9 juni 2011

Belugalinssallad med apelsin och kålrabbi

Belugalinser är linsernas Chanel - svarta, vackra och dyra. Men de är väl värda pengarna. Den här salladen är både söt och knaprig och passar utmärkt som tillbehör till grillat. Eller varför inte som en enklare lunchrätt tillsammans med en stor klick keso samt en avokadosmörgås. Mina observanta läsare kanske märker att det är något som inte riktigt stämmer med bilden. Hmm… har du hittat felet? Jo, just det – russinen saknas i salladen! Först efter att jag hade fotograferat maten och satt mig ner för att äta, upptäckte jag missen. Jag fick helt enkelt röra i den bärnstensgula torkade frukten i efterhand.

Ni kan börja ge salladen till era småkompisar från ett års ålder. Lägg undan en mindre skål med maten till dem innan ni saltar och pepprar och se till att nötterna är finhackade för att undvika kvävningsrisk.

4 port.

2,5 dl torkade belugalinser, sorterade och avsköljda
1 tsk torkad oregano
1 ekologisk apelsin
2 dl hackade pecannötter
1 dl gula russin
2 msk olivolja
1 kålrabbi, skalad och strimlad
Flingsalt och nymalen peppar

1. Häll linserna i en mellanstor kastrull och täck med ca 4 cm vatten. Lägg i oregano och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock och sänk temperaturen så att linserna småputtrar. Koka linserna tills de är mjuka men inte öppnar sig, 20 – 30 min. De ska ha lite tuggmotstånd kvar när de är klara.(Var noga här! Överkokta linser är inte kul…) Kontrollera med jämna mellanrum att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen så att linserna inte bränns vid.

2. Skölj av apelsinen och riv skalet. Pressa därefter i juicen från apelsinen i en stor skål. Häll i olivolja, salt och peppar och rör om.

3. Häll av vattnet från linserna och rör ner dem i dressingen medan de fortfarande är varma. Låt linserna suga åt sig dressingen i några minuter, rör om lite då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt och peppar. När linserna har svalnat rör du ner pecannötter, russin, kålrabbi och apeslinskal. Salladen håller sig bra i kylen i flera dagar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Låter delicious! :)

Tant Grön sa...

Vilken härlig blogg! Sååå snygg också. Jag är en sucker för snygg bloggdesign :-) Givetvis ligger dne i betraktarens ögon och om jag då är betraktaren så är det är en kanoners bloggdesign :-) Och vilka recept sedan. Kan lova att jag kommer testa både ett och tjugo.

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Salladen låter inte bara delicious - den ÄR delicious! :)

@ Tant Grön: Vad glad jag blir över att du gillar bloggen! Välkommen hit ofta!

karin - trattoria sa...

låter väldigt gott :)

Ann-Louise sa...

@ Karin: Tack! Återkom gärna med en rapport om hur din sallad blev. :)

Åsa sa...

Haha, plockade du också kålrabbi? Här sitter jag och googlar på vad göra med den och vart hamnar jag om inte hos dig! :D Och belugalinser kan jag aldrig få nog av. De är så goda, så goda och passar ju lika bra kalla som varma som ljumna. Omnämner dem själv som mitt "svarta guld" ;)

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Välkommen hit! Kålrabbi är ju så sjukt gott i sallader. Hmm... undra om den är lika god tillagad...

Åsa sa...

Hehe, tack tack! Men det är ju inte första gången jag kommenterar på dina bloggar ;)
Ja, jag hittar faktiskt mest recept med den rå i sallad. Är säkert god kokt också. Kanske mixad med paprika eller så till en god röra.