12 september 2013

Bröllop!

Tusen tack till alla som förgyllde vårt bröllop. Vi hade en enastående och oförglömlig dag. Mot slutet av kvällen hade jag kramp i mina kinder från att ha lett oavbrutet i flera timmar. Vigseln skedde uppe i Sjömanstornet. Därefter marscherade vi vidare till Gatenhielmska huset för fortsatt firande. Där hade vi dukat fram en vegetarisk bröllopsbuffé i höstens tecken. Menyn bestod av:
Broccolisallad med honungs- & dijondressing
• Fransk potatissallad slungad i persiljepesto
Belugalinssallad med ugnsbakad sötpotatis & sumac
Chèvresås smaksatt med rosmarin och saffran
• Krispig grönsallad med tunnhyvlad fänkål & gurka
• Quinoataboulleh med fetaost
• Frasiga svampknyten med kantareller, färska örter, råris och parmesan
Linsbollar med persilja
Rubinröda rödbetspuckar med solroskärnor
• Anti-inflammatorisk hummus
• Surdegsbröd från mitt favoritbageri Alvar & Ivar

En himla massa mat med andra ord. Att laga en buffé till 60 gäster var ingen lätt uppgift. Men vilken givande känsla att kunna bjuda samtliga gäster på rätter som jag själv älskar. Svampknytena var ett recept som jag tog fram till just bröllopet. Idén att använda rispapper till knytena av fick jag av Sarah B. På så vis blir paketen både frasiga och glutenfria. Här finns en suverän video av Kittee på hur du gör paket av rispapper. Knytena är även goda att servera som förrätt på en bädd av grönt och tillsammans med en klick crème fraîche.

Frasiga svampknyten med kantareller, färska örter, råris och parmesan
15 st

2 dl råris
100 g kantareller, hackade
200 g champinjoner, hackade
50 g riven parmesan
1/2 citron, juice och zest
1 dl färsk bladpersilja, grovt hackat
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk torkad timjan
salt och nymald svartpeppar
olivolja att steka i och pensla paketen med
8 ark rispapper, helst med tapioka

Gör så här:
Fyllning

Koka ris enligt förpackning och låt svalna. Värm en msk olivolja i en stor stekpanna på medel värmen. Stek kantareller och champinjoner tillsammans med lök och en nypa salt. När svampen nästan är genomstekt tillsätt vitlök och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt det färdigkokta riset, parmesan, juice och zest från citronen, persiljan, timjan och peppar. Blanda ihop allt väl i stekpannan och smaka av med ytterligare salt, peppar och timjan. Nu är fyllningen klar och det är dags att göra paketen.

Knyten
Värm vatten i en stor kastrull. Fyll en stor skål med kallt vatten som du har bredvid det varma vattnet. Klä en skärbräda med en fuktig handduk. Lägg ner ett rispappersark i det varma vattnet i ca 10 sekunder. Fiska upp det med en slev och lägg ner det i skålen med kallt vatten så att arket svalnar. Ta upp det och bred ut det på den fuktiga handduken. Dela arket i mitten med hjälp av en kniv. Lägg en klick med fyllning i mitten på varje halva och vik in kanterna så att de täcker fyllningen och du får en trekantig form. Vik till sist in den nedre botten. Placera paketet på en bakplåt och gör likadant med de andra paketen. När du har vikt klart alla paket pensla bägge sidor med lite olivolja. Grädda i ugnen på 225° i 20 minuter. Vänd efter halva tiden. Paketen är goda antigen varma eller ljumna. Du kan även förvara dem i frysen och värma upp dem på nytt i ugnen eller förvara dem i kylen i upp till två dagar.


19 kommentarer:

Tove sa...

Grattis! Vad roligt! Låter ju fantastiskt gott alltihop! Lins/sesambollarna åkte direkt upp på veckomenyn!

Ellen sa...

GRATTIS! Allt låter ju super gott. Men jag undrar om du har något tips på hur man kan servera svampknytena som huvudrätt, vad kan man servera till?

Johanna sa...

Grattis! Jag undrar om man kan få veta vad ni serverade för efterrätt, skymtade tårta och kakor...? :)

Pernilla sa...

hurrahurrahurra och grattis till er! måste varit väldigt fint att bli vigda där högt över marken :)

och en eloge till dig som lagade all den där maten också, inte illa!

och en fråga på slutet: var tusan köper man rispapper?

