning, förrätt och fyrverkerier

Snart är det nyår och jag har drabbats av en kraftig förkylning och har ont i hela kroppen. Eller så beror mitt värkande tillstånd på att jag var på massage igår och blev rejält knådad. I vilket fall som helst vill jag önska er allihop en riktigt fin nyårsafton! Trots frånvaron av aptit ska jag servera denna sallad till förrätt ikväll. Rätten passar även fint som huvudrätt tillsammans med ett gott bröd och några bitar stark ost. Är du ute efter en vegetarisk variant? Byt helt enkelt ut räkorna mot kikärter. Tack alla läsare för ett roligt och inspirerande år!

Quinoasallad med räkor och sesamhalloumi

Förrätt till 6 pers. alt. tillbehör till 4 pers.
1 dl quinoa, valfri färg
500 g oskalade räkor (alt. 4 dl kokta och avsköljda kikärter)
1 röd paprikor
12 körsbärstomater
50 gram sallad, valfrisort
1 röd chilifrukt
100 g sockerärter
1 citron, saft och rivet skal
½ dl färsk dill, grovt hackade
2 hackade vitlöksklyfter
extra virgin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

1 pkt halloumi
2 dl sesamfrön
1 ekologiskt ägg

Till servering:

turkisk yoghurt

Gör så här: Skala räkorna och marinera dem i saften från 1/2 citron. Rosta paprikan högst upp i ugnen på 250° i ca 15 min. Vänd den efter ett tag när den har blivit ordentligt rostade. Därefter låt paprikan svalna i en skål i minst 10 minuter innan du skalar och skär den i strimlor.
Skölj quinoan noga under hett vatten. Under tiden som du rostar paprikan stek quinoan i olivolja i ca 5 min och koka därefter örten i dubbelt så mycket vatten med en gnutta salt i 12-15 min. Häll av eventuellt överflödigt vatten. Pressa över 1/2 citron och ringla över en tsk olivolja. Låt quinoan svalna i en stor skål. Halvera tomaterna. Blanchera sockerärterna och kyl dem omedelbart därefter i iskallt vatten. Skiva chilifrukten. Om du vill att rätten ska vara lite starkare ta med fröna, annars ta bort dem innan du skivar upp frukten. Stek hastigt chilifrukten och vitlöken i olivolja. Tillsätt sockerärterna och stek dem hastigt i chiliröran. Häll av marinaden från räkorna och blanda ihop quinoan, chiliröran, grönsakerna, citronskalet, dillen och räkorna. Smaka av med salt och peppar.

När salladen är färdig så är det dags att göra sesamhallomin. Skär den i skivor ca en cm tjocka. Dela dessa i tre lika stora strimlor. Vispa upp ägget i en liten skål. Vänd hallomibitarna först i ägget och därefter i en skål med sesamfrön. Alla sidor ska vara täckta. Stek dem försiktigt i lite olivolja tills de blir gyllenbruna.

Fördela salladen på 6 fat och toppa den med halloumibitarna. Servera gärna en stor klick turkisk yoghurt till.

14 kommentarer:

month day year sa...

Usch vad trist med förkylning, hoppas du piggnar till. Maten ser för övrigt underbar ut! (Mmmm, halloumi!)

Förresten så kommer vi nog till Sverige i sommar så då hoppas jag vi ses :) Ha en toppenkväll och Gott Nytt År!

Hovkonditorn sa...

Dina maträtter är alltid så fina och kreativa! Kram

Amy's piece of cake sa...

Massage frigör slaggprodukter och man har en tendens att känna sig sjuk.
Halloumi, så gott! Fina foton du tagit!
Önskar dig ett riktigt gott nytt år!

Ann-Louise sa...

@ Month Day... Då tycker jag att vi redan nu bestämmer att vi har en date till sommaren. :D

Gott nytt år!

@ Hovkonditorn: Tack för de snälla orden! Varje gång jag är sugen på en vacker och god efterrrätt surfar jag runt på din blogg. :)

Gott nytt år!

@ Amy: Tack och med tanke på hur jag mår idag så hade jag nog en hel del slagg som släpptes fritt... ;)
Gott nytt år!

Moma sa...

Det där ser supergott ut! Gott slut på dig och god fortsättning!

Sofie sa...

Stackare dig att avsluta året risig! Tack för ett underbart inspirerande 2011. Nytt år, fler bloggträffar tycker jag!
Vilken förrätt!!

Tove sa...

Krya på dig! Gott nytt år och tack för all trevlig inspiration! Idag ska jag prova kikärtssallad med rostad paprika. :)

Ann-Louise sa...

@ Moma: Vi fick en fin kväll trots förkylning med utblick över hela stans fyrverkerier bland takåsarna.

@ Sofie: Tack detsamma och absolut fler bloggträffar!

@ Tove: Jag börjar redan känna mig piggare och jag hoppas att salladen blev god. :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Usch vad trist att må sådär när året tar slut men då kan ju i alla fall det nya året inte bli annat än bättre ;) Sesamhalloumin ser härligt krispig ut <3

Plommonet sa...

Sist jag var på massage hände typ samma grej - jag hade alldeles ont i kroppen och mådde tjyvens på kvällen och dagen efter hade jag till och med träningsvärk. :P

Tja, jag äter ju fortfarande av den förra quinoasalladen som du bloggade om, så om den här är ens i närheten så måste jag testa! ;)

God fortsättning, hoppas du mår bättre nu! :)

Kim sa...

Hoppas en nyårsafton gjorde susen för förkylningen! Salladen ser god och fräsch ut, det kan vi behöva efter all julmat...
God fortsättning och hoppas vi ses snart!

Ann-Louise sa...

@ Alex: Mitt förkylda tillstånd blev genast mycket bättre när jag fick i mig krispiga halloumibitar och champagne. ;)

@ Plommonet: Skönt att höra att jag inte är den enda som blir mörbultad av en massage. ;)

Hoppas att du kommer att gilla salladen!

@ Kim: Idag - precis när det var dags att börja jobba igen började jag känna mig bättre. Luthersk som jag är släpade jag mig ur sängen och jobbade mina timmar. Nu längtar jag efter lov igen...

Matarkivet sa...

Så trist att vara hängig på nyårsafton... :( Hoppas ni hade en fin kväll trots det. Och åt gott, men det ser jag ju! :)

God fortsättnin & tack för all inspiration! Och krya på dig. Kram

carolina - med Lo:s syskon i magen sa...

Ser riktigt gott ut, älskar räkor. Kan verkligen få SUG efter handskalade räkor, zinket man vill åt kanske? =)

Vi åt små gurksnittar med paprikacreme, avokado och mandelpesto som förrätt på nyår, rekommenderas!