1 juli 2013

Rabarbercashewgrädde med jordgubbar

Efter min yoga och cleansinghelg i Falsterbo har jag börjat blötlägga nötter, frön och gryn i större utsträckning. Genom att blötlägga dem så underlättas näringsupptaget samtidigt som nötterna blir enklare för magen att smälta. Anledningen till detta är att man får bort de naturliga enzymhämmare som nötter och frön har och som skyddar dem från att gro i fel förhållanden. Dessutom blir det väldigt gott och man kan göra en massa spännande och annorlunda rätter med dem. Till exempel cashewgrädde.

För ett tag sen fick jag en förfrågan om att ta fram ett recept på rabarber och jordgubbar som inte skulle innehålla en massa socker. Jag fick tips av min vän Sara att göra cashewgrädde med rabarber i och på så vis föddes det här receptet. Cashewgrädden är sötad med dadlar, kanel och vanilj och du kan servera den ihop med vilka frukter som helst. Den är även förträfflig att toppa gröten med eller röra ner i en skål med fil.


Rabarbercashewgrädde
4 port.

2,5 dl naturella cashewnötter
100g rabarber, skuren i mindre bitar
1 vaniljstång, det urskrapade innehållet
1 tsk malen kanel
ca 12 dadlar (6 Medjooldadlar), justera sötman beroende på hur sur rabarbern är
1 dl vatten

Till servering:
jordgubbar och färsk mynta

Gör så här:

Blötlägg nötterna i rikligt med vatten i minst 3-8 timmar. Blötlägg dadlarna i 1 dl vatten i minst 3 timmar. Skölj av nötterna under rinnande vatten. Mixa ihop samtliga ingredienser (även vattnet som dadlarna låg i) i en blender eller matberedare. Späd eventuellt ut med mera vatten. Tillsätt lite i taget tills du får en slät och jämn massa. Servera tillsammans med jordgubbar och toppa med färsk mynta. Grädden håller sig i kylen 3-4 dagar.

12 kommentarer:

Mat för en dam sa...

Åh jag älskar cashewgrädde!!!! Vilket härligt recept!

Har köpt en glassmaskin nu så nu blir det förmodligen cashewglass inom en snar framtid. Gjorde kokosglass i går, himmelskt! Lite lättare med glassmaskin än skakmetoden:)

Ann-Louise sa...

Haha! Jag kommer ihåg din gamla skakmetod men har inte hunnit testa den än. Gud vad jag önskar att det fanns kokosglass att köpa i butiken i Sverige. Måste kanske köpa mig en glassmaskin tillslut...

Mat för en dam sa...

Den kostade 199 kr nu på Kjell & Co. Kändes helt ok som sommarpresent till hushållet :)

Anonym sa...

Coolt! Jag har testat att göra cashewgrädde med päron i men jag tror att jag var för otålig med mixandet för den blev ganska grynig. Jag får prova din variant, den verkar spännande!

Charlotta Ljungblad sa...

Ååååh, älskar att du alltid har så himla fina (och GODA!) saker på din blogg. Hurra för dig, kompis!

Ann-Louise sa...

@ MFED: Låter som sommarens bästa investering. ;)

@ Livsaptit: Till Charlottas bröllop förra året gjorde jag cashewgrädde med päron i - Erikas recept. Den blev jätte god och krämig men man behöver köra massan ett tag och tillsätta lite extra vatten.

@ Charlotta: Tack, tack och tack! :)

Sara sa...

Vilket fint recept(såklart)du fick till Ann-Louise!!
Rabarberröran(som den går under här hemma)är ju en stadig sommarfavorit. Nu måste den helt klart kombineras med jordgubbar och mynta!!

Johanna sa...

Så somrigt och gott det såg ut! Har aldrig gjort cashewgrädde förut, ska definitivt testas :)

Åsa sa...

Det var ju också en variant på cashewgrädde. Kan liksom inte bli fel. Ser ur gott ut som helst. Har också gjort som Linda och mixat med päron. Min blev väldigt god och ja, för ett par år sedan gick jag så mkt raw att jag la på mig ett par kg för att jag åt nötter i gross och parti :/ Har svårt att hålla mig till till det där lagom ;)

Ann-Louise sa...

@ Sara: Tack ännu en gång för tipset! Det blir en favorit hemma hos oss oxå.

@ Johanna: Prova vetja!

@ Åsa: Haha! Det är lätt att möla i sig berg med nötter när man äter rawfood och det är ingen smalmat direkt. Men väldigt, väldigt gott. ;)

tina sa...

Jag tror jag dör vad detta ser gott ut!

Hoppas att sommaren din är fin. Har inte läst några bloggar i sommar, men det är fint att få följa med flera av er på Instagram. Kram

Helena sa...

Apropå kokosglass, Järnaglass har kokosglass. Jag köper den på Coop. Men det kanske bara finns i Stockholm dock.