3 juli 2013

Två ingredienser

Dagen recept är av den enklaste sorten. Inte för att jag har gett mig hän till sommarens lättja, utan för att jag tycker att det här är något alla borde ha hemma. Aprikospuré. Så underbart gott. Oavsett ålder. Nyponmjöl är ett riktigt mirakelpulver som jag alltid brukar tillsätta purén. Fullproppat med bland annat C-vitamin, järn, bioflavonoider och antioxidanter är det ett riktigt bra knep för att göra allt du äter ännu mer näringsrikt. Dessutom underlättar nyponmjölet järnupptaget i aprikoserna.

Jag använder purén i både Allans och Veras gröt på morgonen, rör ner lite i hans fruktpuréer och parar även ihop det med sötpotatispuré som ett mellanmål till honom. Ibland slinker purén ner i en skål med fil, i smoothies och vi har även haft den som sylt på pannkakor. Jag brukar frysa in den som iskuber vilket gör det lätt att plocka fram önskad mängd ur frysen. Purén kan serveras från sex månaders ålder.

En sats
200g torkade ekologiska och osvavlade aprikoser
ca ½ tsk nyponmjöl
vatten

Gör så här:

Blötlägg aprikoserna i vatten så att de precis bli täckta. Låt stå i minst 3 timmar eller över natten. Mixa aprikoser, vattnet de har legat i och nyponpulvret i en blender eller med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten och mixa tills du får en slät konsistens. Kan förvaras i kylen i upp till fem dagar. Går även utmärkt att frysa i.

9 kommentarer:

Mat för en dam sa...

Härligt recept som alltid!! Jag ser så mycket fram emot att laga dina puréer sen när vår lille har kommit till världen och fått åldern inne :D

Isabel sa...

å vad jag gillar din blogg! tack för att den (du) finns ! :)

Anonym sa...

Åhh vad gott det var.. Min lilla tös gillade det i massor!!

Ann-Louise sa...

@ Mat för en dam: Det är himla roligt att laga mat för sina små kottar och det ska bli spännande att höra vad ditt tillskott kommer att tycka. :)

@ Isobel: Tack för de snälla orden!

@ Anonym: Yay! :D

Sara på Vardag.nu sa...

Känns som att en klick sådant på filen passar även i vuxen ålder :)

Fiff sa...

Tack TACK för att du skriver om bebismat och delar med dig av recept! Är precis på väg att introducera mat till mitt pyre som är 5 månader. Känner mig ensam i det här med att vilja koka egen gröt och mat. Nu hittade jag hit och känner mig stärkt! Taggad är jag också! Här ska lagas bebismat! :-)

Anonym sa...

Ville bara fråga vad för nyponmjöl du använder? Med kärnor eller utan?
Tack för fantastiska recept!!!

Unknown sa...

Bästa röran att ha redo i frysen.

Anonym sa...

Hej, undrar också om det är nyponmjöl från mataffären eller nyponpulver från hälsokosthyllan du använt. Blir inte klok på alla olika varianter. Mycket fina recept, tack : )
MVH Ulrika