6 december 2011

Sydindisk currygryta med svart ris

Äntligen har snön kommit till Göteborg och som ett ljust vitt puder lyste det upp Slottsskogen i morse. Då kan det passa extra fint med en värmande currygryta när man kommer hem. Om du har ont om tid kan du med fördel hacka alla grönsaker och lök dagen innan. Du skulle även kunna koka ihop såsen i förväg för att därefter bara behöva tillsätta grönsakerna och låta allt puttra tills bitarna blir mjuka. Svart ris blir oerhört vackert till men du skulle även kunna servera rätten tillsammans med quinoa, bulgur eller varför inte nudlar.
Du kan enkelt anpassa rätten till bebisar över 6 månader genom att i en lite kastrull låta grönsakerna (ingen spenat till bebisar under ett år!) och kikärtorna puttra i kokosmjölk, lite ingefära, lite vitlök, lite kanel och en stor klick jordnötssmör. Om din bebis har eksem eller är äggallergiker var observant på tecken på att hen skulle kunna vara allergisk mot jordnötsmör. Rör ner det färdigkokta riset och mosa med en gaffel till önskad konsistens.

6 port.

1 sötpotatis, skalad
½ blomkålshuvud
2,5 dl broccolibuketter
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, skalad
2 svartrötter, skalad
1 paket färsk spenat, ca 1 liter
4 dl kikärtor, kokta
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
2 msk jordnötssmör, utan salt
1 msk korianderfrön, mortlade
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1/4 tsk kajennpeppar (eller mer…)
3 msk riven ingefära
1 kanelstång
juice från ½ citron (ca 2 msk)
rivet skal från ½ citron
kokosolja att steka i
2 tsk flingsalt

Till servering:

6 dl svart ris, kokt enligt förpackning

Hacka grönsakerna i mindre bitar och dela blomkålen i små buketter. Värm kokosolja i en stor kastrull på medelvärme och stek försiktigt löken tillsammans med koriander, spiskummin, gurkmeja och kajennpeppar i ca 5 minuter, tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i ytterligare 1 minut. Häll på buljong, jordnötssmör, kokosmjölk och salt och lägg i kanelstången. Koka upp allt och låt det sedan puttra i 10 minuter så att smakerna hinner utvecklas. (Nu är det även dags att sätta på riset.) Häll i grönsakerna och låt grytan koka upp igen och sänk därefter värmen och låt puttra 20 – 25 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Fiska upp kanelstången och rör ner spenat, kikärtor, citronjuice och citronskalet. Låt puttra till spenaten har vissnat, ca 2 – 3 minuter. Garnera gärna med färsk koriander och servera.

16 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Mycket spännande rätt! Sötpotatis är så gott.
Svart ris har jag sett men ej testat... ännu.

Kim sa...

Åh jag gillar det mesta med en indisk twist, det verkar riktigt gott. Och fina färger i bilderna. Svart ris alltså, vart köper du det?

Ann-Louise sa...

@ Amy: Det är bara att instämma. Sötpotatis is da shit! :)
Du måste prova svartris. Den har en nötig och aningen söt smak och bra tuggmotstång.

@ Kim: Tack tack! Du hittar svart ris i de flesta hälsokost- och ekologiska affärer. Ica Fokus borde också sälja det, liksom Saluhallen. Helt klart en skattjakt värt mödan. ;)

Ine sa...

Mm, dette så kjempegodt ut! Det vil jeg lage til middag i morgen :)

Moma sa...

Du kan få komma hem till mig och laga mat, tänk att få komma hem till det här efter en slitsam dag på jobbet- himmel!

Katarina sa...

Ser så gott och fräscht ut! Svart ris har jag inte ätit, borde testa!

Vardaxlyx sa...

Vilken smarrig rätt. Ser kanon gott ut =)
Kramkram

Ann-Louise sa...

@ Ine: Kul! Berätta gärna hur det gick.

@ Moma: Vi får skicka matleveranser till varandra. Jag beställer gärna nån god grillad fisk med en av dina friska röror. :)

@ Hovkonditorn: Prova vetja! Med lite tur kan man även hitta nudlar gjort på svart ris. Så snyggt!

@ Vardaxlyx: Tack snälla! :D

Matarkivet sa...

Det ser jättegott ut! Mat man blir glad av. :)

mumsfillibaba sa...

Vilka härliga smaker! Och så snyggt med svart ris!

Anonym sa...

Du är grym! I helgen skall det lagas!
<3
u

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Yay!

@ Sofie: Inget ris slår det svarta. :)

@ U: Varsågod! Hoppas maten blir god. <3

Fröken Dill sa...

Stiligt värre med svart ris! Hur smakar det? Som vanligt ris???

Maria sa...

Hej! Vill bara förtydliga att jordnöt inte är en nöt utan en baljväxt. Så om man är nötallergiker kan man inte äta nötter; hasselnöt, paranöt, valnöt osv. (Och ny forskning visar att jordnötssmör till små barn kan förhindra allergi... men den forskningen är i sin linda)

Ann-Louise sa...

@ Maria: Hej och tack för att du har belyst den nya forskningen kring jordnötsallergi. Jätte intressanta studier! Om jag har tolkat artikeln i The New York Times korrekt så pekar studien på att om din bebis redan har eksem och/eller äggallergi så minskar man risken för att jordnötsallergi ska utvecklas genom att utsätta barnet för jordnötsprodukter (ej hela nötter p g a kvävningsrisk) i små mängder dagligen. Min son drabbades tyvärr tidigt av eksem och äggintolerans. Vi fick rådet att ge honom ägg i små mängder för att bygga upp en tolerans, vilket funkade. Några månader senare märkte jag att ha var allergisk mot hasselnötter och valnötter vilket ledde till att läkarna tog blodprover på honom för att göra en noggrannare studie av vad han var allergisk mot. Då reagerade han på vissa nötter, men däremot inte jordnötter. Vi fick dock rådet att undvika att ge honom några slags nötter över huvudtaget och även jordnötter vilket vi har gjort under två års tid. Nu undrar jag om vi verkligen gjorde rätt eller om vi ska låta honom börja äta jordnötssmör igen...

Här är artikeln:

http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/23/feeding-infants-peanut-products-could-prevent-allergies-study-suggests/?ref=health&_r=0

Anki sa...

Några år senare upptäcker jag det här receptet och håller just på att tillaga grytan för andra gången. Vilka smaker! Vilka färger! Underbart!