2 maj 2014

Den bästa vegetariska burgaren

Att få till en perfekt vegetariska burgare kan vara lite klurigt. Konsistensen får varken bli för torr eller för mosig och den måste även ha gott tuggmotstånd. Dessa burgare fyller samtliga kriterier och håller dessutom ihop fint vid tillagning. Du kan antingen steka dem i en stekpanna, grilla dem eller tillaga dem i ugn.

Allan visar tecken på att bara både nöt- och äggallergiker. Vi ska testa honom snart och tills dess så har vi uteslutet dessa råvaror från hans diet. Men sådan tur är så är dessa burgare både nötfria och veganska så att hela familjen kunde äta dem. Allra godast tycker jag att de blir tillsammans med en senapsyoghurtsås (recept kommer i nästa vecka!) eller bbq-sås.

Ursprungsrecept från Oh She Glows.
8 st

Tid: 60 min.


½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten
2 1/2 dl havregryn
4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)
2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl kokta svarta bönor, mosade eller mixade till en grov puré
0,75 dl hackad slätbladig persilja
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
1 msk extra virgin olivolja
1 msk soja
½ tsk liquid smoke
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl. Stek lök och vitlök i lite olivolja på medelvärme i en stekpanna tills de blir genomskinliga. I en liten skål blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser. I en stor skål blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor. Blanda ihop allt väl. Tillsätt därefter salt och kryddor och blanda ihop väl. Smaka av med salt och peppar. Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.

Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem. Om du väljer att grilla dina burgare så pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter. Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg. Om du väljer att steka dem värm lite olivolja i en stekpanna och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida. Servera gärna tillsammans med senapsyoghurtsås och dina favorttillbehör.

14 kommentarer:

Matilda sa...

Mums, vad gott! Ska testas, men funderade över chiafrönen. Har inga hemma så kan man byta ut fröna mot något annat? Har förstått att linfrön också skulle bli lite geléiga i konsistensen om man lägger dem i vatten - om det är det chiafrönen ska bli i receptet.

camilla å sa...

gott! dessa ska jag testa! gott med pumpafrön i!

Anonym sa...

tröligt med allergier - hoppas det inte är allvarligt! har en liten 2-åring som är dödligt allergisk mot ägg och jordnötter samt intolerant mot mjölkprotein så jag vet hur jobbigt det är! men burgarna lät goda - det ska vi testa!

Sandras Matkrypin sa...

Jag gillar verkligen att testa nya vegetariska burgare så detta recept sparas såklart. Tack!

Linda Assarsson sa...

Å vad gott det ser ut!!! Måste testa!

Yevonde sa...

Åh men vad himla bra, ska genast testa! Jag saknar en bra "burgare", hoppas att barnet går med på denna. Hen var förresten också äggallergiker som liten, det växte bort men den där första reaktionen var inte kul. Hen fick som en halv tesked kokt äggvita och svullnade upp och blev prickig över hela kroppen. Hua. MEn en bra grej var att jag upptäckte hur bra man klarar sig utan ägg =) Vi äter ägg numera men mest jag.

Ann-Louise sa...

@ Mathila: Det går utmärkt att byta ut chiafröna mot linfrön!

@ Camilla: Glädjande att du gillar receptet!

@ Anonym: Oj! Då kan jag tänka mig att du inte har det lätt. Vad roligt att din 2-åring tål burgarna. Jag håller tummarna för att Allan inte kommer att vara allergisk mot allt för mycket ämnen...

@ Sandra: Prova vetja!

@ Linda: Hurra!

@ Yevonde: Allan har bara reagerat lite grann mot ägg och då var läkarens råd att utsätta honom för ägg i mindre mängder, ex. i pannkakor och pasta. Men nu när han konstant har haft utslag runt munnen har vi uteslutit det helt. Precis som du skriver så kan man klara sig rätt bra utan. Skönt att höra att allergin växte bort hos ditt barn. :)

Tove sa...

Vi gjorde dessa idag och hade senapssåsen som du föreslog till. Det blev så himla bra! Brukar vara så svårt att få veg-biffar att hålla ihop men det var inga som helst problem med det här receptet! Riktigt gott var det också! Det enda tråkiga var att tvååringen i vanlig ordning vägrade att ens smaka en tugga...

Anonym sa...

Hurra för der här receptet! Tycker att Burgersson har bra vegetariska hamburgare, men har inte gjort så värst många här hemma, än så länge vill säga. Kram!

Anonym sa...

Något för mig att testa då, så fort köket står på plats ska jag laga de här!

Unknown sa...

Fenomenala! Dessa kommer göras om och om igen här hemma. Senapsdressing var helt galet god med burgaren.

Malin sa...

Jättegoda! Gillades t o m av Liten här, och hon brukar vara skeptisk mot det mesta.

Anonym sa...

Intressant recept, särskilt med chiafrön. Brukar själv göra ett liknande recept men med mer lök och vitlök http://urminkokbok.blogg.se/2014/august/godaste-vegetariska-burgaren.html men skall verkligen testa detta receptet med chiafrön! Spännande!

Beatrice sa...

Perfekt grej! Letar ständigt efter bra veganska recept för min pappa, som jag tycker ska äta mer veg-mat, men som är allergisk mot både ägg och mjölkprotein! Så det här ska helt klart testas nästa gång han är hemma hos oss!