Sandras Matkrypin sa...

Stort grattis! Vilken härlig meny :) Jag förstår att det var mycket jobb men jag är övertygad om att det blev helt fantastiskt gott :)

Beatatjata sa...

Det ser underbart ut!! Och sjömanstornet... Min farfar var sjöman och när han gick i pension så jobbade han ett par dagar i veckan i sjömanstornet. Körde hiss upp och ner med besökare. Alltid propert klädd i kostym med väst. Mitt bästa var att åka dit och hänga med honom, åka hiss och titta på havet som han pratade så passionerat om. Så I approve på vigselplats :-)

Charlotta Ljungblad sa...

HURRA FÖR ER!!!!!!!! Så kul, hoppas att ni hade världens bästa dag! Men med den maten, kan jag inte tänka mig något annat, hehe. KRAM!

Mat för en dam sa...

Grattis!!! Vad fantastiskt det låter :D

tina sa...

Ett stort hipp, hurra och grattis till er!
<3

(och svampknytena, jag måste återvända hit snarast för att testa det receptet)

Kram!

Sara på Vardag.nu sa...

Grattis igen till er båda!

Kim sa...

Först: GRATTIS OCH HURRA!
Sen: vilken fantastisk buffé och all cred till dig som styrde upp den själv!

Moma sa...

H-U-R-R-A och stort grattis till er!! Vilken meny sen då!

Ann-Louise sa...

@ Tove: Tack! Linsbollarna går även bra att frysa in om du får några över.

@ Ellen: Om man vill servera knytena som huvudrätt så hade jag valt att duka fram en proteinrik sallad till, plus lite extra grönt. Den här kikärtssalladen med rostad paprika tror jag hade vart suveränt till!

http://lillamatderiven.blogspot.se/2011/11/kikartssallad-med-rostad-paprika.html

Eller hela ugnsrostade rödbetor & morötter med linser.

http://lillamatderiven.blogspot.se/2013/07/hela-ugnsrostade-rodbetor-och-morotter.html

@ Johanna: Höhö, till efterrätt serverades en tårta med lime- och rabarbercurd täckte med vitchokladfrosting. Till detta valde jag ut tre klassiska kakor - jordgubbsgrottor, schaktrutor och minibrownies med valnötter. Tårtan beställde jag från ett lokalt konditori och kakorna bakade jag och min mamma. :)

@ Pernilla: Tack tack! Rispapper köper man på asiatiska livsmedelsaffärer.

@ Sandra: Det var en hel del att göra men det var det värt! ;)

@ Beatatjata: Är det sant?! Vad kul och jag kan tänka mig att din farfar var en riktigt stilig man. Utsikten där uppe är fantastisk!

@ Charlotta: Tack snälla du! Nu är det skönt att det är över och att vi bara kan slappa och tänka tillbaks på vår fina dag.

@ Mat för en dam: Tack! :D

@ Tina: Prova vetja och återkom med en rapport!

@ Kim: När man vill ha det på ett bestämt sätt så är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång, som en sann göteborgare. ;)

@ Moma: Tack tack! Om du hade bott i Gbg så hade jag anlitat till till tårtbakare, utan tvekan.

Anonym sa...

Stort grattis!

Vilket jobb att göra all maten själv, men samtidigt härligt att få precis som ni ville ha det. Själv har jag fortfarande, 4,5 år senare, ågren för att jag inte bakade den där egna bröllopstårtan som jag gick och drömde om.

Matarkivet sa...

Stor grattis till er! Underbara bilder och vilken mat! Svampknytena kommer jag definitivt att testa - de ser ljuvliga ut!

Tove sa...

Tack för tipset! Linsbollarna blev supergoda. Enkelt var det också! :)

Kjersti sa...

Massor med GRATTIS i efterskott, och lycka till! Låter som ett mastodontjobb att göra så mycket själv - men allt ser fantastiskt fint och gott ut!

Kjersti sa...

Massor med GRATTIS i efterskott, och lycka till! Låter som ett mastodontjobb att göra så mycket själv - men allt ser fantastiskt fint och gott ut!

Åsa sa...

Åh, vilken fest! Grattis igen för vilken gång i ordningen vet jag inte. Och vilken flott tårta! För att inte tala om den urtjusiga dukningen med blommorna. Det lär knappast funnits någon som lämnat festen hungrig. Låter som en riktigt lyckad dag.