18 april 2013

Ett magiskt enastående bröd

Holy moly! Inte visst jag att det var så enkelt att göra rågbröd. Och att det skulle bli så gott! Att äta grymt hälsosamt bröd har aldrig känts så… exalterande. Upphovskvinnan Sarah B kallar det för Life-Changing Loaf of Bread och helt ärligt så är det ingen överdrift.

Hemligheten bakom brödet är psylliumfrön. Detta lilla underverk till frö binder vätska mer än tio gånger sin egen volym och består av både lösliga och icke lösliga fibrer. Fröet möjliggör att baka bröd som håller samman utan mjöl. Dessutom är det väldigt vänligt mot mage- och tarmsystemet. Varken jäst, surdeg, bakpulver eller bikarbonat behövs. Resultatet blir ett saftigt, rustikt och glutenfritt bröd, fyllt med nötter, frön och havregryn.

Jag kan uppleva brödbak som en aning krångligt. Jag vet inte hur det är för er, men för mig så hamnar mjöl överallt, det blir kladdigt och hela processen känns nervöst med allt som ska stämma med knådning, vätsketemperatur och jäsningstider. I det här receptet slipper ni allt detta. Samtliga ingredienser rörs ihop i brödformen och du kan jäsa brödet precis så länge som du vill. Återigen – ett enastående bröd!


En limpa

2,4 dl solroskärnor, naturella
1,2 dl linfrön
1,2 dl mandlar eller hasselnötter
3,6 dl havregryn
2 msk chiafrön
4 msk psylliumfröskal alt. 3 msk psylliumpulver
1 tsk finmalen havssalt (1 1/2 tsk om du använder flingsalt)
1 msk lönnsirap alt. honung
3 msk smält kokosolja
3,6 dl vatten (ev. 2 msk extra)

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en 1 liters bakform. Smält kokosoljan och vispa ihop det med lönnsirapen och vattnet. Häll vätskan över de torra ingredienserna i bakformen och rör ihop. Degen ska vara tjock men inte torr. Om den verkar för torr tillsätt 2 msk extra vatten, en i taget. Jämna till ytan med baksidan av en slev. Låt brödet vila i rumstemperatur i 2-8 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Baka brödet i 20 minuter, ta ut det och lyft ur brödet ur formen (jag lossnade sidorna med hjälp av en kniv). Vänd brödet så att undersidan är uppåt och lägg det på ett galler och baka i ytterligare 30-40 minuter i mitten av ugnen. Brödet är klart när det är gyllenbrunt och låta ihåligt när du knackar på det. Låt svalna helt och hållet innan du skär i det. Jag gräddade mitt på kvällen och lät det vila tills dagen efter, invirat i en kökshandduk. Brödet håller sig saftigt i flera dagar. Det går även bra att frysa in och lättast är frysa in det i färdigskurna skivor. Brödet blir även sagolikt gott när man rostar det…




36 kommentarer:

Beatatjata sa...

Gott på riktigt? Låter gott! Men att du tycker det är bökigt att baka tror jag inte på!!

Ann-Louise sa...

@ Beatatjata: Haha! Nej då, det är inte alls bökigt att baka när man har en mattjuv i köket på 3 1/2 år...

P.N. sa...

Kan en ersätta kokosolja och chiafrön med något? Typ..smör och...mer linfrön?

matmedmera sa...

Jag älskar baka bröd och gör jag väldigt ofta , även med psylliumfrö som är också goda i en vanlig morgonsgröt. Fint bröd och så hälsosamt!

Ann-Louise sa...

@ PN: Jag har bara provat den här varianten men det borde fungerar. Berätta gärna hur det gick!

@ Matmedmera: Ooo, smart att ha med lite i gröten. Det ska jag prova!

Ellinor sa...

Tack för tipset, skall absolut testa detta vid ett tillfälle.
Kan psylliumfrö bytas ut mot fiberhusk och i sådana fall i vilken mängd tror du?

Anonym sa...

Men, du skriver rågbröd? Jag hittar inte rågen ;-) Hur som helst verkar det toppen. Vad skiljer psylliumfröskal och psylliumpulver från vanliga psylliumfrön?
/ Helena

Katarina sa...

