6 januari 2015

Cashewkakor med hallonchiasylt

Varför inte börja året med en smartare variant på hallongrottor? Gjorda på varken vitt socker, vitt mjöl eller smör blir dessa betydligt snällare mot kroppen. Kakorna har en karamellaktig smak från honung och rårörsocker som paras ihop med en mild nötsmak från cashewnötssmöret. Resultatet blir sega och oemotståndligt goda kakor. Det som tar längst tid med receptet är nedkylningen av hallonchiasylten. Men om du gör den dagen innan blir kakorna klara på en kvart. Om du inte hittar cashewnötssmör så kan du enkelt göra ditt egna på samma vis som du gör melonkärnssmör, enligt detta recept.

ca 20 st
Tid: 15 minuter + 1 1/2 t (för sylten)

2 1/2 dl dinkelmjöl, siktat
¾ dl rårörsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 1/4 dl cashewnötssmör
½ dl honung
1 ekologisk ägg, lätt vispat
ca 1 dl hallonchiasylt

Hallonchiasylt
ca 2 dl
225 g frusna ekologiska hallon
1/2 dl äkta lönnsirap
2 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Börja med sylten. Koka upp hallon och lönnsirap. Sänk värmen och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt chiafrön och låt koka i 15 minuter tills den har tjocknat något. Rör runt ett par gånger under koktiden. Rör ner vaniljpulvret och låt svalna i kylen i minst en timme.
Värm ungen till 175°. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda ihop de torra ingredienserna i en mindre skål. Blanda ihop cashewnötssmör, honung och ägg i en stor skål. Rör ner de torra i de blöta och blanda ihop. Undvik att röra ihop för mycket. Forma smeten till runda bollar som du fördelar på plåten. Gör en grop i dem med hjälp av en tesked. Klicka ca ½ tsk sylt i varje grop. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de har fått en fin gyllene färg. Låt svalna på ett bakgaller i 5 minuter. Servera!

10 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Men mums!

Mio sa...

De ser både söta och kanongoda ut!

Ann-Louise sa...

@ Sara: Tack tack!

@ Mio: Prova vetja!

Sandra sa...

Hej Anne-Louise. Tack för alla dina fina recept. Jag bakar och lagar sååå många rätter från din blogg. Nu sitter jag och min lilla familj och avnjuter dessa magiska kakor som jag bakat här innan middagen. Men en fråga, kan jag frysa kakorna? :-)
Vänligen Sandra

Ann-Louise sa...

@ Sandra: Vad roligt att höra att du och familjen gillar mina recept. :) Kakorna går bra att frysa in. Annars så håller de sig i en kakburk i upp till en vecka. Hallonchiasylten går också bra att frysa in.

Anonym sa...

Hej!

Har du förslag på naturligt glutenfritt mjöl (ej havre) du tror skulle funka i detta recept?

//Maria

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Jisses vad goda de ser ut - sätts genast upp på att göra listan!

Ann-Louise sa...

@ Maria: Tyvärr så har jag inte provbakat kakorna med ett glutenfritt mjöl och vet inte vilket som skulle lämpa sig bäst. Kanske en kombination av bovete- och mandelmjöl? Lycka till!

@ Sonja: Kul att höra!

Louise sa...

Supergoda! Tyckte både barn och vuxna. Roligast var min mans reaktion, han brukar alltid vara tråkigt måttlig i allt ätande, men han kunde inte få nog och slukade dem på löpande band :)

Men angående cashewsmöret som jag gjorde enligt länken funkade det inte alls med 1 tsk olja. Då var det bara smulor. Jag ökade på oljan till närmare en matsked tror jag och då blev det toppen.

Anonym sa...

Supergoda!! Hade inget cashewsmör hemma, men använde mandelsmör - blev hur bra som helst! Smaken påminde om mandelmassa!!