11 december 2011

Julig libanesisk quinoasallad med granatäppelkärnor

Jag måste erkänna att jag har aldrig gjort egen pepparkaksdeg. Jag gillar pepparkakor men inte till den grad att jag orkar med allt jobb. Men detta hindrar mig inte från att köpa hem den ena påsen med pepparkakskrydda efter den andra. Istället använder jag dessa ljuvliga smaker i gröten på morgonen, i en mugg med varm mjölk (smakar som chaite!), i mina granola bars eller som här - i en julig libanesisk sallad. Rätten är ett, friskt, sött och kryddigt inslag på julbordet. Jag skulle ha serverat min sallad på ett libanesiskt knytkalas i lördags. Tyvärr blev jag sjuk och fick stanna hemma men tanken var att servera rätten tillsammans med andra libanesiska smårätter som piroger, stek halloumi, babaganoush, lemony-lime hummus, tabbouleh och toppat med en stor klick tjock yoghurt.
Vera har slukat två enorma portioner av salladen toppat med yoghurt idag - både till lunch och middag och hon är nog väldigt nöjd över att vi fortfarande har rester kvar i kylen. Om du vill servera salladen till bebisar under ett år uteslut honung, salt, peppar och finhacka nötterna noga.

En stor skål

2,5 dl röd quinoa
2,5 dl vit quinoa
5 dl vatten
1 st lagerblad
2 msk olivolja
1 påse pepparkakskrydda
1 dl russin
ca 6 st torkade aprikoser
1 st rödlök, finhackad
2 dl mandel, hackade och rostade
1 st granatäpple
2,5 dl kokta svarta bönor (alt. annan typ av böna)
honung
salt
svartpeppar

Gör så här:

1. Mät upp grynen till och skölj dem i hett vatten.
2. Koka upp 5 dl vatten.
3. Tillsätt en nypa salt och lagerblad.
4. Häll i quinoan, rör om och lägg på ett lock.
5. Låt koka och svälla i några minuter. Grynen ska svansa sig.
6. Rör om med en gaffel.
7. Blanda ner olivolja.
8. Tillsätt pepparkakskrydda efter egen smak, men kom ihåg att quinoan ska smaka.
9 Dela granatäpplet i 4 delar. Lägg en del i din hand med skalsidan uppåt. Använd sedan en träslev eller liknande och slå på granatäpplet varsamt men bestämt. Då lossnar kärnorna lätt från sitt skal och är enklare att pilla loss.
10. Dela och hacka frukt samt nötter.
11. Rosta mandelbitarna försiktigt i en torr stekpanna om du inte redan har färdigrostade mandlar.
12. Blanda i dessa samt svarta bönor och den finhackade rödlöken.
13. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
14. Lägg upp salladen på ett fat och garnera med granatäppelkärnor.

15 kommentarer:

Matarkivet sa...

Så synd att du blev sjuk och gick miste om kalaset. Jag älskar mellanösterninspirerad mat och när jag var i Syrien i våras åt jag sååå mycket gott.

Ann-Louise sa...

Det var lite tråkigt att bli sjuk men det kommer förhoppningsvis flera tillfällen...
Vad spännande att resa till Syrien! Vart åkte du? Tips tas gärna emot. :)

Fröken Dill sa...

Finns det något vackrare än granatäppelkärnor? De lär vara vansinnigt nyttiga också.

Sofie sa...

Självklart ska man ha pepparkakskrydda i gröten!! Varför har jag inte tänkt på det?!

Millas Hälsoblogg sa...

Vilket spännande recept

Kim sa...

Jag har ätit vanligt julbord en gång i år. Det räcker nästan tycker jag. Jag blir mer sugen på ett annorlunda julbord, och då skulle den här passa fint. Granatäpplen som är så gott!

Ann-Louise sa...

@ Frk Dill: Nyttiga, goda och blänker som små juveler...

@ Sofie: A lightbulb moment! :)

@ Milla: Tack tack!

@ Kim: Det brukar bli två julbord per år för mig - ett på jobbet och ett hemma. Då min bror är vegetarian och jag är fiskvegetarian blir det mycket alternativa rätter där jag får experimentera fritt. Roligt för mig! :D

Amy's piece of cake sa...

Mumsigt det ser ut, älskar granatäpplen! Mellanösternmat är jättegott :)

Moma sa...

Vad gott det ser ut! Jag fick en jättegod fruktsallad igår med bland annat granatäpple och valnötter- hur gott som helst!

Ann-Louise sa...

@ Amy: Om det inte vore så gott och vackert med granatäpplen tror jag inte att någon hade orkat med allt pillande... ;)

@ Moma: Helt klart en fruktsallad i min smak. :) Ikväll ska jag försöka göra saltrostade mandlar. Tack för tipset!

L8 sa...

Sluta läskas med goda rätter från ME!!! ;) Tror detta blir min sallad på julbordet! Tack!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Japp, japp, det här ska provas! Snart :D Inte en ingrediens som jag inte tycker om!

Plommonet sa...

Jag har gjort den här halvvägs nu (ska ha den som lunchlåda imorgon. Nam nam! =D) och jag har redan bestämt mig för att den ska vara med på vårat julbord i år. Så gott + lite mer goda grejer på imorgon kan inte bli något annat än lyckat! =D

Ann-Louise sa...

@ L8: Haha! Du är rolig du. :)

@ Alex: Hoppas du gillar den!

@ Plommonet: Vilken ära att den får vara med på julbordet. :) Jag åt de sista resterna till lunch igår tillsammans med ånkokt broccoli, grönkål, en stor klick keso plus grekisk yoghurt. Perfekt lunch!

Anonym sa...

Brukar hela påsen pepparkakskrydda åka i när du gör den, eller blir det för starkt?