Jag gillar att baka bröd och har en surdeg stående i kylskåpet som bäst. Det här brödet låter mycket gott med alla frön och nötter.

guro sa...

For en fantastisk oppskrift! Jeg har en datter på 9 mnd. Hun liker å gnage på brødskalker. Er psyllium, lønnesirup etc. ok å gi til en 9 mnd. gammel baby, tror du? (selvsagt ikke mandler osv. som hun kan sette i halsen, altså!) Takk for en fantastisk blogg, forresten!

Plommonet sa...

Jag har ramlat in på så många sidospår samtidigt att jag har både nattjäst bröd i frysen och en surdeg på surning... men med de stående ovationerna behöver jag nog klämma in Sarahs magiska rågbröd också.

Sagolikt gott att rosta sa du..? :)

Anna sa...

Jag funderade också var rågen var :) men jag gjorde det själv på rågflingor istf havregryn och fiberhusk ÄR ju pulvriserat psylliumfrö. Jag tog 3 msk men man kan nog ta lite mindre. Jättegott!

Ann-Louise sa...

@ Ellinor: Pulveriserat psylliumfrö är det samma som fiberhusk, så att det går utmärkt att använda. :)

@ Helena: Ouch! Där satte du dit mig... ;) Det är "typ" rågbröd, i brist på en bättre beskrivning. Nästa gång får jag väl slänga i lite rågkorn i degen också. Ang. din fråga om psyllium så vet jag inte riktigt hur de skiljer sig åt.

@ Hovkonditorn: Vad duktig du är! Jag har fortfarande aldrig bakat eget surdegsbröd och tycker fortfarande att det verkar läskigt...

@ Guro: Bebisar under ett år ska inte äta fiberrik mat så att jag skulle avråda dig från att ge henne det här brödet. Bebisar behöver näringsrik mat som inte tar upp för mycket volym. Om de får för fiberrik mat kan de få svårt för att äta tillräckligt mycket. Det kan även göra dem lösa i magen. Bröd bakat på siktat dinkelmjöl däremot är toppen och små mängder av lönnsirap går också bra.

@ Plommonet: Imponerande! Jag är fortfarande livrädd för att göra eget surdegsbröd. Har du något recept du kan rekommendera? Och ja - brödet är SAGOLIKT.

@ Anna: Aha, smart att använda rågflingor. Jag tänkte prova att slänga ner en näve kokta rågkorn nästa gång, så blir det rågbröd på riktigt. :)

Anonym sa...

Hej!
Bakade detta bröd igår men misslyckades totalt :( det fastnade i formen och gick inte att vända, blev bara smulor av alltihop! Tycker inte att degen kändes torr innan, så jag vet inte vad det kan ha varit som gick fel.. trist :(
men smulorna blev goda iallafall ;-) och kokosoljan gav en fantastisk doft i köket!

Tack ändå för en toppenblogg!!

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Oh no! Fick degen jäsa innan du gräddade brödet? De torra och blöta ingredienserna behöver en stund på sig för att svälla ihop och bli till en fastare massa. Annars vet jag inte vad det kan bero på. Tur att smulorna blev goda iallafall. Man kanske kan smula ner dem i müslin? :)

Anonym sa...

Låter spännande, måste testas! Hade ingen aning om att psylliumfrön och fiberhusk var samma sak, så nu har jag lärt mig något nytt.

Emma sa...

Åh vilket spännande bröd! Dök verkligen upp lämpligt då jag försöker dra ner på gluten... Dock undrar jag om du tror det går att utesluta chiafröna? Eller bidrar dem med något särskilt till konsistensen? Måste verkligen testa det här brödet så snart som möjligt!

tina sa...

Spännande och gott ser det ut, och låter som ett riktigt skafferi-tömmar-bröd, sådant gillas.

Moma sa...

Åh!

Anonym sa...

Sa ju att det var fantastiskt! =)

Ann-Louise sa...

