Nyligen upptäckte jag en superingrediens - chiafrön. Detta lilla frö liknar vallmofrön i färgen och om man blötlägger dem bildar de ett geléaktigt hölje. Eftersom fröet är så bra på att binda vätska används det mycket i veganska bakverk istället för ägg. Den bindande effekten är även bra för magen. (hrmm) Vidare är chiafrön rika på omega 3-fetter, antioxidanter och mängder av vitaminer. Yippie! I följande recept har jag gjort söta men inte supersockriga veganska muffins. Orginalreceptet hittat jag på bloggen My New Roots. Muffinsformen som ni plockar ur ugnen kommer att vara fylld med nyttiga och söta muffins som är ett mellanting mellan bröd och muffins. Eftersom hela receptet bara innehåller 3/5 dl lönnsirap så lät jag Vera smaka på dem. Hon åt i tystnad men hypnotisk blick…
12 st
4 dl siktat dinkelmjöl
1,25 dl fiberberikat havregryn
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk baking soda
½ tsk salt
3 msk chiafrön + 9 msk vatten alt. 3 ägg
3/5 dl lönnsirap
2 msk olivolja, extra virgin
1,25 dl apelsinjuice (byt gärna ut 1/3 av juicen mot vätskan från aprikoserna)
½ tsk vaniljpulver (äkta & ekologisk)
3 dl rabarber, skuren i mindre bitar
1 dl torkade aprikoser, blötlägg dessa i minst 2h, gärna ett dygn
nötter, kärnor, havregryn att toppa med (välj fritt – pecannötter, pumpafrön, mandlar etc)
1. Täck aprikoserna med vatten i en skål och låt svälla i minst 2h.
2. Blanda ihop chiafrön och vattnet i ett glas och låt svälla i minst 15 min.
3. Värm ugnen till 175° och lägg 12 muffinsformar i din muffinsplåt.
4. Skär rabarbern och aprikoserna i ganska små bitar, ca ½ x ½ cm.
5. I en stor skål blanda ihop mjöl, havregryn, bakpulver, baking soda, salt och vaniljpulver.
6. I en annan skål rör ner chiafrögelén, olivolja, lönnsirap och apelsinjuice. Vispa för hand tills du får en slät smet. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop tills allt är saftigt och klumpigt. Rör ner rabarber- och aprikosbitarna.
7. Fördela smeten i 12 muffinsformar med hjälp av en sked. Fyll varje form till ca 2/3. Strössla på en topping som du gillar på samtliga muffins. Använda gärna olika toppings på varje. Jag tog hackade pecannötter och havregryn på mina.
8. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt dem svalna i 5 min. innan ätandet kan börja.
Chiafröna kan vara svåra att få tag på och om du inte hittar några byt helt enkelt ut 1 msk frön mot 1 ägg.
9 kommentarer:
SÅ snyggt. Älskar nyttiga bakverk! Bokmärker dessa. :)
Fantastisk blogg! Härliga foton, god mat och bakverk - super!
Jag tycker att du tar så otroligt vackra bilder, jag blir verkligen sugen på att laga allt!
@ Cecilia, Filippa och matverkstan: Tack för de snälla orden och vad glad jag blir över att ni gillar bloggen! :)
Vilka underbara muffins!
Vilken underbar blogg du har med nyttig mat för barn och vuxna - vackra bilder och de gamla recepten är lätta att hitta. Vilka härliga Chiamuffins - tyvärr fick jag inta tag på chiafrön, så det fick bli ägg istället - jag tycker om den syrliga smaken av rabarber och aprikos - jättegott! Jag ska hälsa på mitt lilla barnbarn i morgon och jag ska med mig några muffins till henne.
Hej! Hittade till dig via Matbloggare i Gbg på Facebook och har redan hittat massa kul och fint att pröva! :) Apropå chiafrön så är det inte alls särskilt svårt att få tag på, kika in på www.ravarubutiken.se
:)
@ Plommonet: Vad roligt att du hittade hit! Tack för tipset och jag ska förmedlar länken vidare.
Ha en skön sommardag!
Hej, hittade hit från Cecilia som jag hittade till från Marja - bakasockerfritt =)
Gillade detta muffin recept men skall försöka göra om det lite grann, då vi ej tål vissa saker tex. vete...roligt att hitta en blogg till med recept man kan testa att göra om lite men som ger inspiration!
Ha en bra dag...
Skicka en kommentar