1 juni 2011

Finns i sjön

Som göteborgare finns det två saker Vera behöver lära sig att uppskatta och förstå - Håkan Hellström och fisk. Min lösning är att spela Håkan i bakgrunden och bjuda min dotter på en god fiskrätt. Hon är inte så himla förtjust i lax ännu men vit fisk av alla dess slag mumsar hon gärna i sig. En rätt som jag började ge henne vid 8 månaders ålder och som fortfarande är omåttligt populär är min söta fiskgryta. Bebisar brukar föredra söta smaker och här kommer sötman kommer från ärtor och palsternacka. Ärtor är för övrigt en helt grym grönsak som både innehåller B1-, C-, och K-vitamin, järn, magnesium och fibrer. De är även perfekta att ge hungriga små bebisar att äta med fingrarna medan maten blir klar. Jag brukar dubbla satsen och frysa in i portionsburkar.

Söt fiskgryta för små
6 port.

½ paket fryst ekologisk vit fisk, exempelvis sej
1 ekologiskt ägg, hårdkokt
3-4 potatisar
1 stor alt. 2 mindre palsternackor
1 dl frysta alt. färska ärtor
4 msk osaltat smör
dill
mjölk att späda ut med

Skala potatisar och palsternackor och skär dem i mindre bitar. Skär fisken i mindre bitar. Koka potatisen i vatten tills bitarna är mjuka. Ångkoka palsternacka i en separat ångkokare i ca 15 min. Ångkoka fisk och ärtor i separat ångkokare i ca 8 min, tills fisken är klar. I en större skål mixar du palsternacka, fisk, ärtor, ägg, smör och dill tillsammans med mjölk tills maten är slät med mindre tuggbitar i. Pressa därefter i potatis med en potatispress. Anledningen till detta är att om du mixar potatis med en mixer blir konsistensen klisterliknande - inte positivt. Rör därefter ihop allt tillsammans med lite färsk dill. Späd ut med mjölk tills du får en bra konsistens. Servera!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Coolt! Det måste jag testa!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Håller på att laga denna just nu, men blev inte klok på det här med ärtorna.
Maken hade plockat fram - för de var ju på bilden, men jag läste bara ingredienslistan och där var de inte med. Sen fattade jag att de bara missats i listan...

Jag höftar lite, men du får gärna skriva ut hur mycket det ska vara.

Ann-Louise sa...

@ Jenny: Vilken miss av mig! Tack för att du påpekade detta. Receptet ska innehålla 1 dl frysta alt. färska ärtor. Lycka till med matlagningen!