25 juni 2011

Pannkakstårta med jordgubbar

Glad midsommar! Igår firade jag inte bara sommarens längsta dag utan även min och kärstens fem-årsdag. Tro det eller ej så träffades vi på självaste midsommarafton för fem år sen på en kolonilott vid Delsjön och det var kärlek vid första ögonkastet.
Jag har länge velat laga en pannkakstårta efter att ha spanat in en hos Green Kitchen Stories och igår såg jag mitt ultimata tillfälle. Det var viktigt för mig att även Vera skulle få äta samma tårta som oss andra och eftersom hon inte får socker eller salt så behövde jag tänka om lite.
Till skillnad från vanlig pannkakstårta så använde jag mig av dinkelmjöl till pannkakorna och färsk mosad frukt istället för sylt som fyllning. Fruktfyllningarna är smaksatta med lime och mynta och jag gjorde även en extra fyllning gjord på mandelmjöl och dadlar. Tårtan innehåller varken raffinerat socker eller mjöl och istället för att känna sig sockerspeedad efter en bit eller två så mår man bara bra helt enkelt.
Ni kan med fördel grädda pannkakorna dagen innan eftersom de ska vara kalla när ni monterar ihop tårtan. När jag vaknade upp i morse gick jag med bestämda steg rakt mot kylen och åt upp resterna till frukost…
Pannkakstårta med jordgubbar

10-lagerstårta
3 1/2 dl dinkelmjöl, siktat
7 dl mjölk
3 ekologiska ägg
½ tsk vaniljpulver
smör att steka i

Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken i en stor skål. Vispa därefter ner de övriga ingredienserna tills smeten är klumpfri. Låt smeten svälla i 10 min. Grädda därefter tunna pannkakor i lite smör. Ställ pannkakorna i kylen så att de är kalla när du monterar ihop tårtan.
Fyllningar:
4 mogna bananer
1 ask färska hallon alt. 200 g frusna + rivet skal och saften från ½ lime
1 ask färska jordgubbar + 1 dl färska myntablad, fint skurna
100 g mandelmjöl + 10 Medjooldadlar + 6 msk vatten (ev. mera)

Toppa med:
3 dl vispad grädde + ½ tsk vaniljpulver
1 ask färska jordgubbar, delade i kvartsbitar

Mosa frukterna med en gaffel i varsin skål. Mixa ihop mandelmjöl, dadlar och vatten.
Börja montera ihop tårtan genom att fördela mandelfyllning på en pannkaka. Lägg en pannkaka ovanpå den och bred ut mosad banan. Fortsätt med de övriga pannkakorna och fyllningarna tills alla pannkakor har fyllning emellan sig. Den sista pannkakan ska inte ha fyllning på sig utan istället toppas med vispad grädde och ett berg med färska jordgubbar.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmm! Det godaste jag har ätit i tårtväg!

Luise sa...

Den ser fantastisk ut! I morse skulle jag verkligen behövt lite pannkakstårta till frukost.

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Jag måste faktiskt instämma - den blev väldigt väldigt god. :)

@ Luise: Tack ska du ha för inspirationen! Lagret med dadlar och mandlar var ett helt genialiskt drag.

Cecilia sa...

SÅ gott! Och så fantastiskt snyggt. Jag frossar i dina bilder. Kul att du också gillar GKS, jag älskar allt de gör :) Inspirerande och välbehövligt att bli påmind om att vackert och gott inte behöver vara onyttigt.

Grattis till de 5 åren! Mysigt att ha sitt jubileum under finaste högtiden.

Beatatjata sa...

Herregud, jag dör nästan maten-är-så-snygg-döden!! Kanske får sätta lillasysteryster på att grädda pankisar så kan jag äta :-)

Ann-Louise sa...

@ Beatatjata: Låter som ett utmärkt hedersuppdrag åt en systeryster! :)

tina sa...

Varje gång jag kikar in här hos dig så slås jag av samma sak, lyckliga, lyckliga Vera som får växa upp med så fin mat!

Ann-Louise sa...

@ Tina: Tusen tack för de snälla orden. :)
God mat gör Vera till en god dotter och då blir det ännu roligare att laga ännu mer god mat till henne. En bra spiral helt enkelt.

sandra sa...

guuuuuud så gott :D fina bilder du tar :D

Penny sa...

That looks so good! Yum!

Anonym sa...

Vilken vacker midsommartårta- mycket inspirerande!
Jag plockade mina sista jordgubbar idag och beslöt mig för att pröva ditt recept och jag blev inte besviken - vilken himmelsk tårta! Hoppas att det blir något över till frukost i morgon -min man Rolf och jag har nämligen tänkt ta LITE till kaffet i kväll. Inger

Ann-Louise sa...

@ Inger: Vilken lyx att kunna plocka egna jordgubbar! Pricken över i:et helt enkelt. Vad glad jag blir över att du provade receptet och att tårtan blev god. :)

MÅ Gott sa...

Mina barn pratar jämt om att de vill ha pannkakstårta. Jag har aldrig gjort någon för att, tja, kalla pannkakor typ... ;)

Din ser ju riktigt smaskig ut! Det kanske blir pankistårta någon gång ändå.