23 juli 2012

Healthy Elvis muffins


Österlen är så vackert. Vår lillsemester uppfyllde alla våra önskemål och dagarna fylldes med besök i de gamla fiskesamhällena, kalla (tå-)dopp längs med de otroligt vackra och sandstränderna och promenader i den oslagbart sköna naturen.

Att resa med en rastlös snart treåring och jag - en höggravid hormonell mammi är dock inte alltid det enklaste. Men med en massa tålamod och bra team-work så funkade det riktigt bra. Inför resan passade jag på att baka ett gäng saftiga jordgubbsmuffins som vi åt på min traditionsenliga rastplats Susedalen. Låt er inte avskräckas av de hälsosamma ingredienserna. De blir både saftiga och söta och om du får några över passar de fint till frukost tillsammans med en skål turkisk yoghurt och starkt kaffe. Fler matskildringar från Österlen kommer inom kort.

Ursprungsreceptet hittar du hos Happy Healthy Mama.
12 st
5 dl dinkelmjöl, siktat
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
0,75 dl Sucanat alt. rårörsocker
3 fair trade bananer, mosade (~ 2,5 dl)
1 ekologiskt ägg
2,5 dl ekologisk yoghurt, 3%
½ tsk vaniljpulver
2,5 dl tärnade jordgubbar

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Gör i ordning din muffinsplåt med bakformar eller pensla den med lite rapsolja. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor skål. I en mindre skål blanda ihop bananer, ägg och yoghurt. Häll de blöta ingredienserna över de torra och blanda ihop allt väl. Vik ner jordgubbsbitarna i smeten. Fördela smeten i dina förberedda muffinsformar och grädda i ugnen i 20 – 25 minuter eller tills en provsticka kommer ur torr. Låt svalna i några minuter och hugg i!

15 juli 2012

Lönnsirapskyckling för små


Sommarlov betyder mer ledig tid med Vera och även mer matlagning åt henne. För det mesta äter hon numera samma mat som jag och hennes pappa med vissa modifikationer. Men ibland vill vi exempelvis bara äta sallad till middag eller efter att vi har nattat den lilla damen. Då blir det att jag göra specialrätter till henne.

Att få en snart treåring att äta är inte alltid det enklaste. Om den inte känner för att äta eller ens smaka på något specifik så får man bara digga läget. Men den här söta och snälla kycklingen brukar alltid gå hem, här tillsammans med sötpotatispinnar och ångkokt broccoli. Till efterrätt blev det knallgrön aprikospuré och all mat gick åt. Rätten är lämplig att ge från ett års ålder. För vuxnare smak ös på mera kryddor och några nypor chiliflakes.

Idag beger vi oss iväg på en exkursion till Skåne och Österlen. Efter finfina tips från Picki och Kinna ser jag fram emot god mat, sköna pensionat, vacker natur och kanske även ett kallt dopp i havet. På återseende!

4-6 barnportioner
300 g ekologisk kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1 msk rapsolja
2 tsk lönnsirap
en nypa torkad basilika
en nypa malen ingefära
en nypa salt

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en mindre skål. Stek i lite rapsolja på medelhög värme tills kycklingen är genomstekt. Servera!

11 juli 2012

Mango madness på pinne


Under ett helt år har jag väntat på att den pakistanska mangosäsongen ska infinna sig. Och nu äntligen är den här! En godare frukt finns inte och varje säsong blir jag helt svag i knäna av den första frukten jag äter. Smaken är söt och konsistensen silkeslen och den är helt ljuvlig att göra glass på. Riktigt fint sitter glassen efter flera timmars intensiva utomhuslek med Vera. Då sjunker vi gärna ner på en bänk på gården och bara tar det lugnt ett tag. Prova gärna att byta ut jordgubbarna mot blåbär eller hallon. Om du utesluter agavesirap och honung så är glassen lämplig att ge från 8 månaders ålder.

Mango- & jordgubbsglass
8 st
1 välmogen mango, helst pakistansk
2,5 dl grekisk yoghurt
2 dl tärnade färska jordgubbar
3-4 tsk agavesirap alt. honung (justera mängden beroende på hur söta gubbarna är)

Gör så här:
1. Mixa mango och 2 dl yoghurt till en slät smet i en blender eller mixer.
2. Gör rent blendern och mixa jordgubbar, agavesirap och den resterande yoghurten till en slät smet.
3. Fyll 1/3 av isglassformarna med jordgubbssmeten och fyll därefter resten av formarna med mangosmeten.
4. Gör försiktigt en snurr med en pinne i formarna för att ge glassen ett marmorerat mönster.
5. Ställ i frysen i minst 3h före servering.

9 juli 2012

Det här får ni bara inte missa


Rostade paprikor är en stor favorit hos mig. Men att använda dem som bas i en dressing var för mig ett obeprövat kapitel. Hos My New Roots hittade jag i förra veckan ett recept som jag bara inte kunde motstå - Chickpea and Watercress Salad with Roasted Red Pepper Dressing. En dressing bestående av rostade paprikor, chèvre och lönnsirap som man rör ihop med kikärter, rödlök och sallad kan ju bara inte gå fel tänkte jag. Enkelt att göra och resultatet blev superbt! Jag bytte dock ut hälften av kikärterna mot kindeybönor och råkade glömma rödlöken. Till salladen serverade jag broccoli piff-biffar, turkiskt yoghurt och bulgur och resterna blev en perfekt lunchlåda till dagen efter.

