19 september 2013

Frusna Elvisbars

För länge sen gjorde jag ett inlägg om min Healthy Elvis - en glass gjord på frusna bananer, jordgubbar och jordnötssmör. Glassen är en favorit och när Angela på Oh She Glows nyligen gjorde en variant på No Bake Elvis Bars hamnade den direkt på min måste-prova lista. Jag stuvade om en aning i receptet och resultatet blev en fullkomlig succé! Det blev till och med glädjeskutt i köket när jag provsmakade. Allra godast är barsen när de har fått tina 5 minuter före servering. Men om du inte kan vänta (vilket jag inte kan...) så är de oemotståndligt goda direkt ur frysen.

Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar på kursen Nyttiga sötsaker. Vill du lära dig mer om hur du kan trolla i köket och laga utsökta desserter som dessutom råkar vara hälsosamma? Tillsammans kommer vi att baka mängder av godheter och du kommer att lära dig bemästra naturliga sötningsmedel, nyttiga fetter och hälsosamma mjölsorter. Jag kommer även att hålla en kurs i Vegetarisk julmat i början på december. Anmäl dig idag!

Frusna Elvisbars
ca 20 st

Nötbotten
3,5 dl hasselnötter alt. mandlar
2 msk kokosolja
1 msk lönnsirap
5 färska dadlar (3 Medjool)
1 msk mandel- eller jordnötssmör
½ tsk kanel
en nypa eller två flingsalt

Mellanlagret
3 mogna fair trade bananer
2 msk kokosolja
2 msk jordnötssmör
1 tsk vaniljpulver
en nypa finmalen salt

Chokladtopping
25 g mörk choklad 70%, hackad
½ msk kokosolja

Gör så här:
1. Rosta nötterna i ugnen på 180° i 10 minuter. Låt svalna. Om du använder hasselnötter, gnid bort skalet genom att gnida och rulla dem i en kökshandduk tills skalet släpper.
2. Klä en ugnsform (ca 20x20 cm) med 2 bitar bakplåtspapper. En åt varje håll så att alla kanter täcks ordentligt. (Då blir kakan lättare att lossna ur formen när den har stelnat.)
3. För att göra nötbotten: Mixa nötter i en matberedare tills de blir till små korn, lite större än sandkorn. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa ihop allt tills du får en klibbig massa. Röran ska klibbas ihop när du pressar ihop den mellan fingrarna. Om den inte är tillräckligt klibbig häll ner lite vatten och mixa ihop ett par sekunder till.
4. Häll ner botten i din förberedda form. Jämna till allt genom att bestämt trycka ner massa i formen med dina fingrar. Du kan även använda en liten kavel så att lagret blir väldigt kompakt och jämnt. Gör botten så kompakt som möjligt. Ställ formen i frysen medan du gör mellanlagret.
5. Skölj snabbt av matberedaren. Tillsätt samtliga ingredienser till mellanlagret och mixa tills du får en jämn massa. Ta ut formen ur frysen och häll över mellanlagret. Jämna till ytan med hjälp av en slickepott. Ställ in i frysen i 1 – 1,5 timmar eller tills allt har stelnat.
6. Smält försiktigt chokladen och kokosoljan i en mindre skål i micron. Värm den 20-30 sekunder i taget, ta ur och rör runt så att den inte skär sig eller blir bränd.
7. Ta ur kakan ur formen och skär upp den i mindre fyrkanter. Fördela bitarna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över chokladen. Ställ in barsen på nytt i frysen tills chokladen har stelnat. Låt dem tina 5 minuter före servering. Förvara överblivna bars i frysen i en tätsluten burk.


10 kommentarer:

M. sa...

De här barsen måste jag testa :) Låter underbara!

Om du håller kurser nästa år ska jag anmäla mig :) Nu blir det tyvärr lite långt att åka ;)

Önskar dig en fortsatt fin vecka! :)

M. sa...

sv: Ja, det är synd, men "den som väntar på något gott..." :) Men jag funderar på att försöka att vara i GBG till den med julmaten för det lät också spännande :)

soppan är värd att testa och enkel är den också :)

ha det fint! :)

Anonym sa...

De låter ju fantastiskt goda! Måste testas snart!

Sandras Matkrypin sa...

Vilket smarrigt godis! Nyttiga snacks är något man inte kan få nog av. Om man bara vågar testa kan man göra mycket :) Detta recept sparas!

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Men titta där är de ju!! Blev ju så sugen när jag såg dessa på Insta för ett par dagar sedan. Nötbottnen låter helt himmelsk (och ser himmelsk ut för den delen!) och ska jag testa själv kanske jag stuvar om och skär ned på bananerna lite... Vi får väl se!

Tack för inspirationen!

Kim sa...

Även jag dreglade över dem på Instagram, och här är de ju!

Ann-Louise sa...

@ Molly: Ja! Kom till julmaten! Det finns inte så många platser kvar så skynda på med att anmäla dig. :)

@ familjenlalloo: Jag har mumsat på ett par bitar till en stor kopp med roobioste de senaste kvällarna och jag blir lika förvånad varje gång över hur goda barsen blev. Testa!

@ Sandra: Ain't it da truth! Dessutom blir matlagningen väldigt spännande med experiment. ;)

@ Sonja: Jag funderade på att även ha i frusna hallon i banansmeten. Tror att det kan bli riktigt smarrigt. Berätta hur dina blev!

@ Kim: Testa vetja & Instagrama resultatet!

Yevonde sa...

Men du, en kokbok?! Pleez. Skulle ÄLSKA att ha dina recept samlade i min kokbokshylla!!! Låter svingott det här! :)

Suzette sa...

Hittade precis hit. Denna kurs hade jag velat gå, om jag bara hade sett den innan och kunnat planera. Bor i Skåne så en bit, men kommer den igen ska jag försöka ordna med jobb osv 😊

Anna sa...

Mums! det här ska jag nog testa nån gång! :)