7 maj 2011

Sötpotatishummus

Imorgon åker jag och den lilla familjen iväg till New York för tio dagars semester. Det blir Veras första gång att flyga och vi har laddat upp med en hel påse fylld med nya leksaker. Bl a har vi gjort i ordning en nyckelknippa med gamla nycklar som vi inte använder längre och på Myrornas köpte vi ett gäng små plastiga leksaker. Precis som de flesta 1 ½-åringar har Vera mycket spring i benen just nu, men förhoppningsvis kommer lekpåsen att sysselsätta henne åtminstone i en kvart…
Innan jag åker vill jag dela med mig av min nya stora passion – sötpotatishummus! Denna hummus är i världsklass och när jag först smakade på den trodde jag knappt att det var sant - den var så enastående god! Numera har jag alltid en burk med hummus i kylen och kan inte tänka mig ett liv utan den. Dessutom förstår jag inte varför inte alla äter sötpotatishummus jämt. Den är superb som pålägg, till morotsstavar, tomater, sallad eller exempelvis ungsrostade rotfrukter. Så gör dig själv en stor tjänst och gör en sats med en gång! Vi ses igen om 10 dagar med en massa matrapporter från NY!

2 små eller 1 stor sötpotatis, ugnsbakad eller ångkokt
1 burk kikärter, avrunna men där du sparar spadet
1 ½ tsk sesamolja
3 msk tahini, osaltad
½ - 1 tsk curry
½ tsk salt
1/8 tsk chiliflakes
nymalen svartpeppar
spadet från kikärterna alt vatten om du kokar dina egna ärter
1/8 tsk paprikapulver

1. Ta bort skinnet från sötpotatisen.
2. Häll över kikäterna i en glasskål och värm dem i micron i 1 min. Detta kommer att göra hummusen extra krämig.
3. Häll i alla ingredienser förutom spadet från kikärterna i en mixer. (Jag använder mig av en Kitchen Aid.)
4. Börja mixa ingredienserna och ringla långsamt i spadet tills hummusen får en bra textur. Spadet innehåller mycket stärkelser och bidrar till att ge hummusen extra fyllig och god krämighet. Tillsätt mera vatten om det behövs. Toppa med paprikapulver och servera. Om du vill bjuda din bebis på hummusen, vänta med att salta och peppar till efter att du har mixa ingredienserna. Lägg därefter undan en stor klick till de mindre matgästerna och tillsätt därefter salt, peppar samt chiliflakes.

10 kommentarer:

Maja på 64 kvadrat sa...

Tack för din fina kommentar hos mig!

Vilken fin blogg du har i min smak!

Morran sa...

Oj det där måste provas!!!Ha så kul i NY! käka järnet av allt gott!

tina sa...

Åh, ha så härligt på resan!

Och, vilken vackert porslin!

myblognest.com sa...

Aaah va fint jag vill också till nyc!

Maria sa...

Men himmel, sötpotatishummus - det låter ju hur gott som helst! Måste verkligen ta och prova det :)

Väldigt trevlig blogg dessutom!

mikaela sa...

spännande!! säkert hur gott som helst

Charlotta sa...

Det HÄR ska jag laga ikväll! HURRA!

Katrin - therawfoodsisters.com sa...

Älskar sötpotatishummus! Vi gjorde faktiskt ett inlägg själva med vår variant. Så gott - och nyttigt :) Massa kramar!

Anne Sauhke sa...

Alltså....menar du en åttondels tsk kryddor...eller hur menar du? :)

Ann-Louise sa...

@ Anne: Stämmer väl! :)