14 augusti 2013

Tofupuré med vinbär och aprikoser

Vad gör du med alla dina vinbär? I år har jag plockat bär som aldrig förr på gården. De flesta har åkt ner i våra smoothies eller ätits naturella. Vinbären har även fungerat perfekt som plockmat till Allan, medan jag har behövt ha händerna fria i köket. Ett gäng vinbär har även använts för att göra detta järnrika mellanmål till Allan. Sött, syrligt och krämigt. Precis det som vår lille kotte älskar. Purén är lämplig att ges från åtta månaders ålder. Var noggrann med att välja en tofu som är ekologisk och saltfri.

6-8 port.
400 g mjuk tofu, ekologisk och saltfri
6 torkade osvavlade aprikoser, blötlagda i minst 3 t
1 fair trade banan
1 dl vinbär, frusna eller färska

Gör så här:

Mixa allt i en blender eller med en stavmixer. Servera. Purén går utmärkt att frysa in.

8 kommentarer:

Sara sa...

Åh, vad bra Ann-Lo!!
Min pappas vinbärsbuske har fullkomligt svämmat över i år och jag har halva frysen full med bär som jag inte riktigt har hittat något bra användningsområde till. Ett tag funderade jag på att bjuda över Allan, för han verkar ju vara en hejare på att äta bär. Men nu blir det nog vinbärspuré för hela slanten!! Din förra variant med jordnötssmör och banan fullkomligt älskar jag. Och det här verkar ju vara en värdig motståndare..

Ann-Louise sa...

@ Sara: Jag hade dig i åtanke när jag laborerade fram receptet. Bon apétit!

Anonym sa...

I vintras hade vi svarta vinbär i purén med sötpotatis och äpple istället för blåbär - blev väldigt gott! Misstänker att vi har kvar av förra sommarens skörd, snart dags igen helt enkelt. Värre är vad vi ska göra av krusbären...
/Helena

Åsa sa...

Så gott! Saknar vinbär från när jag växte upp. Då kokade vi förvisso mest saft men en och annan vinbärsklase slank ner med frukostfilen eller i salladen.
Tofu mixar jag ibland ner i smoothisarna (eller stora vita bönor) då jag vill ha en mer mättande sådan.

Veronica Larsson sa...

Undrar om det blir bättre med silkestofu? Blev smuligt med den vanliga mjuka tofun jag använde. Ska testa och se hur det blir igen. :-)

Ann-Sofie sa...

Hej! vilka bra recept du gör! jag vill heller inte ge industrivälling och gröt till min son, men när jag frågade på bvc menade hon på att det inte gick att järnberika sin egen mat! Jag har blivit rätt trött på bvc, att jag i princip slutat gå dit. går bara till läkarkontrollerna. Han får inga vaccinationer heller. Men till saken, jag är ju rätt sträng mot att köpa sojaprodukter beroende på hur det oftast går till när det odlas utomland. men Finns det svensk ekologisk soja är min fråga?
MVH Ann-Sofie

Ann-Louise sa...

@ Ann-Sofie: Utanför Stockholm tillverkar företaget Omi sojaprodukter. Men jag vet inte om de är ekologiska. Om jag ska använda fast tofu brukar jag använda Kung Markattas eller det tyska märket Nagel. Kung Markatta har en strikt kontroll på sina tofu produkter och garanterar att de GMO-säkra. Jag minns inte vad märket heter på den silkestofu jag använder men den är också ekologisk och GMO-märkt.

Annelie sa...

Hej! Låter jättegott, men varför är den från åtta månader och uppåt? Kan man inte ge den till en sju månaders bebis?