26 juni 2013

Grillad tofu med chimichurri & jordgubbssallad

Har du provat att marinera tofu i chimichurri? En grymt god smakexplosion av mynta, persilja, koriander, chili, lime och vitlök livar upp tofun på ett friskt vis. Om koriander inte är din cup of tea, så är det bara att ersätta den mot ännu mer persilja eller varför inte färsk basilika?

Jordgubbar är som allra finast just nu och det här är min absoluta favoritsallad att servera till grillat. Jordgubbarnas sötma kommer att göra små glädjeskutt i munnen tillsammans med kryddorna från tofun. Du skulle även kunna slänga ner ett par nävar kikärter i salladen för att göra den till en komplett måltid. Till detta serverade jag grillad squash med mängder av vitlök, på uppmaning av Plommonet. En enkel, lätt och fräsch rätt som sitter fint under sommarens varma och lata dagar.

4 port.
ca 400 g ekologisk fast tofu
1,5 dl färsk koriander
1,5 dl färska myntablad
2,5 dl färsk bladpersilja
ca 1 tsk färsk chilifrukt, finhackad (justera mängden efter tycke och smak)
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk limejuice
4 msk extra virgin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en mortel eller blender. Torka av tofun med hushållspapper och pressa ur så mycket vatten som möjligt. Skiva tofu och täck bitarna i marinaden. Låt stå i minst 30 minuter. Grilla tofun och servera den tillsammans med marinaden som blir över.


Grillad squash
4 port.

en stor squash, skivad
finhackad vitlök
extra virgin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop vitlök, olja, salt och peppar i en stor skål. Lägg i squashen i skålen och täck bitarna med oljan. Grilla och ät!

10 kommentarer:

Ulrika på Timjan och pioner sa...

Det där lät ungefär hur gott som helst. Givet att testa i sommar! (Men jag byter nog ut tofu mot halloumi!)

maria sa...

Här är mitt bästa tofutips- det är ju lite knepigt att få tofun att dra åt sig av marinader o så..MEN,om man fryser tofun o sedan tinar den så drar den åt sig marinad som tusan!
Detta kräver ju lite mer planering men det är värt det. :)

Ann-Louise sa...

@ Ulrika: Salladen är sjukt god tillsammans med halloumi! Eller fisk för den delen. :)

@ Maria: Aha! Vilket bra tips! Det ska jag absolut testa.

Molly sa...

låter underbart :)

jag kan lägga till en sak om tofun (kanske redan har skrivit det här?). det är i alla fall att du pressar den, efter att den har varit i frysen och sedan tinats och innan marinering, då får den en "köttig" konsistens. kolla på youtube, finns bra videos där :)

du får ha en fortsatt fin vecka :)

Sara på Vardag.nu sa...

Måste äta mer gubbar innan de går ur säsong. Din jordgubbssallad låter ju intetokig alls. Lite bönor i och bröd till så blir det ju komplett. Bra tips!

Kim sa...

Jordgubbar i mat - hur kommer det sig att man väntade så länge med att använda dem så?!

Amy's piece of cake sa...

Nej, har aldrig testat halloumi på det viset men jag måste bara göra det snart! Ser supersmarrigt ut. Mums!

Amy's piece of cake sa...

Nej, inte halloumi utan tofu naturligtvis. Jag tänkte på halloumi och skrev det, sorry :)

Moma sa...

All din mat ser så god ut, jag tror jag rullar ihop sovsäcken och kommer och smygbor hos er!

Emelie sa...

Gjorde denna rätten idag, fast med lax i stället för tofu. Hade även halloumi till. Ville bara säga att det blev underbart gott! Alla satt och mmm:ade och aha:ade runt bordet :)
Tack för en toppenblogg!