8 juli 2012

Mama mojito smoothie


Mina morgonrutiner med en shot blutsaft och en supersmoothie fortsätter. För att få variation på mina frukostar har jag testat alla möjliga järn- och C-vitaminfyllda kombinationer. Min senaste favorit är mojitosmoothien.

Få drinkar slår en frisk, stark och svalkande mojito. Sarah B kom på den genialiska idén att göra en smoothie av klassikern. Därefter har jag skräddarsytt den till att bli en perfekt mamadryck. Om några dagar ska jag på kontroll hos MVC och jag är väldigt nyfiken på att se om jag har lyckats hålla uppe mina järnvärden genom ändrad kost och blutsaft. Spännande!


1 stor alt. 2 små smoothies
1 frusen banan, skivad i mindre bitar
2 dl mandel- eller havremjölk
juice från ½ lime
8-10 myntablad
1 Medjooldadel, urkärnad
½ tsk nässelpulver, alt. en näve färsk grönkål eller spenat
1 tsk hampa frön
1 tsk krossade linfrön

Gör så här:
Mixa ihop allt i en blender eller med en stavmixer tills drycker är helt slät. Servera!

28 juni 2012

Jordgubbs- och quinoasallad


Jag skulle kunna äta färska jordgubbar till frukost, lunch, middag och efterrätt. Så gott, nu när de äntligen är i säsong. Annars är frukt i mat är ett kärt och känsligt ämne som måste behandlas med varsamhet. I den här salladen skulle jag vilja påstå att smaken av de söta jordgubbarna passar ypperligt och inslagen av mynta och lönnsirap får min tunga att göra små volter av lycka. Till salladen serverade jag lemony lentil salad och turkisk yoghurt. Men den skulle även passa fint ihop med asiatisksej eller sommarens alla grillrätter.

4-6 port.
2.5 dl vit quinoa, väl avsköljt i hett vatten
4,5 dl vatten
5 dl jordgubbar, skurna i mindre bitar
2,5 dl urkärnade och skalade gurkbitar
0,75 dl färsk mynta, grovt hackat
1,5 dl saltrostade pecannötter, grovt hackade (Du kan tillaga egna på samma sätt som saltrostade mandlar.)

Dressingen:
2 msk extra virgin olivolja
zest och juice från 1 lime
½ tsk bordssalt
2 msk lönnsirap
1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen i en mindre skål och ställ åt sidan. Värm den avsköljda quinoan i en medelstor kastrull på medelhög värme. Rör runt och låt värmen torka quinoan i 1-2 minuter. Häll på vattnet och en nypa salt. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt quinoan puttra i ca 15 minuter eller tills allt vatten är absorberat. Låt quinoan svalna.

I en stor skål blanda ihop den avsvalnade quinoan, jordgubbarna, gurkbitarna och myntan. Häll på dressingen och blanda ihop allt väl. Toppa salladen med pecannötter precis före servering. Servera salladen rumstempererad.



25 juni 2012

Linssoppa för regniga sommardagar


Regnet har fallit ner hela dagen idag. Puh säger vissa. Perfekt soppväder säger jag. Första gången jag blev bjuden på denna kryddiga och smakrika linssoppa var i en ateljé på Konstepidemin. Mina lärare på konstskola bjöd oss elever på luciafirande med soppa, glögg och en massa fängslande historier. Soppan var alldeles för god för att inte be om receptet på och jag har säkert lagat den minst hundra gånger sen dess. Ursprungligen tror jag att receptet kommer från Annas kokbok, men jag är inte helt säker.

Till Vera gjorde jag en variant utan chipotlepulver och svartpeppar. Istället hällde jag i en skvätt grädde och mixade hennes till en slät soppa. Till rätten serverade jag enkla äggsmörgåsar som jag ringlade lite olivolja över då jag numera försöker hålla flera utav mina måltider fria från mejeriprodukter.

Linssoppa med spenat, persilja & citron
4 port.

2 dl röda linser, avsköljda
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossade tomater (390 g), gärna i tetrapack
125 g frusna spenatblad
2 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 citron, delad i 4 klyftor
1 bit hel kanel
½ kryddmått svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk senapsfrön
1/8 tsk chipotlepulver alt. ½ tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 msk olivolja att steka i

Gör så här:

I en stor kastrull koka linserna i buljongen i 30-40 minuter. I en mindre kastrull fräs lök och vitlök i olivoljan på medelvärme tills löken är genomskinlig. Tillsätt kanel, lagerblad, peppar, chipotlepulver, senapsfrön och curry och rör om snabbt. Häll på tomaterna och låt puttra under lock i 15 minuter. Lägg i spenaten och låt koka upp. Lyft bort från värmen. När linserna är färdiga blanda ner grönsaksröran och smaka av med salt. Till sist rör ner rikligt med persilja och servera med citronklyftor som pressas i.