10 maj 2014

Vann

Här om veckan blev jag bjuden på en övernattning på Vann, en spa och hotellanläggning en timme norr om Göteborg. Då Vann satsar på noga utvalda ekologiska och närproducerade råvaror samt har en genomtänkt hälsoprofil kände jag att detta kunde vara intressant för både mig och er.

Tyvärr så kan man i dagsläget inte ta sig dit utan bil. Det går en buss som stannar fyra km från anläggningen men min förhoppning är att hotellet framöver kan ordna ett hämtningssystem så att besökarna slipper vara bilberoende.

Beläget vid Gullmarsfjorden är utsikten och naturen vacker och stilla. Varför har de valt just den här platsen tro? Jo, från början var byggnaden en fångvårdsanstalt där självaste Clark Olofsson gjort ett rymningsförsök från. Den tidigare anstaltskänslan har man försökt bygga bort och ersätta med avskalad skandinavisk inredning. Jag hade däremot tyckt att det vore mer kul om hotellet hade spunnit vidare på kriminalvård, Alcatraz och vildmarken. Lite story-telling som hade kunnat ge anläggningen en personlig karaktär och känsla.

Istället har Vann satsat på spa och avkoppling. Under dagen flöt jag och mitt sällskap runt i flera vackra pooler och provade alla möjliga sorters bastubad. Mellan badandet kunde man vila i solstolar, dricka goda örttéer, äta frukt och vila blicken på den vackra utsikten. Riktigt härligt för den som gillar att ta det lugnt. Men jag är lite för energisk för att flyta runt som en kork allt för länge. Istället begav vi oss ut på en vandring i den storslagna naturen. Hotellet har en önskan att satsa mer på utomhus aktiviteter så som paddling, bergsklättring och hinderbanor och det tror jag att de gör helt rätt i.

Middagen på kvällen var verkligen en fröjd. Som aptitretare blev jag serverade rostad jordärtskocka med smör crème och friterad persilja. Till detta fick vi en krog fylld med olika sorters hemmabakat bröd. Ett stort plus för de rostade pumpakärnorna i olivolja som serverades till. Helt ljuvliga.

Förrätten bestod av gravrökt torskrygg, brynt smör crème, gurka, krusbär och pepparrot. Krusbärens fruktiga syra bröt fint mot den rökta och sälta smaken på torsken och crèmen. Upplägget var så vackert och jag blev löjligt förtjust i den illgröna gurkgelén.

Till huvudrätt serverades halstrad kungsflunda på en bädd av smörstekt spenat och ekologisk svensk potatis slungad med schallottenlök, örter och smör. Allt sammans toppades med fint skruna och förvällda gulbetor, morötter och fänkål. De knapriga grönsakerna passade förträffligt ihop med den mjälla fisken. Grönsakerna fick en framträdande roll i rätten vilket jag sällan upplever på finkrogar. De hade behandlats varsamt och där kocken lyckades lyfta fram det bästa ur råvarorna. Middagen avslutades med tre delikata hemmagjorda chokladpraliner (med krossade chilinötter!) och en kopp örtte. På menyn kunde man även hitta flera vegetariska alternativ som lät väl genomarbetade och med mycket tanke och omsorg bakom. Mätta och belåtna avrundade vi kvällen med en promenad innan vi somnade i de sköna sängarna.

Nästa morgon blev det ett besök på Vanns gym för att därefter ta del av frukostbuffén. Gymmet var simpelt och mer modest än vad jag hade förväntat mig på ett spa. Jag hade även uppskattat om de hade erbjudit mer träning i form av yoga, pilates och andra välgörande pass. På den väl tilltagna buffén kunde man finna det mesta som brukar ingå i en bättre hotellfrukost. Utöver det ordinära stod en kock och stekte omeletter och man kunde till och med få nygräddade våfflor.

Vanemänniska som man är så saknade jag denna morgon rostade nötter, kokosflingor, chia- eller linfrön och färska bär till filen. De svavlade aprikoserna får personalen gärna byta ut mot hackade och osvavlade. Finkänslan för kvalité som genomsyrade middagen saknade jag vid frukosten. Istället för att erbjuda ett så brett utbud som möjligt tror jag att Vann hade vunnit på att skala av och fokusera på sin ekologiska hälsoprofil. Deras egna hemmagjoda müsli var väldigt god men drunknade bland alla de andra flingsorterna. Mer färsk frukt, mera nötter och frön, olika jucier och smoothies och fler vegetariska pålägg så skulle frukosten verkligen utmärka sig. Personalen var både uppmärksam, vänlig och påläst. Under hela vårt besök kände vi oss välkomna och vänligt bemötta. Tack Vann och Maria för ett härligt och avkopplande besök. Nästa gång kanske jag får prova på er hinderbana och lite bergsklättring också…

1 kommentar:

Sara på Vardag.nu sa...

Vann måste gjort en megasatsning - jag tycker varenda bloggare har varit där senaste tiden. Tur att alla verkar nöjda :)