29 augusti 2013

Snart smäller det!

Holy moly. Om en och en halv vecka gifter vi oss! Egentligen var tanken att vi skulle beställa catering. Jag skulle inte under några omständigheter laga mat åt 60 gäster. Samtidigt så hade jag en väldigt tydlig vision om vilken slags matupplevelse jag ville bjuda våra gäster på. Sakta men säkert nådde jag insikten att om jag vill bestämma över matens recept, detaljer och kvalité så var det bara att kavla upp ärmarna och ta fram katrullerna. Och fråga vänner och mamma efter hjälp.

Idag provlagade jag en pesto gjord på solroskärnor, basilika och lite annat smått och gott. Detta för att eventuellt ha med den på buffén. Smaken är len, krämig och mild. Perfekt att ha till sallader eller bre ett tjock lager på mackan med. Genom att blötlägga kärnorna över natten blir de nyttigare och peston blir krämigare. Om du inte har tid för det här steget så kan du skippa det.

Nu är det även dags att anmäla sig till höstens matlagningskurser med mig. Först ut är kursen Nyttiga sötsaker på Medborgarskolan. Under en lördag i oktober kommer vi tillsammans att laga och äta mängder med desserter och sötsaker gjorda på färska frukter, naturliga sötningsmedel, nyttiga fetter och hälsosamma mjölsorter. Först till kvarn...

Pesto med solroskärnor
Recept av Sarah B för tidningen Bon Appétit

8 pers (ca 4 dl)
1,2 dl naturella solroskärnor
1 liten vitlöksklyfta
4,8 dl ruccola, lätt ihop pressat
2,4 dl färska basilikablad, lätt ihop pressade
1-2 tsk honung
1 tsk rivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
flingsalt

Gör så här:
Skölj av solroskärnorna och lägg dem i en liten skål. Fyll skålen med kallt vatten så att fröna är täckta och har 5 cm vatten över sig. Täck skålen och blötlägg kärnorna över natten i rumstemperatur. Häll av vattnet och skölj av fröna. Puréa frön, vitlök, olja, honung, zest och juice tills du får en slät massa. Smaka av med salt. Om peston är för tjock tunna ut den med vatten.

15 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

GAAAAH! Ska ni äntligen gifte er? HURRA!!!!!!!! KRAM!

Marie sa...

Grattis till det förestående giftermålet, hoppas bröllopet blir precis så fantastiskt som du verkar planera och det utan att du jobbar ihjäl dig ;) Men det måste ju vara en otrolig tillfredsställelse för gästerna om de bjuds på din fantastiska mat (tack för alla inspirerande recept)!

Önskar att jag bodde nära Göteborg, då hade ja omedelbart signat upp mig på kursen!

All lycka till er i det kommande äktenskapet! :)

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Nu är det inte långt kvar. Jag minns hur mycket du höll på med ditt bröllop förra året. Fastän vi har försökt hålla vårt bröllop enkelt så har allt en tendens att växa...

@ Marie: Tack snälla du! Jag hoppas att alla gästerna gillar maten, även de som vanligtvis äter kött, potatis och brunsås. ;)

Synd att du inte kan komma på kursen. Jag får helt enkelt bege mig ut på en Sverigeturné.

. sa...

Hej! Har aldrig kommenterat innan men läst bloggen ett bra tag & fått så mycket användning av alla dina goda recept!

Vad kul med giftermål! Jag & sambon ska också gifta oss, gissar på att vi valt samma datum kanske? 7:e september? :)

Moma sa...

Åh, vad kul med bröllop, jag hade helt missat att ni ska gifta er!

Moma sa...

Ps. Den där Sverige-turnen låter som en strålande god idé!

Kim sa...

Ho ho så spännande med bröllop! Själv är bäste dräng eller vad brukar man säga :) Lycka till!

Ellinor sa...

Grattis till giftermålet!

Jag har precis flyttat hemifrån och finner STOR inspiration i din blogg. Har du något tips på en bra kokbok som du inspireras ifrån? Just nu lagar jag mycket från Renée Voltaires och blandar raw med vanlig vegetarisk med inslag av fisk. Är för tillfället inne i någon quinoaperiod med kokosquinoa, quinoapaella, quinoa-grönsaks-biffar och groddad quinoa... Gärna någon inspirerande kokbok på svenska, men vet du någon superduper på engelska så tipsa gärna!

Är allergisk mot gluten och mjölk (samt en hel del annat) och de flesta av dina recept träffar mitt i prick, samtidigt som de dryper av himmelska smakkombinationer. Stort tack och hoppas du får ett ljuvligt bröllop!

Ann-Louise sa...

@ .: Vad kul att du gillar recepten och min blogg. :) Det stämmer att vi gifter oss den 7:e, samma dag som du. Jag önskar dig en riktigt fin och minnesvärd dag. Tjohoo!

@ Moma: Mina dagar som ungmö är räknade. Håll därmed utkik efter fru Hulters matturé framöver. :)

@ Russinet: Bästedräng? Inte illa! Vi kommer faktiskt att gifta oss ett stenkast från dig i Sjömanshustrun, i sann Majornaanda.

@ Ellinor: Tusen tack för de snälla orden och vad glädjande att du gillar mina recept. De flesta böcker jag inspireras av är på engelska. En fantastiskt bok som finns översatt till svenska är Yotam Ottolengis bok "Plenty". Engelska böcker jag kan rekommendera är "Super Natural Everyday" av Heidi Swanson, "How to Cook Everything Vegetarian" av Mark Bittman och "The Green Kitchen" av Luise Vindahl och David Frenkiel.

Jabba sa...

Hej! Hittade din blogg i fredags, blev helt såld och dagen efter bakade jag bröd efter ditt recept. Blev kalas! Har nämnt dig i min alldeles nystartade blogg, hoppas det är okej. Kanonrecept på barnmat dessutom, min lilla klump på 4 månader kommer få testa en hel del av detta kan jag lova. Hoppas du fortsätter blogga! Jag är inte typen som följer bloggar, men den här var så himla fin.

Pernilla sa...

åh, är det redan dags? det känns som det var alldeles nyss du, jag och charlotta promenerade nånstans(?) och du berättade att ni bestämt er för nästa höst. och nu är det ju redan nästa höst. HURRA i förskott iaf. med din goda mat kan det väl inte bli annat än lyckat :)

Ann-Louise sa...

@ Jabba: Glädjande att du har hittat hit och grattis till din lilla kotte. Än så länge har jag inga planer på att sluta blogga så att det är bara för dig att kika in snart igen.

@ Pernilla: Visst har det senaste året bara rusat förbi?! Det var ju inte alls länge sen som vi gick runt tillsammans och var höggravida. Samtidigt som det är svårt att minnas livet utan Offe & Allan. Jag hoppas på en rolig dag med färggrann mat och en himla massa glada gäster och att min fina partner in crime ska bli min man. :)

Sara på Vardag.nu sa...

Åh, stort grattis i förskott till giftermålet!

Åsa sa...

Åh men grattis!! Nästan bara att räkna ner timmarna nu då.
Hoppas du får ihop maten precis som du vill och jag är övertygad om att gästerna kommer gilla rubbet och slicka rent varenda skål och tallrik :)

Tant Grön sa...

Åh vad roligt med bröllop! Det ska bli kul att se vad det blir för mat! :)