15 maj 2014

Ruccolasallad med grillade päronbitar & vinägrett

Jag skulle kunna leva på den här salladen hela sommarn. Päron, valnötter och parmesan är en oslagbar kombination. Tänk att jag en gång i tiden inte gillade frukt i mat… Sötman från päronbitarna paras fint ihop med det peppriga från ruccolan och den friska vinägretten. En lätt sommarmåltid som antingen kan serveras som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med grillad tofu eller fisk och ett gott bröd.

Tid: 15 min.
2 stora eller 4 mindre port.


½ l ruccola, avsköljd
1 l grönsallad, ex. babyspenat och manché, avsköljd
0,75 dl valnötter
1 mellanstor päron (det ska vara moget men inte mjukt)
extra virgin olivolja
ca 1 dl hyvlad parmesan

Vingärett:
2 msk extra virgin olivolja
3 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
½ tsk dijonsenap
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Rosta valnötterna i ugnen på 180° i ca 7-8 minuter. I en liten glasflaska skaka ihop ingredienserna till vinägretten. Skär av några mm av skinnet på två motsatta sidor av päronet. Skiva därefter päronet i 1 cm tjocka skivor. Skär bort kärnhuset. Pensla bägge sidor med lite olivolja. Grilla dem på hög värme i 1-2 minuter på varje sida. Vänd bitarna försiktigt så att de inte går sönder. Skär dem i strimlor. Fördela salladen på dina tallrikar. Toppa med päronbitar, valnötter och hyvlad parmesan. Ringla över vinägretten och servera omgående.

7 kommentarer:

familjenlalloo sa...

Åh, vad gott det där lät! Den ska jag prova!

Ann-Louise sa...

@ Familjen Lalloo: Gör det! Vi ska ladda inför Göteborgsvarvet med detta till middag ikväll, serverat med grillad lax. Eventuellt så kompletterar vi maten med pasta till dem som ska prestera imorgon. :)

Fröken Dill sa...

Supersmarrigt! Borde bli bra med blåmögelost också...
funderar fröken Dill och önskar glad fredag

Sara på Vardag.nu sa...

Grillade päron är awesome! Jag gjorde en likannde sallad förra sommaren, och jag tror fortfarande att det var den godaste middagen sedan dess ;) Hehe. Jag värme vinägretten, det blev kanongott till faktiskt.

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Åh, det här låter (och ser!) ju så löjligt gott ut! Sparar receptet direkt, såklart :=) KRAM!

Voltaires Vardag sa...

Min älsklingstyp av sallad!

Jossan - Heart Skipped A Beat sa...

Tack för inspirationen! Det låter jättegott!