29 maj 2011

Healthy Elvis

Med glassäsongen precis runt hörnet tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept på en hälsosam ”glass”. Basen i efterrätten är skivade frysta bananer och Elvis favorit - jordnötssmör. Därefter har jag lagt till frysta ekologiska jordgubbar. Jordnötssmöret ger både de övriga smakerna en hejdundrande skjuts samt är proteinrikt. Glassen innehåller inget tillsatt socker och du skulle egentligen kunna äta den till frukost, mellanmål eller mumsa i dig en skål framför TV:n. Har du prickiga övermogna bananer och funderar på att slänga dem? Stopp genast! Skiva upp dem och lägg dem i frysen och så gör du denna glass istället. Du kan ge din bebis efterrätten från 6 månaders ålder förutsatt att du inte har nötallergiker i familjen. Om du misstänker att ditt barn skulle kunna vara allergisk så byt ut jordnötssmör mot dubbla mängden kesella som också är proteinrikt. Jag och Vera brukar äta glassen ur samma skål med var sin sked. Andra goda smakkombinationer är banan-mango, banan-blåbär eller banan-hallon. Nästa gång ska jag nog göra banan-mango…
2 port.
2 skivade frysta bananer
10 frysta ekologiska jordgubbar
1 msk ekologiskt jordnötssmör utan socker eller salt, ex. Kung Markattas

Ta fram bananbitarna och jordgubbarna ur frysen och låt dem tina i några minuter. Mixa ihop frukten tillsammans med jordnötssmöret i en blender tills du har en jämn massa. Fördela i två skålar och toppa gärna glassen med extra frukt och pumpafrön. Servera genast.

17 kommentarer:

Mikaela sa...

ser helt fantastiskt gott ut!

Maryea {Happy Healthy Mama} sa...

This looks amazing! Looks like a great combination. :-)

Anonym sa...

Lovely! =)

Molly sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Beatatjata sa...

Vilken fin blogg! Blir så impad av alla riktiga bloggare som tar fina bilder och har vackra layouts :-). Kul med lite NYC-minnen också, vi ska åka i september då vår lilla är 9 mån. Ska bli intressant att se vad hon kan och vill äta då...

Maria sa...

Such a fabulous dessert idea! I really miss bananas, the prices have been sky high here in Sydney after the last cyclone destroyed the crops in Northern Australia a few months a go!

Elenore (E) sa...

Så vackra bilder! Frysta bananer är riktiga lifesavers:)

Ann-Louise sa...

@ Molly: Tack och ha en skön kristihimmelsfärdshelg!

@ Beatatjata: Tack för de snälla orden! :) Det kommer fler inlägg om NY och tips om att resa dit med en liten kompis. Vår resa gick väldigt bra. Vera sov visserligen bara 40 min på ditresan men när vi väl kom fram slocknade hon och sov som en sten. Jag och min kille kunde i lugn och ro äta Brookyns godaste veggie-burger och dricka kall öl. Dagen efter var vi alla tre laddade för äventyr. :)

@Maria: I had no idea there was a shortage of banans in Australia. Frozen mangos could probably work as a good substitue though.

@Elenore: Frysta bananer är en sån häftig ingrediens! Tidigare hade jag aldrig kunna ana vilka goda efterrätter man kan trolla fram med den. Jag suktar fortfarande efter dina ljuvliga persikor men snart är säsongen här.

karin - trattoria sa...

ser väldigt gott och fräscht ut! :)

Eleonor sa...

så gott det låter! har lite bananskivor i frysen, kanske får testa detta. Frågan är om barnet äter det, glass är nämligen för kallt för att ätas....

SARA sa...

Alltså. Det här är bland det absolut godaste jag någonsin ätit!! Kommer lätt klämma en portion eller två per dag ett bra tag framöver.. Jag fick byta ut jordnötssmöret mot osaltad tahini eftersom jag inte inte lyckades få tag på jordnötssmör utan salt. Kanske inte lika mycket Elvis, men säkert lika gott!!

Ann-Louise sa...

@ Eleonor: Testa och se! I värsta fall får du äta upp allting själv. :)

@ Sara: Vad glad jag blir att du gillar det! Jag kan tänka mig att det blev supergott med tahini i oxå. Måste testa din kombo snart! :)

filippa sa...

Måste bara ge dig beröm för din fantastiska blogg- det bästa jag sett på länge! Oerhört inspirerande, fortsätt lägga upp!!

Camilla sa...

Healthy Elvis - bara namnet gör att man blir lite kär i glassen. Måste prova den! Schysst med en glass som är både snabb, nyttig och god.
Att strö gröna pumpafrön på den vackert rosa glassen var verkligen pricken över i:et.

tina sa...

Vad spännande med jordnötssmör i! Bokmärkt och måste testas, tack för länkarna!

Unknown sa...

Provade precis ut detta recept för att bjuda mina gamla klasskompisar på.. pimpade med lite hallonbalsamico och toppade med hackade cashewnötter och riven blåbärschoklad! Festligt och supergott!
/Rumskompisen nästa helg :)

Ann-Louise sa...

@ Unknown: Vilken god kombo! Låter förträffligt och jag ser fram emot att vara rumskompis med dig nästa helg! ;)