23 december 2011

Julklappstips: Matlagningskurs och saltrostade mandlar!

Nu kan jag äntligen avslöja en hemlighet som jag har jobbat med hela hösten! Till våren ska jag börja ett samarbete med kursverksamheten ABF i Göteborg där jag ska hålla två matlagningskurser. Dels ska jag lära er allt om att laga mat för bebisar och den nyblivna familjen och dels en om grunderna i god, vacker och enkel vegetarisk matlagning. Har du slut på julklappsidéer? Varför inte ge bort en kurs!

Info och anmälan till Matlagning för stora och små hittar ni här och till Vegetarisk matlagning hittar ni här.

Ett annat julklappstips är en fin burk med saltrostade mandlar. Dessa godingar försvinner blixtsnabbt vilket Charlotta fick bevittna i förra veckan då vi hade julmys hemma hos henne. Hon hann inte ens smaka på dem innan skålen var länsad… Dubbla receptet när du ändå är i farten så kanske alla hinner smaka.

God jul allihopa!

Saltrostade mandlar

200 g mandlar, gärna ekologiska
2 msk finsalt
2 1/2 dl vatten

Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Koka upp vatten och salt. Häll i mandlarna och koka i 5 minuter. Häll av vattnet och fördela nötterna jämnt på en bakplåt. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalan innan servering.

20 kommentarer:

clivia sa...

Oj vad spännande. Blir det fokus på bebismat från matstart eller kan man ha nytta av kursen om man har en ettåring (som aldrig fått puréer utan äter plockmat)?

Ann-Louise sa...

@ Clivia: Under de första två träffarna går vi igenom bebismat från början och de två sista träffarna handlar om mat från ett års ålder.

Amy's piece of cake sa...

Trevligt och spännande att hålla kurs!

Tant Gul sa...

Så kul och spännande! God JUl!

helena ljunggren sa...

Jag vill önska dig och de dina en riktigt god jul!

SARA sa...

Åh, vad kul An-Lo!! Hade vi bott kvar i Götet hade jag varit en given deltagare..

linaliten sa...

Jag var tvungen att testa det där receptet på en gung och det var farligt gott, tack så mycket för inspirationen! :) Jag stoppade ner mina mandlar i en dekorerad liten burk och fick genast en fin julgåva: http://enlitenbutik.blogspot.com/2011/12/julig-ga-bort-present.html

Moma sa...

Vag kul med kurserna!! God Jul, ha en fin helg!

Ann-Louise sa...

@ Amy: Ja! Det känns oerhört inspirerande. :)

@ Tant Gul: Tack och god jul!

@ Helena: Tack och right back at you!

@ Sara: Du får flytta hit helt enkelt. ;)

@ Linaliten: Vilka fina burkar du har gjort och vad glädjande att nötterna blev goda. :)

@ Moma: Tack och god jul!

Millas Hälsoblogg sa...

Vad kul.
Gott med mandlar
ha en riktigt skön jul

month day year sa...

God Fortsättning och ett stort grattis till kurserna! Jag hade lätt gått med om jag bott i Gbg, behöver inspiration.

Låter som ni hade en bra jul även om vädret inte var det bästa. Många kramar!

Kim sa...

God fortsättning!
Äntligen kom mandel-receptet upp, perfekt som nyårstilltugg vill jag tro.

Ann-Louise sa...

@ Milla: Tack tack!

@ Month...: Göteborg var inte i sitt bästa skick den här vintern och det var nog lika bra att du stannade kvar i USA. Du får komma hit till den fina sommaren istället och då kan jag hålla en privat matlagningskurs åt dig istället. ;)

@ Kim: Nyår är precis runt hörnet och jag tror bane mig att dessa passar fint till champagnen oxå. :)

Åsa sa...

Grattis igen och lycka till med matlagningskurserna!

Mina mandlar blev inte bra när jag kokade först. Tror t o m det bara hann gå 3 minuter men de blev alldeles för mjuka. Brukar annars lägga mandlarna i kallt vatten medan ugnen värms. Sprider ut dem på plåt och liksom masserar med salt (ej flingsalt). Rostar och sen häller i sil där jag liksom skakar av det överflödiga saltet. Smakar precis som dina då :)

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Tack tack! Vi får se om jag lyckas sprida lite inspiration bland de vegetariska och småbarnsköken i Gbg. :)

Nu kommer vi till den viktiga punkten om varför dina mandlar inte blev bra. Hmm... Lät du vattnet koka upp tillsammans med saltet först? Det ska nämligen göra det och koka tillräckligt länge för att saltkristallerna löses upp. Detta för att undvika saltkristaller på mandlarna. Annars kanske din ugn inte var tillräckligt varm.

I vilket fall som helst så har du ju en metod som funkar för dig vilket är det viktigaste. Ingen ska behöva leva utan saltrostade mandlar! ;)

Charlotta sa...

Hurra! Nästan så att jag önskar att jag hade en bebis så jag kunde gå på kurs! :=)

Gott nytt år, kära du! Hoppas att vi ses snart igen!

Anonym sa...

Hej! Jag upptäckte det här fantastiska receptet för ett par veckor sedan och testade att saltrosta pekannötter. Det blev helt fantastiskt! Jag planerar att blogga om dem som salladsingrediens och länka in till ditt originalrecept, hoppas det är okej =)

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: :)

@Livsaptit: Saltrostade pecannötter låter ju helt galet gott! Att jag inte har tänkt på det tidigare. :) Ser fram emot att läsa ditt inläggoch snart måste vi samla ihop bloggänget för en picnic vetja!

Anonym sa...

Jag håller med om att det är picknick-dags - jag har hojtat om det på vår sida på fb, skriv vilka datum du kan så kör vi en picknick hos mig (om det passar er) =)

Anonym sa...

Jag håller med om att det är picknick-dags - jag har hojtat om det på vår sida på fb, skriv vilka datum du kan så kör vi en picknick hos mig (om det passar er) =)