@ Familjenlalloo: Fram tills i förra veckan hade jag ingen aning om det heller. ;)

@ Emma: Det borde gå att ersätta chiafröna med en extra msk psylliumfrön och en extra msk linfrön.

@ Tina: Eller hur?! Psylliumfrön fanns dock inte i mitt skafferi tidigare och är en fundamental ingrediens i brödet.

@ Moma: Yes!

@ I love fruktsallad: Och du hade rätt! Så jäkla gott!

Emma sa...

Sv: Åh tack, ska testa med det!

Nina sa...

Både liknar och har liknande ingredienser som det "knäcke" jag typ lever på=) Men jag tycker det är svårt att baka mjuka bröd. Detta ska jag dock ge en chans!!

Johanna sa...

Vilket spännande bröd! Ska komplettera skafferiet och prova att baka imorgon!
Hade nästan glömt din fina blogg men hittade hit igen när jag sökte efter receptet till broccoli piff- biffarna, en favorit här hemma, de ska också lagas imorgon :)

Johanna sa...

Åh, det här måste jag prova! Använder du smakfri kokosolja eller Ann-Loise?

Ann-Louise sa...

Hej igen! Angående att degen fastnar i formen så kan det bero på att man använder lite för mycket vätska. Prova att minska mängden nästa gång eller klä formen med bakplåtspapper.

@ Johanna: Välkommen tillbaks! Broccoli piff-biffarna är fortfarande en favorit här med. :)

@ Johanna: Jag använder en smakfri till brödet.

Sanna sa...

det här brödet såg så himla gott ut så ja va tvungen att testa! Tyvärr så blev mitt också väldigt smuligt och det bara smular sönder när man skär i det.. jag använde en lite för stor brödform ( 1,5 liter ) och tillsatte en extra matsked vätska, kanske skulle skippat den extra msk vätska? vill dock prova detta igen för jag VILL kunna rosta det då jag älskar rostat bröd!!!! Tack för en bra blogg :)

Ann-Louise sa...

@ Sanna: Prova med bakplåtspapper och mindre vätska så hoppas jag att brödet håller ihop. Även om smulorna är goda...

Beatatjata sa...

Nu har jag köpt hundraelva ingredienser för at göra detta bröd... Så har jag bara en brödform på 1,5 liter och det finns ingen mindre i affären. Så nu vågar jag inte... :-)

Ann-Louise sa...

@ Beatatjata: Kör på! Det kommer att gå fint! :)

Moni sa...

Vilken härlig blogg du har här!
Jag är väldigt intresserad av allt som har med matlagning och bakning att göra, förresten allt som händer i ett kök ska jag nog säga i stället.
Håller på att gå över mer o mer på vegetariskt o rawfood, har uteslutit mjöl, socker och mjölk så jag letar ständigt ny inspiration. Så fann jag din fina blogg.
Nu står det här brödet på köksbänken o mognar lite innan det ska in i ugnen. Jättespännande att se hur det blir nu när jag läst de andras kommentarer.
Hälsningar
Moni

Olivia sa...

Underbart recept, ser fram emot att få smaka på det!
Sitter otåligt och väntar på att brödet ska jäsa...
Blir det bättre ju längre det får vila eller kan jag skicka in det i ugnen efter 2 timmar med gott samvete? ;)

Ann-Louise sa...

@ Olivia: 2 t räcket väl. In med brödet i ugnen vetja!

Unknown sa...

Tog slut på en gång hos oss, vi kunde inte sluta äta... :-)

ninni sa...

Testade en variant på detta, men orkade inte vänta 2-8 h innan ugnen, så den lilla kemisten i mig tänkte att det funkar väl att värma hela skräpet (utan nötter) i mikron! Och visst funkade det. 2 minuter på full effekt och ut kom en seg gröt som jag mixade med nötter och sedan formade till en limpa som stod fint av sig själv utan någon form.
Supergott bröd blev det!

Linda A sa...

Bakade detta idag till en god tomatsoppa. Det blev ju helt perfekt! Nötigt, krispigt, saftigt, och ganska "brödigt".

Tack för receptet! :)

Anna sa...

Äntligen ett brödrecept för mig!
A